Jiří Karafiát: Chci týmu pomoci jakýmkoliv způsobem

Rozhovory
VČERA
Šestadvacetiletý zkušený útočník se k týmu připojil jako jedna z posil. Očekává se od něj především gólová efektivita. Jako odchovanec Zlína dlouho působil v tamních barvách, kde si vyzkoušel i českou nejvyšší soutěž. Dále oblékal dres Vsetína, má zkušenosti z finské ligy a z mládežnických kategorií české reprezentace. V minulé sezóně působil v Hodoníně a Havířově, takže druhá liga pro něj také nebude nic nového.

Máte za sebou první přípravný zápas, jak byste ho zhodnotil?

Bylo to fyzicky náročné utkání. Jsme druhý týden na ledě a hráli jsme na tři lajny. Ukázalo nám to všechno, co jsme chtěli, v čem děláme chyby a na čem musíme zapracovat. Do začátku ligy zbývá ještě dost času, takže to všechno musíme zlepšit.

Vyškov už jeden přípravný zápas odehrál, bylo to znát?

Asi ano. My na tréninku také hrajeme pět na pět, nebo pět na čtyři. Těmto situacím se věnujeme hodně, abychom byli kondičně připravení, ale v zápase je to pak trošku jiné. Po první třetině jsme si řekli, že jejich rozehranost je znát, ale pořád jsme v přípravě.

Co zlepšit do úterní odvety ve Vyškově?

Řekl bych, že všechno. Napadání, založení útoku, hra v obranném pásmu. Musíme se na to připravit, vyvarovat se chybám, které jsme dělali a potom to bude jen lepší.

Letní přípravu jste měl individuální, nebo společně s týmem?

Měl jsem v Ostravě individuální s panem Poláškem a vždy každý týden středa, čtvrtek jsem přijel sem do Znojma, abych byl s týmem a trénoval jsem tady. Takže jsem to měl takové zkombinované.

Hlavní trenér Milan Procházka začíná první sezónu v seniorském hokeji, jak zatím působí?

Za mě je to dobrá volba. Znám ho už z dřívějších let. Hrávali jsme proti sobě, když on byl v Přerově a já ve Zlíně. Vím, že je to výborný hokejista a snaží se nám předat své zkušenosti. Motivuje nás ať na sobě pracujeme a zlepšujeme své výkony, abychom se mohli posunout co nejdále to půjde. Působí zatím velmi dobře a věřím, že to bude fungovat i v sezóně.

Jak si rozumíte s klukama v kabině?

Velmi dobře. Jsem docela překvapený, jak rychle jsme si sedli. Zároveň tady není žádný článek, který by nějak negativně vyčníval. Myslím si, že jsme dobře postavený tým, který bude táhnout za jeden provaz. Pár kluků už jsem i znal, Jakuba Jenáčka, Roberta Havláta, Petra Beránka... S některými jsme hráli i proti sobě, takže to nebylo, že bych šel do nového a neznal bych nikoho.

Patříte ke zkušenějším hráčům v týmu, jaká role se od vás očekává?

Hlavně asi gólová produktivita a abych pomáhal mladým klukům. Každý tady má nějakou svoji roli a já nemám problém s žádnou. Co se po mně bude chtít, to jsem ochotný splnit. Chci pomoct týmu jak na ledě, tak v kabině.

Minulou sezónu jste působil v Hodoníně a následně v Havířově, budou pro vás tyto zápasy více osobní?

Asi to tak je vždy, když hráč někdy v tom týmu už působil. Ale pro mě to není zásadní. Každý chce vyhrát se svým týmem a to nic nezmění. Teď hraji tady ve Znojmě, chceme vyhrávat, působit v nejvyšších příčkách a dostat se co nejdále.

Odehrál jste i pár zápasů ve finské lize, jak na tohle angažmá vzpomínáte?

Bylo to tam super, až na tu zimu teda (smích). Ukázalo mi to hodně věcí a určitě mě to někam posunulo. Viděl jsem, jak dokáže být hokej rychlý, jak šikovné tam mají hráče, super podmínky… Rád na to vzpomínám.

V mládežnických kategoriích jste hrál za českou reprezentaci společně s hráči, kteří se probojovali do NHL, nebo letos na mistrovství světa získali zlato, jste s některými stále v kontaktu?

S některými jsem v kontaktu a jsem na ně hrdý. Je super, že se nám letos podařil takový úspěch, ještě na domácím mistrovství. Potom jsem klukům psal a pogratuloval. Jinak s Liborem Hájkem jsme teď měli společnou letní přípravu v Ostravě u pana Poláška, takže bylo super se s ním zase vidět.

Stihl jste už poznat i město?

Byli jsme už párkrát s přítelkyní na různých výletech po okolí a musím říct, že jsme nadšení.

Znojmo je známé skvělými fanoušky, jak se na ně těšíte?

Těším se moc. Hrál jsem na Vsetíně a ve Zlíně, tam jsou taky super fanoušci. O Znojmě jsem to také slyšel, takže se moc těším. Doufám, že budou chodit v hojném počtu a budou nás co nejvíce podporovat. My se jim za to budeme snažit odvděčit dobrými výkony na ledě.

NEWSLETTER