O<sub>2</sub> Extraliga - ne 13. 1. 2008
41. kolo
Pardubice
3:2
2:1, 1:1, 0:0
Znojmo
1/3
2/3

Těsná prohra v Pardubicích

<em>Pardubice</em> - Úvod zápasu se Orlům v Pardubicích nevyvedl, již v jedenácté minutě prohrávali o dvě branky. Před koncem první třetiny ale vrátila přesná přesilovková rána <b>Pavla Mojžíše</b> Znojmo do hry. Zvýšeným tlakem Orli usilovali o vyrovnání, ale chyba Bičánka v rozehrávce umožnila Pardubicím pohodlně zvýšit na dvoubrankový rozdíl. Naději na dělbu bodů ještě vykřesal druhý Mojžíšův přesilovkový gól, ale ani zvýšená snaha v poslední části a závěrečná power play nevedla k dělbě bodů.

Pardubičtí od prvního buly zatlačili svého soupeře do obrany, již ve 2. minutě se do první šance zápasu dostal Pucher, ale v krkolomné pozici u tyčky nestačil zkrotit puk a poslat jej za branku. Na druhé straně zahrozili hosté po brejku. Střela od modré čáry z hole Tesaříka skončila na tyči Lašákova branky.

Poprvé se skóre měnilo v 9. minutě. Znojmo sice zrovna operovalo v útoku, ale zaváhání Pláška na modré čáře ztrestal útočník Rolinek. Svůj samostatný únik, ač byl tísněn, zakončil střelou mezi Trvajovy betony.

O necelé tři minuty později bylo v pardubické ČEZ Areně ještě veseleji. Rolinek zavezl kotouč do předbrankového prostoru, kde jej dorážel Blažek. Puk se dostal těsně za brankovou čáru, což rozsoudilo video, se kterým se jel rozhodčí Husička poradit, přestože celou situaci dobře viděl.

Po sérii ostrých zákroků, které zůstaly nepotrestány, se do sebe pustili domácí obránce Linhart a znojemský Erat. Sudí tuto situaci, přestože již dřív avizoval trest pro hostujícího útočníka a oba soci se do sebe pustili s plnou vervou, ocenil 2+2+10 minutami pro oba aktéry.

Nepřesné rozhodování rozhodčích pokračovalo. V závěru první třetiny byl Starý dvakrát faulován, ale pak byl on sám vyloučen za podražení. A Orli dokázali této výhody využít. Přesně od modré čáry střílel Pavel Mojžíš, jeho ránu mezi betony Lašák přes hradbu těl neviděl.

V úvodu druhé dvacetiminutovky měli hosté obrovskou šanci k vyrovnání. Šeda totiž podklouzl při rozehrávce, kotouč si vzal Meidl a upaloval sám na pardubického gólmana. Ten se však v tomto souboji tváří v tvář ukázal se svou lapačkou, která znemožnila změnu skóre.

Ta nastala až ve 29. minutě. Znojemští, konkrétně Bičánek, při svém oslabení špatně odhadli situaci za brankou, kam se vydal i gólman Trvaj. Rozehrál přesně na hůl Radovana Somíka, který z kruhu z voleje trefil přesně odkrytou klec.

Dvougólové vedení Moelleru trvalo jen chvíli. O pár momentů později byl totiž za držení vyloučen Linhart a z trestné lavici se vracel o sekundu dřív, než by si přál. Lašák totiž po jedné ze střel chtěl rozehrát puk, ale ten na modré zachytil Mojžíš a ihned jej poslal do sítě.

První vážnější střeleckou příležitost ve třetím dějství měli Východočeši, ale po Linhartově střele nedorazili úspěšně ani Pucher ani Somík. Pardubice pak měly výhodu přesilové hry, ale nevyužily ji.

A tak se ozvalo Znojmo. Nebezpečně vypadala teč Dopity v předbrankovém prostoru. Orli měli další šanci srovnat krok po vyloučení Somíka za vysokou hůl. Pardubická obrana v čele s Lašákem ale tuto situaci ustála.

Ve 49. minutě mělo Znojmo obrovskou šanci srovnat krok. Po minele v pardubické rozehrávce se k puku dostal Dopita, před bránou Moelleru našel Selingra, ale toho vychytal pardubický gólman lapačkou.

V této fázi byli Jihomoravané blízko ke srovnání. Hra domácích trpěla nepřesností, kterou Orli podporovali aktivním forčekingem. A když se k tomu přidalo vyloučení útočníka Koláře, bylo drama u severní tribuny na světě. V něm ale kraloval domácí gólman, který zneškodnil i nebezpečnou teč Hamana.

Tentýž borec měl největší šanci v závěru. V 57. minutě dostal od Procházky ideální pas před bránu, ale toho opět vychytal pardubický gólman. Pak ale Meidl trefil vysokou holí Blažka a Znojmo se muselo bránit.

Moeller využil tuto situaci ke konsolidaci sil. V pěti se pak Orli pustili v závěrečné minutě do náporu, který korunovali hrou bez brankáře. V ní ale měly největší šanci Pardubice, Tvrdík však trefil pouze brankovou konstrukci opuštěné klece. Východočeši i tak uhájili těsné vítězství a připsali si v tomto duelu důležité tři body.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba (Pardubice): Měli jsme dobrý vstup do utkání, podařilo se nám dát dva góly, ale pak přišly v naší hře pasáže, které si nedovedu vysvětlit. Pro nás je ale každé utkání stěžejní, protože potřebujeme body. Dneska udělali kluci velký kus práce v přesilovkách soupeře, kdy jsme bránili ve třech i čtyřech a v tomhle směru jim musím poděkovat.

Václav Sýkora (Znojmo): Domácí začali náporem a my jsme jim vedení usnadnili našimi chybami a nedůrazem před vlastní brankou. Pro vývoj utkání bylo důležité, že jsme ještě v první třetině stačili snížit a pak to byl hodně vyrovnaný zápas. Třetí třetina byla dramatická, my jsme se snažili dotáhnout soupeřův náskok, bohužel jsme měli hodně vyloučených a to bylo obrovské negativum z naší strany. I tak jsme ale měli ve třetí třetině šance, abychom skóre srovnali, ale nevyužili jsme je.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
53 Pavel Mojžíš 2 0 0 2 -1 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 -1 2
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 0
30 Tomáš Demel 0 0 0 0 -1 2
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 14
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 0 0
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 -1 2
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 2
93 Aleš Padělek 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 1 0 1 -1 2
21 Radek Procházka 0 0 0 0 -1 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 0 4
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 4
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 -1 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 31 3 28 90.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER