O<sub>2</sub> Extraliga - pá 15. 2. 2008
50. kolo
Znojmo
7:2
3:0, 2:2, 2:0
Sparta
1/3
2/3

Úřadující mistr hrál ve Znojmě druhé housle

<em>Znojmo</em> - Znojemští Orli udělali další velký a důležitý krok v boji o předkolo play off, když dokázali na svém ledě porazit tým HC Sparta Praha. Skóre otevřel hned na začátku zápasu po pěkné akci Svoboda a do konce třetiny jej napodobili ještě Mojžíš s Kucharczykem. Hosté sice na začátku druhé části snížili, ovšem Znojmo dvěma slepenými góly Selingra a Procházky odskočilo na rozdíl čtyř branek. Pražané sice ještě jednou skórovali, ovšem v závěrečné části rozhodli Procházka a po něm Růžička o tom, že Orli si připíší do tabulky další důležité body. Výborným výkonem se domácím fanouškům předvedl brankář Kameš a útočník Procházka si připsal dvě branky.

Nejprve se osmělili hosté. Před Kamešem se sám ocitl Sivek, ovšem znojemský brankář jeho pokus kryl. Byla to však na dlouhou dobu poslední šance Sparty. Poté začali úřadovat domácí. Pokus Čachotského z pravé strany ještě Štefl chytil, ale na Svobodovu střelu z bezprostřední blízkosti už byl krátký. Znojmo dál útočilo. V situaci dva na jednoho se ocitli Beroun a Růžička, druhý jmenovaný střílel, ale Štefl předvedl výborný zákrok. Domácí dokázali zaútočit i ve vlastním oslabení. Svoboda nebezpečně střílel, brankáři Sparty vypadl puk z výstroje, ale naštěstí pro něj nikdo z protihráčů nestihl ke kotouči dojet a dorazit jej za brankovou čáru.

Za chvíli další šance Orlů a v ní znovu Svoboda, jenž trefil nejprve Štefla do jeho betonů, po něm pálil ještě Plášek, ovšem jen do ramene gólmana hostů. V 17. minutě přidali Orli druhý gól. Mojžíš vyslal ránu od modré a puk skončil až pod horní tyčkou sparťanské branky. Domácí stihli do konce třetiny ještě jednou skórovat. Selingr vystihl chybnou rozehrávku Sparty, přistrčil kotouč lépe postavenému Kucharczykovi, který tvrdou ranou propálil Štefla.

Na začátku druhé části Sparta snížila. Špatného střídání Orlů využil Vaic, jenž jel sám na Kameše a chytrou kličkou jej překonal. Znojemští hráči vzápětí trefili tyč, ovšem dlouho je to mrzet nemuselo. Od pravého mantinelu poslal Beroun přihrávku Selingrovi a ten vyhnal Štefla z branky. Nový muž v bráně, Tomáš Duba, si na puk nestihl ani pořádně sáhnout a už jej lovil ze sítě. Bičánek střílel od modré, kotouč prošel sparťanskému brankáři mezi betony a Procházka jej bez problémů uklidil do branky. Hosté měli možnost přesilovky, avšak i v ní málem sami inkasovali. Do samostatného nájezdu se dostal Selingr, ale netrefil branku.

Sparta se nechtěla vzdát. Nejdříve sice střílel Ton do Kamešova betonu, ovšem za pár minut se už hosté radovali z gólu. Netík zatáhl po pravé straně a přesně načasoval přihrávku na Sivka, jenž tečoval do pravého horního rohu domácí svatyně. A nezůstalo jen u gólu. Sparta byla při chuti. Další nebezpečnou ránu vyslal na Kameše po přihrávce zpoza branky Hanzlík, znojemský brankář kryl svoji lapačkou. Poté měla možnost početní výhody, ale zužitkovat ji nedokázala. Ke konci třetiny se Orlům naskytla příležitost dvojnásobné převahy. V ní nebezpečně pálil Selingr, ale jen do připraveného Duby.

Znojmo pokračovalo ve třetí třetině v početní výhodě pěti proti třem. Šance Procházky a Svobody se však neujaly. Na druhé straně to zkoušeli Netík a Tabaček, avšak ani oni neuspěli. Sparta se snažila, byla aktivní a střílela ze všech možných pozic, ovšem domácí hráči jí brzy zasadili další ránu. Ve 48. minutě ve vlastním oslabení ujel sparťanským zadákům Procházka a svým druhým gólem v zápase zvýšil na 6:2. Celek z hlavního města poté stihla další nepříjemná událost, když byl do nechráněného místa u krku zasažen pukem brankář Duba a musel být odvezen z ledu na nosítkách.

Do branky se tedy vrátil Štefl. Staronový muž inkasoval hned z první vážnější šance. V přesilovce volil Švrček místo střely přihrávku dobře postavenému Růžičkovi, jenž procedil puk mezi brankářovými betony. Znojmo se pak stáhlo do obrany a Sparta se snažila s výsledkem ještě něco dělat. Pokusy Tabačka, Hanzlíka, Netíka a Hromase však pokryl spolehlivý Kameš. Orli tak dokázali poprvé v sezóně porazit celek HC Sparta Praha.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Znojmo): Hráli jsme s obrovskou chutí. O vývoji utkání rozhodla první třetina, kdy nám to tam napadalo. Na co jsme sáhli, to nám tam spadlo. Jsme rádi za tři body. Dnes nám nahrály i výsledky potencionálních soupeřů.

František Výborný (Sparta): Znojmo potvrdilo, že hraje dobře. Nabídli jsme mu vstřelit tři laciné góly. Soupeř nás předčil v úsilí i v motivaci. Za stavu 3:1 bychom se možná i zvedli. Nepodařilo se nám ale vstřelit kontaktní branku a naopak soupeř nám utekl až na čtyřbrankový rozdíl. A pak už zápas v pohodě dohrál.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
21 Radek Procházka 2 0 0 2 2 0
97 Radim Kucharczyk 1 0 0 1 1 0
53 Pavel Mojžíš 1 0 0 1 -1 6
23 Martin Růžička 1 1 0 2 -1 0
11 Pavel Selingr 1 1 0 2 1 0
26 Jaroslav Svoboda 1 1 0 2 2 2
18 Jiří Beroun 0 1 0 1 1 2
32 Radim Bičánek 0 1 0 1 1 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
30 Tomáš Demel 0 1 0 1 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 2 0
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 -1 2
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
51 Jan Švrček 0 1 0 1 2 0
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 1 2
27 Martin Vyrůbalík 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
34 Jaroslav Kameš 60 36 2 34 94.4 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER