Dokázali jsme si přenést kombinační hru z přípravy, těší Milana Procházku

Rozhovory
NE 22. 9. 2024
Hlavní trenér Milan Procházka v pozápasovém rozhovoru zhodnotil úvodní zápas ligy proti týmu z Havířova a následně se také vrátil k přípravě na sezónu. Dále se rozpovídal, jak funguje spolupráce v realizačním týmu nebo také prozradil, jak proběhla volba kapitána společně s asistenty. A co lákavý pocit obléct si znova výstroj?

První ligový zápas, byl jste před začátkem nervózní?

Určité napětí tam bylo. Ale jen taková zdravá nervozita, která musí být.

V polovině první třetiny jste obdrželi tři góly během dvou minut, co jste si k tomu následně řekli?

Myslím si, že jsme neměli špatný začátek. Dokázali jsme si vytvořit tlak, ale přišlo mi, že jsme zapomněli, proti jakému soupeři hrajeme. Oni umí každou malou chybičku a nedůraz potrestat. Potom se z toho stal hurá hokej a v obranném pásmu nikdo nic nedodržoval, z čehož jsme inkasovali tři branky. Pomohl nám oddechový čas, kdy jsme si řekli, že tu hru musíme zase uklidnit a hrát trpělivě.

Nesložili jste zbraně a dokázali jste se dostat zpět do zápasu, jak byste utkání zhodnotil celkově?

Kluky jsem za zápas pochválil. Proti nám stál soupeř, který je pospolu tři sezóny. Jsou hodně sehraní, mají ambice na postup a jejich kvalita byla znát. Udělali jsme maximum, abychom se dostali zpět do zápasu. To se nám povedlo, ale na vítězství to bohužel nestačilo. Dokázali jsme si přenést kombinační hru, kterou jsme trénovali celou přípravu. Chyby tam byly samozřejmě také, ale na úkor kvalitního soupeře.

Vrátíme se ještě k přípravě. Jedna prohra, čtyři výhry. Převládá tedy spokojenost?

Pracovali jsme s výběrem hráčů, ze kterých následně vykrystalizovala ideální sestava. Především jsme zkoušeli různé kombinace formací a myslím si, že poslední dva zápasy už nám ukázaly, jak budeme chtít hrát a byl jsem s nimi velice spokojený. Máme v týmu zkušené a zároveň i mladé hráče, kteří se pořád zlepšují. Jediná nevýhoda asi byla v tom, že jsme měli užší kádr.

V čem nastal největší progres?

Tým se sehrál a naučil se různé kombinace. Trénovali jsme speciální situace, jako jsou přesilové hry a oslabení. Jestli se nám to povedlo, ukáže prvních pět zápasů. Uvidíme, jak na tom budeme my i soupeři. Jsem na to zvědavý.

Jediný zápas s neligovým soupeřem jste odehráli v německém Selbu, co vám zápas přinesl?

Soupeř měl velmi kvalitní tým i s kanadskými hráči. Pro nás to byl dobrý přínos a ukázalo nám to, že můžeme hrát vyrovnaný hokej i s kvalitními soupeři. Absolvovali jsme skoro desetihodinovou cestu, proto jsme chtěli, aby si zahráli všichni hráči a rozdělili jsme utkání i pro oba brankáře.

Více zápasů v přípravě odchytal Filip Maláč, máte určenou brankářskou jedničku?

Tyto věci má v kompetenci Petr Hrachovina, ale samozřejmě je spolu konzultujeme. Na začátek sezóny jsme se dohodli, že Filip Maláč bude brankář číslo jedna a Tobiáš Synek číslo dva.

Kapitánem byl zvolen Aleš Sova, jak volba probíhala?

Kapitána spolu s asistenty jsme jmenovali po dohodě s Petrem Hrachovinou.

Na první ligový zápas přišlo přes tisíc diváků. Překvapilo vás to?

Ani ne. Hokej stále patří mezi nejoblíbenější sport a Havířov je jeden z atraktivních soupeřů. Vážíme si toho, budeme se snažit jim to vrátit a hrát co nejlepší hokej. Děkujeme za podporu a doufáme, že jich příští zápas přijde ještě více.

Jak vám vyhovuje spolupráce s Petrem Hrachovinou?

Je velmi zkušený a má přehled, hlavně co se týče hráčů na trhu. Naše spolupráce mi vyhovuje. Je to dobrý parťák a je s ním sranda. Myslím si, že celkově máme realizační tým, ve kterém je skvělá atmosféra. Všichni se vzájemně doplňujeme a podporujeme.

Neláká vás znova si obléct výstroj?

Samozřejmě, že mě svrbí ruce (smích). Hokej miluju a pořád chodím hrát, ale tady to přenechám mladším. Sice bych kolikrát nejradši skočil na led a ukázal jim to, ale bohužel roky plynou. Radši si zahraji na jiné úrovni, kde si budu dávat hodně gólů.

Další zápas vás čeká ve Vyškově, se kterým jste odehráli dvě přípravná utkání. Bude to o něco jednodušší se na zápas připravit?

Budeme vědět, jaký hokej Vyškov hraje, ale podíváme se ještě na nějaká videa. Je to jeden z týmů, který bude chtít hrát zase v horní části tabulky. Musíme se na to dobře připravit. Když budeme hrát, tak jak jsme hráli proti Havířovu, tak nemám strach, že bychom tam nemohli uspět.

NEWSLETTER