O<sub>2</sub> Extraliga - út 23. 10. 2007
15. kolo
Pardubice
7:0
1:0, 4:0, 2:0
Znojmo
1/3
2/3

Osm minut druhé třetiny srazilo Orly na lopatky

<em>Pardubice</em> - Orli po první třetině sice prohrávali 0:1, kdy Pardubice šťastnou trefou poslal do vedení Sýkora, ale zápas se po první dvacetiminutovce nejevil v moci domácích. Přišlo však něco jako ze zlého snu a znojemský tým v rozmezí mezi 26. a 34. minutou inkasoval čtyři branky. HC Moeller Pardubice svoji sbírku gólů obohatil v závěrečné části o další dva a Znojmo se tak dostalo na předposlední místo v tabulce.

Začátek utkání zastihl v lepší pohodě hostující Orly a pardubické barvy mohl rozesmutnět hned po minutě hry Karel Plášek. Tehdejší objev Miloše Říhy, který ho před lety z Přerova vytáhl právě do extraligových Pardubic, se dostal s pukem sám až před Lašáka, jenže kličkoval tak dlouho, dokud o kotouč nepřišel. Tlak Znojma podpořil brzký faul Koukala a hned třikrát testoval Lašáka tvrdými ranami obránce Tesařík.

Možnost početní výhody dostali na počátku šesté minuty také domácí hokejisté, ti však nejenže Trvaje vůbec neohrozili, ale navíc po chybě Rolinka ve vlastní třetině a jeho následném faulu přesilovku ani nedohráli. V následné zkrácené přesilovce pálil nebezpečně Růžička a Lašák měl co dělat, aby nadvakrát odpálil puk hokejkou vedle své tyčky. Silnou desetiminutovku Orlů završil střelou z otočky Beroun, ta však branku o centimetry minula.

První vážnější akci Moelleru vymyslel Peter Pucher. Nejprve efektní stahovačkou obelstil znojemského beka a nezištnou přihrávkou nabídl možnost skórovat Havířovi. Jeho střelu Trvaj zastavil až na brankové čáře, to byl pro domácí signál k dalšímu náporu. Během několika desítek vteřin znovu bekhendem zakončoval důrazný Hlinka a dokonce v oslabení při Pivkově trestu si dovolil další drzou akci Petr Sýkora a v nájezdu dva na jednoho s Rolinkem. Přihrávka na lépe postaveného spoluhráče mu ale nevyšla.

Bolestivá chvíle přišla o několik vteřin dříve pro pardubického obránce Snopka, jenž za cenu krvavého zranění v obličeji zabránil střele ze znojemské hole projít až k Lašákovi. Malou náplastí mu tak snad mohla být dobře sehraná přesilovka v podání jeho spoluhráčů. Píša našel na levém kruhu Sýkoru a pardubický kanonýr nahodil kotouč na znojemskou branku. Puk připlachtil až za Trvajova záda – 1:0.

Druhou kapitolu načali znovu lépe Orli, když si tvrdou nátlakovou hrou vynutili převahu. Při dorážce Hamana si musel Lašák pořádně oddechnout, na jeho pokus do protipohybu nemohl reagovat. Další možnost k vyrovnání nepřetavil v branku nepřesně pálící Erat a Znojmo mohlo pykat. Po ztrátě puku ve střední třetině šel Sýkora znovu s Rolinkem v přečíslení, tentokrát zkusil překvapivou nahrávku Píšovi do druhé vlny, ale ten se dostal do nevýhodného úhlu.

Gól si ne zcela zaplněné ochozy zakřičely o chvíli později. Po střele od modré se před Trvajem rychle zorientoval Pucher, posunul puk na zcela volného Somíka a ten jej bez problémů zametl do branky – 2:0. Nadšení tribun ještě ani nestačilo zcela opadnout a Orli šli potřetí do kolen. Tvrdík zadovkou od mantinelu mezi bruslemi bránícího hráče posunul touš na Ondřeje, jenž svůj krátký blafák zakončil nekompromisním zavěšením pod víko – 3:0. Obě branky přitom od sebe dělilo pouhých 34 vteřin.

Nápor Pardubic otupilo vyloučení Šedy, domácí hokejisté ale snížení nepřipustili, i když Orli s chutí pálili ze všech pozic. Spravedlnosti učinil definitivně zadost další gól v síti Orlů. Rolinek našel přihrávkou naslepo Sýkoru a ten střelou po ledě poslal Trvaje na střídačku – 4:0. Do branky hostí putoval Jaroslav Kameš a musel hned čelit přesilové hře domácího celku. Chvíli na to putoval za katr Radim Bičánek a Moeller hrál pět na tři.

Půlminutové oslabení Orli sice ubránili, Bičánkův trest už s čistým štítem nepřežili. Mezi kruhy napřáhl Šeda a jeho bombu těsně před Kamešem tečoval Tvrdík – 5:0. S vědomím vyššího náskoku si mohli domácí hráči dovolit hrát ještě více pro diváky, přesto po další akci Sýkory s Rolinkem musel Kameš z rukávu vytáhnout bravurní zákrok. Znojmo se sympaticky nevzdávalo a usilovalo alespoň o čestný úspěch. Ve druhé části Orlům ale štěstí nepřálo.

Třetí dějství se dohrávalo víceméně z povinnosti. Zvlášť když mohl hned zkraje třetiny přitlouct další hřebíček do znojemské rakve Pivko. Jeho technická střela prošla Kamešovi mezi betony a s lehkou tečí proklouzala nakonec pouze brankovištěm.

V čase 46:09 zažila pardubická aréna opojné dejávu. Stejně jako v neděli domácí borec dosáhl na hattrick. Po Hlinkovi na něj v této sezóně dosáhl i střelec Petr Sýkora. Rolinek svému spoluhráči nesobecky naservíroval puk do jasné pozice a tříbrankový zápis byl na světě – 6:0.

Bezstarostná jízda Pardubic pokračovala. Po akci Starého vytěsnil kotouč Kameš až na poslední chvíli, zapotil se i po tvrdém příklepu Pivka. Znojmo mělo možnost kratičké přesilovky pět na tři, jenže se vůbec nedostalo do pásma. Krátce po návratu Hlinky předvedl nešetrný zákrok Aleš Padělek na Petra Sýkoru, za další faul na stejného hráče byl potrestán o osmnáct vteřin později také Švrček a Moeller měl zajímavou možnost, jak ještě vylepšit brankové skóre.

A pardubičtí hráči nabídnutou šancí rozhodně nepohrdli! Po parádním ťukesu na jeden dotek zakončoval z půl metru do prázdné branky Tomáš Rolinek – 7:0. Dvě minuty před koncem ještě vyrazil Lašák ještě nebezpečnou teč Selingra a čistým kontem tak podtrhl vysokou výhru domácího mužstva.

Ohlasy trenérů

Pavel Rohlík (Pardubice): Na začátku jsme chtěli hrát dopředu, ale hráči byli zbytečně vzadu. Jako kdybychom hráli venku. Nenapadali jsme a Znojmo bylo v první třetině lepší. Kdyby mi někdo po ní řekl, že to skončí takovým stavem, tak bych mu nevěřil. Pak jsme ale dali góly, využili jsme každou šanci a hráli v pohodě. Takový zápas, bez chyby a inkasované branky, jsme už potřebovali. Diváci konečně viděli pardubický hokej.

Václav Sýkora (Znojmo): My jsme, tak jak jsme si představovali, hráli jen první třetinu. Dovolím si říci, že v ní jsme měli navrch. Prohráli jsme ji 0:1 po gólu v oslabení. Musím se ale podívat, za co jsme byli vyloučeni. Ze střídačky to bylo nepřehledné a nezdálo se mi, že by tam byl nějaký faul. To ale nerozhodlo. Rozhodlo se ve druhé třetině, kdy byl náš výkon diametrálně odlišný, hlavně od chvíle, kdy jsme inkasovali druhý gól. Začali jsme dělat plno chyb v obraně a Pardubice nás za to trestaly. Myslím si, že jsme jim sami pomohli do zápasu a že to pro ně bylo snadné vítězství.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 -1 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 -1 2
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 -1 0
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 -1 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 -1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -1 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 -2 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 -1 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 -1 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 -1 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 -1 2
93 Aleš Padělek 0 0 0 0 -1 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 2
21 Radek Procházka 0 0 0 0 -1 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 -1 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 -1 2
12 Lubomír Štach 0 0 0 0 -1 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 -1 2
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
34 Jaroslav Kameš 29 20 3 17 85 0 0
35 Jiří Trvaj 31 22 4 18 81.8 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER