O<sub>2</sub> Extraliga - st 13. 2. 2008
49. kolo
Č. Budějovice
0:3
0:0, 0:2, 0:1
Znojmo
1/3
2/3

Orli se rvou o play off

<em>České Budějovice</em> - Výborný zápas odehráli znojemští hokejisté v Českých Budějovicích, když porazili lídra tabulky, tamní Mountfield. Dobrou obranou hrou a celoplošným pohybem připustili domácí jen do minima šancí, které pochytal bezchybný <b>Jaroslav Kameš</b>. Ten se tak se ctí zhostil role brankářské jedničky po zraněném Trvajovi a vychytal svůj první letošní shut out. Znojmo se ujalo dvoubrankového vedení ve druhé třetině góly Demela a Bičánka, třetí gólovou pojistku přidal v úvodu poslední části Růžička. Orli si tak do tabulky připisují tři velmi cenné body.

Utkání, v kterém šlo o hodně, prakticky začalo přesilovou hrou Znojma. Veselý putoval na trestnou lavici za podražení, ale znojemské provedení početní výhody ukázalo ráz celé první třetiny, protože jihomoravský celek se nezmohl na žádné ohrožení branky. Paradoxně to byl brankář hostů Kameš, který musel lapit několik nesmělých pokusů hokejistů HC MOUNTFIELD. Oba týmy hrály hodně zakřiknutě. Na první větší šanci si počkali diváci v Budvar aréně až do šesté minuty. Vakova střela z prostoru před kruhy stála za to, ale netrefila branku. Hned z protiútoku se protáhl i Turek, který likvidoval pokus Radka Procházky z otočky. Pak už zase úřadovali jen domácí. V osmé minutě pálil Novák, v desáté zkoušel štěstí Gulaš. Jeho útok si dokázal v utkání vytvořit i první větší tlak, který přinesl úvodní vyloučení ze strany hostů.

Přesilovka sice bývá výhodou, ale v případě Jihočechů to úplně neplatilo. Šanci si nevytvořili a tudíž nemohli skórovat. Dál se hrálo hlavně ve středním pásmu, bez šancí na obou stranách. Teprve v 15. minutě pobavil diváky v hledišti Roman Turek efektní rybičkou, kterou zlikvidoval přihrávku Znojemských. O dvě minuty později ještě zkoušel vměstnat střelu mezi tyčky Růžička, ale křižnou ranou se trefil vedle. Také domácí si připsali jednu velkou šanci. Hübl se ocitl sám před prázdnou brankou, ale skákavý puk za Kamešova záda vměstnat nedokázal. I proto se šlo do kabin za nerozhodného stavu 0:0.

Po druhé třetině odcházeli českobudějovičtí hráči do kabin hodně opaření. Nečekaně totiž prohrávali 0:2. Slovo nečekaně tam patří, protože se nedá říct, že by hosté byli na ledě Budvar arény výrazně lepší. Byl to spíš takový neurovnaný hokej. Po první přestávce přidali hokejisté HC MOUNTFIELD rychlostní stupeň, ale nasazení jim dlouho nevydrželo. Už ve 23. minutě chytře tečoval Kuchejda nahrávku Kotrly, ale Kameš se pomaličku dostával do provozní teploty, která znamenala, že puky se od něj stále odrážely. Po dalších šancích Vydareného a Hudece už se začali prosazovat hosté. Ve 28. minutě se ještě neprosadil Procházka, hůř však bylo pro domácí o tři minuty později.

Jihočeši sice dokázali přežít přesilovku Orlů, ale těsně po jejím konci inkasovali. Hosté si dokázali vytvořit v útočné třetině tlak, který vedl k několika střeleckým pokusům a ve vzniklém zmatku se dostal k odraženému puku Procházka, napálil ho na Turka a jím vyražený puk dorazil do branky Tomáš Demel - 0:1. A pro domácí bylo ještě hůř. Nemohli se dostat do hry, v šancích selhávali. Jihomoravané trestali, prosadili se v další nabídnuté přesilovce. Šestnáct vteřin před jejím koncem vyhrál Procházka buly a Radim Bičánek tvrdou střelou po ledě trefil mezeru přesně mezi Turkovými betony - 0:2. Budvar aréna ztichla. Takový vývoj utkání nikdo nečekal.

Ve třetí třetině se od Budějovických čekal velký tlak, který by domácí nasměroval alespoň k vyrovnání. Nápor se opravdu dostavil. První tři minuty závěrečné třetiny Jihočeši svého soupeře prakticky nepustili z obranné třetiny. Ke střele se dostali Sailer s Kotrlou, Kameš ale svou tvrz ubránil. A naopak o chvíli později udeřilo na druhé straně. Ve 46. minutě po nedůslednosti v budějovické rozehrávce se na útočné modré čáře zmocnil puku Radek Haman, šikovně na levém křídle prostrčil Martinu Růžičkovi, který nekompromisně propálil Romana Turka - 0:3.

To byla pro Jihočechy další rána a od té chvíle se nad nimi snášela hrozba prohry čím dál tím níž. A co víc. Ve 48. minutě se individuálně šikovně mezi kruhy prosadil Karel Plášek a střelou švihem poslal puk do pravé tyčky. V tu chvíli se v Budvar Aréně zvedli první nespokojenci a zamířili ke svým domovům, z ochozů se ozval první pískot. Křečovitá snaha MOUNTFIELDU v závěrečných minutách nevedla k ničemu, naopak Orli mohli své vítězství zvýraznit ve 108 vteřin dlouhé dvojnásobné přesilovce. Branka už ale v závěru nepadla a tak byly cenné extraligové body připsány ve prospěch Znojemských orlů.

Ohlasy trenérů

Milan Černý (České Budějovice): Především z kraje zápasu jsme si nedokázali vytvořit tlak, který od nás všichni očekávali. Špatně jsme řešili situace dva na jednoho a netěsnou obranou sami vybízeli soupeře ke skórovaní. Po inkasovaných gólech ve druhé třetině bylo jasné, že budeme výsledek těžko otáčet. Nehráli jsme dobře, a na to abychom bodovali, jsme si vytvořili moc málo šancí. V příštích zápasech musíme hrát jinak.

Václav Sýkora (Znojmo): Každý zápas je teď pro nás důležitý a nemůžeme se dívat kdo je naším soupeřem. Jdeme na led se snahou vydolovat maximální počet bodů. Dnes bylo na hráčích vidět odhodlání už v kabině a jsme rádi, že se to přeneslo do zápasu. Podali jsme disciplinovaný výkon s velkým nasazením a pokud jsme vyrobili nějaké chyby, dokázali jsme je vygumovat obětavostí. Počínaje brankářem Kamešem musím pochválit všechny hráče za výborný výkon.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
32 Radim Bičánek 1 0 0 1 1 2
30 Tomáš Demel 1 0 0 1 1 0
23 Martin Růžička 1 0 0 1 1 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 1 0 1 1 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 0 0
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 2 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 1 6
21 Radek Procházka 0 2 0 2 1 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 0 0
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 1 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 2
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 0 0
27 Martin Vyrůbalík 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
34 Jaroslav Kameš 60 24 0 24 100 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER