Orli v Německu poměří síly se selbskými Vlky

Naši soupeři
VČERA
Za předposledním soupeřem v přípravě se Orli vypraví do Německa. Zde se utkají s týmem Selbu, který je od roku 2021 pravidelným účastníkem druhé nejvyšší německé soutěže. Utkání se uskuteční v pátek od 19:30.

Selb, v překladu zastaralé češtiny udávaný i jako Žleby, je malé město Bavorska s téměř šestnácti tisíci obyvateli. Pravděpodobně nejvyšší popularitu si získal díky výrobě německého porcelánu, avšak svou spojitost má i s hokejem. Vlci, totiž už čtvrtým rokem hrají v německé DEL 2. V loňském roce to ale s klubem nevypadalo dobře, bojoval totiž o záchranu. Soutěž se mu podařila udržet až v závěrečné sérii s týmem Bietigheim - Bissingen, který porazil 4:1 na zápasy. Podobnému scénáři se už vedení chtělo vyhnout, tudíž provedlo změny v kádru. Tým posílil na postu brankáře Kanaďan Kevin Carr. Z minulého ročníku mu zůstal také parťák Michel Weidekamp. Obrana Selbu, je kromě veterána Hördlera a zkušeného Gläßla, složená hlavně z mladých hráčů jako např. Colin Campbell, Moritz Raab nebo Tim Heyter. V útočných řadách nalezneme také několik nadějných mladíků, které ale zatím Bavorští jen testují. Zmínit můžeme například Korejce Parka nebo Němce Anthony Hermera. Z těch zkušenějších zůstali věrni stejnému klubu Američani Mark McNeil, Nicholas Miglio nebo další veterán Chad Bassen. Útok pak posílili ještě jména jako Marco Pfleger, Carson McMillan či produktivní Joshua Winquist. V neposlední řadě nesmíme opomenout také českou stopu na soupisce Němců. Za Selb totiž už čtvrtou sezónu nastupuje rodák z Vimperka Daniel Schwamberger.

Doposud Vlci sehráli celkem pět přípravných klání. Poprvé se postavili pražské Slavii, v tomto duelu padli 3:0. V dalších čtyřech případech se už ale nemýlili. Třetiligový Herford porazili v poměru skóre 4:2. Následoval turnaj, který měl původně hostit Deggendorf, kvůli závadě na chladícím systému byl ale přesunut do Selbu. V prvním případě Niemeier Haustechnik Cupu se potkali s medvědy z Hammu, zvítězili 3:2. Následoval poslední zápas turnaje, a opět s pražskou Slavií. Duel byl od začátku doprovázen tvrdou hrou na obou stranách, hromadná bitka v osmadvacáté minutě následně vygradovala k tomu, že Pražané odešli do kabin, utkání tak bylo předčasně ukončeno. Vlci tím pádem zvítězili 1:0, čímž získali i svůj třetí pohár z předsezonního turnaje. Naposledy vyjeli na led ve středu, kdy sehráli zápas s kanadskou univerzitou Carletonu. Wolves přemohli mladý dravý tým až po samostatných nájezdech.

Posledním soupeřem, který bude oponovat bavorskému týmu budou znojemští Orli. Jihomoravané mají před sebou předposlední duel přípravy, zároveň půjde i o jediný, kdy se utkají s celkem ze zahraničí. Znojmu se zatím podařilo zvítězit dvakrát, ve třech dosavadně odehraných utkáních. Poslední domácí zápas s Hodonínem sice Znojemští zvládli, avšak trenér Milan Procházka hovořil i o práci, kterou ještě před sebou jeho svěřenci mají. ,,Těžko se mi to hodnotí. Sice jsme vyhráli, ale ta hra nevypadala tak, jak bych chtěl. Bylo tam spoustu nepřesností a chyb. Kdyby proti nám nastoupil zkušenější tým, nebo to bylo během sezóny, tak si myslím, že by výsledek vypadal jinak. Máme za sebou tři zápasy, což ještě není moc." Někdejší znojemský forward rovněž zmínil i vyhlídky ohledně finální soupisky na sezónu. ,,Pořád hledáme ideální složení. Máme tu hráče na zkoušku a zbývají dva přípravné zápasy do začátku sezóny. Všichni se snaží o své místo. Rozhodovat ale nebude jen jejich přístup k práci. Dívám se také, jací jsou to hráči, jak se hodí do kterých kombinací a jakou v sobě mají hokejovost. Nechci předbíhat, ale začátkem září by sestava měla nějak více vykrystalizovat," avizoval Procházka. V souvislosti s tématem "kádr" už klub provedl také první škrty. Se Znojmem se rozloučil Jakub Kalčík a Filip Míča. Po dohodě s vedením ukončil kariéru Patrik Čermák, který ve Znojmě byl rovněž formou try-outu, nyní by měl působit v oblasti trenérství. Do nadcházejícího utkání, by neměli nastoupit ani juniorští hráči z Brna, tedy Denis Svoboda a Roman Otava, kteří si plní své povinnosti v mateřském klubu.

Nyní se tedy Orli chystají na německého soupeře, v první řadě je čeká minimálně pětihodinová výprava do Selbu, pak ostrý střet na ledě. ,,Už jen ta cesta bude náročná. Německá liga má svoji kvalitu, takže to bude určitě těžký soupeř. Musíme se podívat, jakým stylem hokeje se prezentují a připravit se," reagoval na otázku ohledně nadcházejícího zápasu obránce Jan Sedláček.

Předpokládané sestavy

HC Orli Znojmo: Maláč (Synek) - Sova, Hrůzek, Jenáček, Hodinář, Sedláček, Kubíček - Beránek, Zeman, Cakl, Karafiát, Urban, Špaček, Masař, Havlát, Bícha, Bárta, Hanula, Pozděna.

Selber Wölfe: Carr (Weidekamp) – Hördler, Heyter, Campbell, Gläßl, Plauschin, Raab, Marusch –Kiedewicz, McMillan, Miglio, Pfleger, Peter, Bassen, McNeill, Gelke, Krymskiy, Fischer, Schwamberger, Hermer, Park.

NEWSLETTER