Tipsport Extraliga - čt 23. 3. 2006
ČF6
Znojmo
4:1
1:0, 0:1, 3:0
Vítkovice
1/3
2/3

Orli slaví historický postup do semifinále

Z n o j m o - Sen se stal skutečností! Znojemští orli poprvé v historii postoupili do semifinále play-off české nejvyšší soutěže a v sérii proti Vítkovicím jim k tomu stačilo šest zápasů. Už v první třetině otevřel skóre Ludvík, hosté však v samotném závěru druhé třetiny utkání zdramatizovali. Třetí dějství však bylo plně v režii domácích, kteří třemi brankami rozhodli o svém úspěchu. Vítkovice Steel i rytíř Vítek už jsou minulostí, Orly čekají boje o finále se Spartou Praha.
Domácí vstoupili do zápasu náporem a snažili se dosáhnout prvního gólu, kterým by se uklidnili. Po několika dobrých příležitostech se jejich přání splnilo. V 7. minutě se rozjel do útočného pásma Dopita, přihrál Čakajíkovi, který před brankou přenechal Ludvíkovi, jenž dokázal Pince překonat. Potom začali rozhodčí vylučovat a hra se začala více kouskovat. Vítkovice začaly ohrožovat Trvaje, ten ale jejich šancím odolával. Soupeři si vyzkoušeli také hru ve čtyřech proti čtyřem, v závěru se Orli ubránili dalšímu oslabení, a do kabin tak odcházeli i díky výbornému Trvajovi za stavu 1:0.

Herně podobný průběh měla i druhá třetina. Znojemští si vytvořili tlak i díky Hudcovu vyloučení, vzápětí se však sami museli bránit v oslabení. Když se pak Jareš vracel z trestné lavice, mohl zvýšit vedení svého týmu, ale tváří v tvář Pincovi neuspěl. Při akci Dopitovy formace byl sporně zastaven ve výhodné střelecké pozici Erat, který pak v pádu srazil i hlavního sudího Mináře. Oba se těžce zvedali z ledu, ale žádný trest nebyl udělen. Orli měli opticky více ze hry i díky častějším výpadům, za hosty si vážnější možnost ohrozit branku vytvořil pouze Irgl, který nadvakrát nepřekonal jejího hlídače Trvaje. Půl minuty před sirénou se však stalo něco, co nikdo nečekal. Jurečka napřáhl ve středním pásmu a puk doputoval až do domácí klece. Trvaj tak byl po 105 minutách překonán.

Znojmo se však z gólu do šatny nepoložilo. Dokázal hráče právě naopak vyburcovat k neskutečnému výkonu. Vítkovice sice zkoušely tlačit a zvýšit skóre, ale nedařilo se jim. Zato Orli si třetí třetinu vyloženě užili a zaslouženě vybojovali postup do semifinále. Nejprve ve 46. minutě překonal Pince svým druhým gólem v utkání Ludvík, vzápětí v početní výhodě provedl podobný kousek Mikulík, a zajistil tak svému týmu dvoubrankový náskok. Hostan aréna začala slavit, přestože modro-bílým zbývalo na úpravu skóre ještě dvanáct minut. Svěřenci trenérů Hořavy a Votruby už je však k ničemu vážnějšímu nepustili. Rytíři ještě dvě minuty před koncem zkusili hru bez brankáře, ale inkasovali gól do prázdné z hole Ondřeje. Semifinálové boje se Spartou začínají ve čtvrtek 30. března na znojemském ledě.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (Znojmo): Naši hráči byli správně nabuzeni, dali do zápasu všechno až na hranici fanatismu a v průběhu utkání byli doslova v transu. Měli jsme hodně štěstí, které Vítkovice neměly. Proto jsme postoupili. Branka v závěru druhé třetiny nás nezlomila, ale naopak nabudila do dalšího tlaku. V únavě se rodí i chyby, ovšem v poslední třetině se nám podařilo náš dobrý výkon podložit i výbornou koncovkou.

Miloš Holaň (Vítkovice): V úvodu zápasu nás hodně přibrzdila rychle inkasovaná branka. Nedokázali jsme se dnes prosadit s výjimkou šťastné vyrovnávací branky. Po vyrovnání se nám ale nepodařilo otočit výsledek. Znojmo nás v poslední třetině přehrálo touhou po vítězství. V závěru už jsme neměli při power play co ztratit, po chybě jsme ale nabídli soupeři potvrzení vítězství.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
81 David Ludvík 2 0 0 2 1 0
51 Milan Mikulík 1 0 0 1 0 2
37 Zdeněk Ondřej 1 0 0 1 1 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
2 Martin Čakajík 0 1 0 1 1 2
20 Jiří Dopita 0 2 0 2 1 0
9 Roman Erat 0 1 0 1 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 1 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 1 2
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 1 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 0
8 Angel Nikolov 0 1 0 1 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 1 0
33 Peter Pucher 0 1 0 1 0 0
28 Juraj Štefanka 0 1 0 1 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 30 1 29 96.7 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER