O<sub>2</sub> Extraliga - pá 1. 2. 2008
47. kolo
Liberec
2:3sn
1:1, 0:0, 1:1 - 0:0
Znojmo
1/3
2/3

Orli udrželi naději na play off

<em>Liberec</em> - Znojemští orli si vezou z Liberce dva důležité body. Sice po závaru před jejich brankou inkasovali v 17. minutě první třetiny, ale spolupráce dvou obránců Tesaříka a dorážejícho Jareše v přesilové hře se povedla tak, že s gólem "do šatny" odcházeli domácí. Jen 53 vteřin uběhlo z třetí třetiny a Demelova trefa poslala Orly do vedení. Prvních 8 minut nepustili soupeře do svého pásma, ale po hříchu "nedáš, dostaneš", Liberečtí vyrovnali. V prodloužení branka nepadla a rozhodla až druhá série nájezdů, kdy skóre uzavřel Jareš, který Pince oklamal tělem a s ledovým klidem zavěsil do prázdné brány.

Začátek utkání měli v režii plně domácí Bílí Tygři. Jejich útočné snahy ale skončily buď na holích dobře bránícího Znojma, nebo v moci gólmana hostí Trvaje. V páté minutě dostali hosté možnost zahrát si ve čtyřech proti třem, z této výhody ale Orli nic nevytěžili. Za zmínku tak jen stojí dvě dobré střely Bičánka. Stejně tak si počínali při své první přesilovce domácí, když prakticky Trvaje nijak neohrozili. V dalších minutách hry předváděli hosté účinnou obrannou hru, která činila domácímu celku velké potíže, a tak se hrál průměrný hokej ve středním pásmu. Ve dvanácté minutě uzamkla Orly v pásmu elitní formace Tygrů, ke gólu to ale nevedlo. Neujala se ani dobrá střela obránce Dernera v minutě šestnácté.

O minutu později se to už domácím povedlo. Fotbalovou narážečku předvedli Leoš Čermák a Pavel Kašpařík, prvně jmenovaný pak střelou k tyči nedal Trvajovi sebemenší šanci 1:0. Vzápětí šli domácí za faul Hunkese do čtyř a hned na začátku přesilovky měl na holi vyrovnání Kucharczyk, který ale nedokázal Pince zblízka překonat. V devatenácté minutě se ale ujala velmi povedená teč obránce Richarda Jareše, který si sjel před branku na střelu Radima Tesaříka - 1:1. Na konci první části se ještě vylučovalo, a to hned dvakrát na straně hostí. Za třináct sekund ale domácí nezvládli ani vystřelit.

Dlouhou přesilovku proti třem ale nedokázali domácí využít ani ve druhé části. I když nutno podotknout, že velkou zásluhu na tom má gólman Orlů Trvaj, který svůj tým hodně podržel. V následujících okamžicích narostla Orlům křídla a začali zlobit obranu domácích. Bílí Tygři si to ale nenechali líbit a zejména jejich první a třetí útok dával hostům za vyučenou. Na konci osmadvacáté minuty navíc měli domácí další možnost přesilové hry. Po střele Žabky, která byla několikrát tečována, zazněla tyč. Nic víc se libereckému celku v početní výhodě vymyslet nepodařilo.

Bojovný ale ne příliš pohledný hokej se hrál v druhé polovině prostřední třetiny. Oba celky se uchýlily k bránění modré čáry, což oku diváka příliš nelahodilo. Trochu vzrušení přineslo až vyloučení hostujícího beka, při kterém byl Bartovič velmi blízko druhé brance Liberce. Na konci druhé části ještě vyslal Rapač Kašpaříka, který ale byl už moc blízko Trvaje a nedokázal ho překonat. Po čtyřiceti minutách se tak rozešly oba celky za nerozhodného stavu. Hned na začátku se mohli domácí radovat. Václav Nedorost, který vystřídal v prvním útoku dalšího Václava, a sice Pletku, našel křížnou přihrávkou sjíždějícího Valdemara Jiruše, který ale zamířil jen do betonu Trvaje. Podle pravidla nedáš – dostaneš se vzápětí na druhé straně radovali hosté. Tomáš Demel se nejlépe zorientoval v brankovišti a odražený puk z hole Jaroslava Svobody poslal za záda bezmocného Pince - 1:2. Liberec se po obdržené brance nemohl vzpamatovat a jen díky výbornému Pincovi neinkasoval potřetí.

Hra domácích byla opravdu špatná, přes dvě minuty se nemohli dostat ze svého obranného pásma. Pak ale udeřili zcela nečekaně. Valdemar Jiruš našel zadovkou Václava Nedorosta, který tečoval před brankou puk za záda Trvaje - 2:2. Následně hrálo Znojmo přesilovku, ani jednou však na Pince nevystřelilo. Nakonec to mohli být právě domácí, kteří mohli skórovat, na konci oslabení našel Nedorost zcela volného Kašpaříka, tomu ale puk v osudnou chvíli sklouzl z hole. Ve třinácté minutě roztočil třetí útok hostí Bílé tygry v pásmu, domácí nakonec vyhodili přes všechny čáry. Hezkou střelou od modré se prezentoval Švrček, jeho pokus si ale cestu mezi tři tyče nenašel.

Pět minut před koncem třetí třetiny se domácím ještě naskytla hra s mužem v poli navíc. A pro hosty mohlo být ještě hůř, když devatenáct sekund před koncem trestu Chvátala si k němu přisedl Mojžíš. Krátkou přesilovku proti třem domácí využít nedokázali. Stejně pak naložili s klasickou přesilovkou. Pak už si oba celky hlídaly čas a skóre. Utkání tak dospělo do prodloužení. Prodloužení pak bylo oboustranně opatrné, bylo znát, že ani jeden celek nechtěl udělat chybu. Za zmínku stojí povedená akce Bartoviče, který dobře vystřelil, ale dobrý byl také zákrok Trvaje. Ani prodloužení tedy nakonec nerozhodlo o vítězi duelu a potřetí v sezóně se tedy tito dva soupeři o prémiový bod poprali v samostatných nájezdech.

V samostatných nájezdech neuspěl nikdo v prvních třech sériích. Prvním úspěšným nájezdníkem byl tak až Radek Procházka, kterého napodobil za domácí Václav Nedorost, oba si pak nájezd pro velký úspěch zopakovali, ale už oboustranně neúspěšně. Rozhodující nájezd tak proměnil obránce hostí Richard Jareš.

Ohlasy trenérů

Dušan Gregor (Liberec): Nám hra nejde podle našich představ. Nedáváme branky a celé je to takové utrápené. Chybí nám i to pověstné štěstíčko, a tak čekáme na reprezentační přestávku, kdy se zkompletujeme. Věřím, že se alespoň někteří hráči uzdraví.

Pavel Hynek (Znojmo): My jsme rádi za dva body. Musím mužstvo pochválit za obětavost. Bylo důležité, že jsme ubránili dlouhou přesilovou hru domácích pět na tři. Musím také pochválit Jirku Trvaje, který dnes chytal výborně. Šlo na něj snad padesát střel a týmu hodně pomohl.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
45 Richard Jareš 2 0 0 2 1 0
30 Tomáš Demel 1 0 0 1 0 2
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 2
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 -1 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 -1 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 0 2
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 2
11 Pavel Selingr 0 1 0 1 -1 4
26 Jaroslav Svoboda 0 1 0 1 0 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 0
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 0 0
27 Martin Vyrůbalík 0 0 0 0 -1 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 65 47 2 45 95.7 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER