Tipsport Extraliga - út 14. 3. 2006
ČF1
Vítkovice
1:2p
0:0, 1:0, 0:1 - 0:1
Znojmo
1/3
2/3

Ondřej se šetřil 10 zápasů - foto 1. zápas ČF

O s t r a v a - Fanoušky předvedená hra obou týmů prvního utkání v play-off zrovna nenadchla. Hrálo se takticky, obranná hra byla na obě strany pozorná. Jakoby chyběl zvláštní náboj nemilosrdných bitev, hrála se šachová partie a převládalo vyčkávaní na chyby protivníka. Poslední tah na pomyslné šachovnici udělal Zdeněk Ondřej, který si ho schovával dlouhých deset utkání. Naposledy se mu podařilo vštřelit branku do Pincovy sítě v posledním vzájemném utkání při dvojnásobné přesile, kdy Znojmo dotahovalo dvou brankové vedení Vítkovic. <p> <b><a href="fotogalerie.asp?id_zapas=&zobraz=sezona&kategorie=80&slovo=&typ=&sezona=2006&poslano=true">FOTOGALERIE ZE ZÁPASU</A></b>
První utkání této série začalo v dobrém tempu. Žádný z týmů neponechal nic náhodě a snažil si hned od začátku vytvořit co největší počet šancí a pokud možno vstřelit branku. Vyloučení na sebe nenechalo dlouho čekat a už ve 45. vteřině putoval na trestnou lavici znojemský Peter Pucher. Ovšem přesilovky ani jednomu týmu po celý zápas nevycházely a třeba Vítkovickým naopak několikrát utnuly narůstající tlak. První větší příležitosti se objevily v 7. minutě, kdy hostující Radek Hamman prošel po křídle až k Pincovi, ale ten lehnutím vyrazil střelu mimo. Hned nato se dostal před branku hostí Vladimír Vůjtek a svojí střelou Orly pěkně vystrašil. Jiří Trvaj ale zkušeně vykryl prostor a nedovolil domácím skórovat. Od té doby byli vidět na ledě pouze domácí. V polovině první části pálil jedovatě ihned po vhazování Petr Kuboš a o minutu později to zkusil bekhendem Michal Gulaši, jenže ani on neuspěl. Tlak domácích ochabl při vyloučení olomouckého útočníka ve znojemském dresu Milana Ministra. Až o tři minuty později se domácí dostali před Trvaje, v situaci 2 na 1 střílel po přihrávce Krenželoka Pavel Šebesta. Ten byl také u poslední šance první dvacetiminutovky, když projel celým hřištěm až za branku a přihrál na modrou, odkud tvrdě vystřelil Petr Kuboš. Trvaj byl evidentně překvapen a jen s problémy střelu vyrážel do rohu.

Druhou třetinu začali hosté mnohem lépe. Dostali navíc výhodu přesilové hry. V ní na domácího brankáře Pince zkoušeli vyzrát Jiří Dopita s Peterem Pucherem. Ve 24. minutě se dostal do brejku David Ludvík, ale přestřelil. Další přesilovka pro hosty zůstala také nevyužita, naopak po jejím skončení se hned z trestné lavice dostal do šance agilní Petr Hubáček. V polovině třetiny prolétl přes modrou nalevo Radoslav Kropáč, jehož nadějný pokus ještě zkoušel dorážet Radek Procházka, ale byl sražen Zdeňkem Ondřejem. Domácí se dočkali 33. minutě při vlastním oslabení. Zbyněk Irgl neohroženě projel za brankou a bekhendovou přihrávkou naservíroval puk Jiřímu Burgerovi, který trefil přesně pravý horní roh Trvajovy klece. Inkasovaný gól Znojemské kupodivu zvedl, ale z přemíry jejich snahy následovaly fauly. Domácí ale nabízené rukavice v podobě 25 sekund přesilovky 5 na 3 nevyužili a další branku nepřidali.

Závěrečná část byla znovu hlavně v režii domácích, kteří ale nabízené šance bezhlavě zahazovali a ve 44. minutě přišel zákonitý trest. Souhru Čakajíka s Ludvíkem u mantinelu využil volný Roman Erat a rychlou střelou pod vyrážečku vyrovnal. Domácí zvýšili obrátky. Pokusy Hubáčka a Petra Kuboše byly nebezpečné, ale za brankovou čáru neprošly. Na druhé straně to byl ex-vítkovický Juraj Štefanka a také obránce Roman Němeček, jenž se pokoušel překvapit nahozením od modré čáry do skrumáže hráčů. Po zbytek závěrečné dvacetiminutovky tempo hry trochu pokleslo, jakoby ani jeden tým nechtěl udělat chybu, která by rozhodla. A tak se taky stalo a zápas dospěl do prodloužení.

V ní se střídaly střelecké pokusy na obou stranách, ale byly to pokusy spíše z větší vzdálenosti a vedle. Trefit gólmana se podařilo v 62. minutě pouze hostujícímu Pavlu Mojžíšovi. V závěru prodloužení domácí přitlačili, ale v čase 68:55 nechali trestuhodně před svým brankářem samotného Zdeňka Ondřeje, který rozhodl o vítězství Orlů v poměru 2:1.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Vítkovice): "Do utkání jsme vstoupili dobře, s pohybem a nasazením. Měli jsme dost velký problém s přesilovkami, které budou rozhodovat. Dali jsme dnes jen jediný gól a to ještě v oslabení, možná se od nás v koncovce odklonilo štěstí. Doma určitě musíme proměnit více šancí, na jediný gól těžko vyhrajeme. Mohli jsme rozhodnout daleko dřív ve svůj prospěch."

Jan Votruba (Znojmo): "V první třetině jsme se k ničemu nedostali. Vítkovice vyvinuly ohromný tlak a ve velkém tempu pokračovaly i ve druhé třetině. My jsme vyrovnali hru až po inkasovaném gólu. Nešly nám vůbec přesilovky, které se nám dařily v předešlých zápasech. V prodloužení už to bylo čistě o štěstí, že jsme dali gól zrovna my."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
9 Roman Erat 1 0 0 1 1 0
37 Zdeněk Ondřej 1 0 0 1 0 2
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 -1 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
2 Martin Čakajík 0 1 0 1 1 0
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 1 0
81 David Ludvík 0 1 0 1 1 2
51 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
11 Milan Ministr 0 0 0 0 0 2
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 2
80 Roman Němeček 0 0 0 0 -1 0
8 Angel Nikolov 0 1 0 1 1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 2
28 Juraj Štefanka 0 0 0 0 0 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 69 27 1 26 96.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER