O<sub>2</sub> Extraliga - pá 16. 3. 2007
ČF7
Pardubice
5:0
2:0, 2:0, 1:0
Znojmo
1/3
2/3

Petr Sýkora poslal Orly na dovolenou

P a r d u b i c e - Orli ani napočtvrté v rozhodujcím sedmém zápase čtvrtfinále neuspěli. Na pardubickém ledě jim domácí, taženi autorem tří branek Petrem Sýkorou, nedali téměř žádnou šanci a Orli tak po loňské bronzové sezóně končí sezónu na sedmé příčce. V posledním zápase sezóny rozhodly dvě slepené branky na konci první třetiny, ke kterých se už znojemský tým neotřepal. Petr Sýkora vstřelil v sedmi zápasech série 6 branek.

Pardubice po sérii tří proher v řadě na nic nečekaly a hned od úvodních vteřin se tentokrát na svého soupeře vrhly pěkně zhurta. Ke zvýšení tlaku a tempa hry mělo domácímu celku pomoci stažení sestavy na tři formace. Hned po minutě hry stáhl obránce Chvátal dotírajícího Koukala a Moeller měl k dispozici první přesilovku. V ní volala po gólu zejména Rolinkova dorážka z bezprostřední blízkosti.

Orli se dostali do náznaku šance po chybě Pardubic v rozehrávce, kdy se málem až před Lašáka protáhl s pukem agilní Růžička. To však bylo na dlouhé minuty ze strany Znojma vše. Hned z protiútoku nechal Trvaje vyniknout Koukal po přesném pasu od Ondřeje. Následoval nedovolený zákrok Jareše a druhá přesilová výhoda Pardubic. Paní Štěstěna držela Orly nad vodou, když se neujal Pucherův průnik, Havířova dorážka, ani 100% šance Ondřeje po Kolářově akci.

Hosty na chvilku probudil z letargie vydařenou ranou na lapačku Tvrdík, jenže vzápětí přišel faul Selingra a další přesilovka. V ní však zaujala snad jen tvrdá bomba obránce Čecha. Naopak minele se nevyhnuli čároví sudí, kteří špatně spočítali hostující bruslaře a i z toho nakonec pramenil faul Pivka. Po sekyře na Dopitu si navíc k němu později přisedl i Havíř a Znojmu se otevřela na 35 vteřin dvojnásobná početní výhoda.

Jenže hosté s výhodou naložili prachbídně a přišel trest. V poslední minutě první třetiny vypíchl parádně soupeři kotouč Hlinka, posunul jej na najetého Sýkoru a bomba pardubického kanonýra zapadla k tyči nad vyrážečku – 1:0. Oslavy ještě ani neutichly a nedočkavci, uhánějící do fronty na párek, mohli litovat. Po závaru před Trvajem posunul Pucher kotouč Havířovi a jeho příklep zastavila v čase 19:52 až síťka znojemské branky – 2:0.

Řádně osprchovaní znojemští hráči po dvojnásobném K.O. mohli být na začátku druhé třetiny ještě smutnější, naštěstí pro ně se z průniku Koláře nic neurodilo. Naopak Svobodu stáhl Píša a celkové počty vyloučených se srovnaly. Nejnebezpečnější šancí se ale ukázal prudký příklep Rolinka do Trvajovy masky. Orli si svou největší šanci na snížení schovali do 26.minuty hry, kdy Dopita uvolnil Kucharczyka a jeho střemhlavou akci krotil Lašák až na brankové čáře.

Kritická chvíle pro hosty následovala vzápětí. Nejprve fauloval Chvátal a když si po 35 vteřinách k němu přisedl i obránce Kříž, muselo se Znojmo bránit ve třech. Dlouhé obléhání a sprška střel ke gólové radosti nevedla a zdálo se, že se Orli nakonec ubrání. V momentě vypršení prvního trestu ale na modré napřáhl Píša a puk odražený od zadního mantinelu pohotově vrátil do branky střelec Sýkora – 3:0.

Luxus dvojnásobné početní výhody dostalo v polovině zápasu i Znojmo. Nejprve neunikla sudím Ondřejova sekyra a když zachytil Pivko bruslí na střídačku spurtujícího Trvaje, hráli hosté 5 na 3 celé dvě minuty. Nervózní kombinace a několik povětšinou nepřesných střel od modré čáry bylo však vše, co Znojmo předvedlo.

Uvolněným pardubickým hráčům naopak narostla křídla a lehkostí pohybu znojemské dravce jednoznačně přehrávaly. Z lepšího pohybu pramenily i další fauly – zákrok Berouna na Puchera a hlavně Hamana na Pivka, po kterém natěšené tribuny znovu explodovaly. Rychlou kombinaci zakončil parádní ranou bez přípravy Petr Sýkora a zkompletoval svůj hattrick – 4:0.

V přetěžké pozici a s vidinou poslední dvacetiminutovky sezóny se Orli vrhli z posledních sil do útoku a snažili se vynutit si tlak. Ten přiživil navíc nedovolený zákrok Čecha a následovala přesilová hra Znojma. Hosté se snažili, nicméně vyložené šance si stále nevytvářeli. Moeller se vcelku v poklidu ubránil a naopak po faulu Mojžíše si mohl vyzkoušet další přesilovou hru.

Pátou branku měl na holi kapitán domácího sboru Hlinka, jenž si vybruslil až před Trvaje a nechal hostujícího gólmana znovu vyniknout. Orlům těžkly nohy a branka visela ve vzduchu. V další jasné možnosti selhal Kolář dorážející střelu Ondřeje. Pardubice si v pohodě kontrolovaly vedení, navíc po zákroku Kříže, jenž srazil k ledu Pivka, mohly hrát další přesilovku.

V té se sice gólově neurodilo, ale Andrašovský si připravil dobrou příležitost. Stejný hráč si odešel po zákroku holí odpočinout na trestnou lavici, ale bylo to znovu odevzdané Znojmo, které mohlo inkasovat. Chybnou rozehrávku vystihl Pivko a po pravé straně pílil na Trvaje. Ten sice jeho bekhendový pokus vykryl, což ovšem slavícím ochozům kazilo radost pramálo.

Výprask Znojma uzavřel v čase 56:40 snadnou dorážkou do odkryté branky Petr Koukal, poté co mu puk jak na zlatém podnose předložil Dušan Andrašovský – 5:0. Moeller tak vysokou výhrou důrazně odmítl hrozbu vyřazení a ve středu přivítá v prvním semifinálovém klání na svém ledě celek Českých Budějovic, naopak pro Znojmo, které dokázalo sérii dothut ze stavu 0:3, sezóna končí.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha (Pardubice): V dnešním zápase jsme byli od prvního vhazování jednoznačně lepší. Vytvořili jsme si spoustu šanci a zápas měl být dávno v první třetině rozhodnutý. Pak už jsme výsledek jen udržovali a bavili se hokejem. Co se týká série, tak musím říct, že tak neseriózní jednání trenérů Znojma jsem ještě neviděl. Na něčem se domluvíme, a to pak neplatí. Musím Znojmo pochválit, že se za stavu 0:3 zvedlo k vynikajícímu výkonu. Tak mladé mužstvo se svým lídrem Dopitou a brankáře Trvajem nás přivedlo do nervů a do stresu. Zvládli jsme ho v posledním utkání a spadl nám velký kámen ze srdce. Tlak byl na nás obrovský, kluci dneska zvládli zápas úplně famózně.

Miloslav Hořava (Znojmo): Pro mě má tato série jediného vítěze, a to jsou naši hráči, protože dokázali i proti tak arogantnímu mužstvu jako jsou Pardubice, že hokej hrát umí. Proto jsou pro mě vítězové. Skromnost a pracovitost byla na naší straně. To, co jsme si zažili v sérii, hráče jedině vyburcovalo a sérii svým způsobem obrátili. Je to můj názor a více se k tomu nebudu vyjadřovat. Jestli mám říkat tu vomáčku, tak mají výborné mužstvo, klobouk dolů, ale za svým hodnocením si stojím.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 2
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 -1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 2
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 -1 4
45 Richard Jareš 0 0 0 0 -1 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 -1 0
4 Ondřej Kříž 0 0 0 0 -1 4
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 -1 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 -1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 -1 2
80 Roman Němeček 0 0 0 0 -1 0
93 Aleš Padělek 0 0 0 0 -1 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 -1 0
1 Vladimír Říha 0 0 0 0 -1 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 -1 2
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 0 0
2 Jan Švrček 0 0 0 0 0 0
28 Michal Tvrdík 0 0 0 0 -1 0
56 Lubomír Vaškovič 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 53 5 48 90.6 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER