Aleš Sova: Hledal jsem místo, kde se mohu konečně usadit

Rozhovory
ÚT 9. 7. 2024
Dvaatřicetiletý obránce Aleš Sova je staronovou posilou orlí letky pro nadcházející druholigovou sezónu. Po roční pauze od hokeje se vrací do prostředí, které mu není rozhodně neznámé. Dle jeho slov je pro něj také zásadní, že může působit v klubu, ke kterému má určitý vztah. Dvojnásobný dánský medailista v rozhovoru také promluvil o očekáváních, novém trenérovi Milanu Procházkovi, nebo právě o faktorech, jež vedly k jeho návratu na jih Moravy.

Nyní probíhá (mnohdy neoblíbená) suchá příprava na sezónu. Jak vy ji osobně prožíváte?
Připravuji se spolu s týmem. Pár kluků sice trénuje individuálně, protože měli už své osobní tréninky rozjeté, já však zahájil přípravu zde. Osobně se ale neřadím úplně mezi hokejisty, kterým by forma suchého drilu nějakým způsobem vadila. Sice je to někdy dost fyzicky náročné, ale každý dobře ví, že je to nutnost. Vždy jsem patřil mezi typ hokejisty, který měl svůj herní styl založený hodně na tělesné kondici, považuji to za jednu ze svých předností.

Na jih Moravy přicházíte po roční pauze od hokeje. Co vás přimělo k tomu se vrátit právě sem?
Důvodem, proč jsem loňský ročník vynechal, byla únava z neustálého a náročného cestování. Zároveň jsem hledal místo, kde bych se mohl konečně usadit. De facto už od dvanácti let jsem byl kvůli hokeji pryč z domova, za kariéru toho mám také nacestováno hodně. A proč jsem si vybral zrovna Znojmo? Pořídili jsme si zde kousek od města nové bydlení. Dalším aspektem je také fakt, že právě ke zdejšímu klubu jsem si vytvořil určitý vztah. Mám zde dobré přátele a kamarády. Navíc se s bývalou partou z ebelky neustále vídáme a jsme v kontaktu. I počínání Orlů jsem sledoval také po mém odchodu v roce 2020. Tyto faktory bych tedy označil za rozhodující. Je pro mě důležité, že nejsem někde “za prací,” ale na místě, kde se cítím doma.

Přeci jen při vaší poslední zahraniční dánské štaci jste získal bronz. V roce 2016 ve stejné zemi stříbro. Nelákalo vás přeci jen pokusit se ještě zabojovat o tu poslední zbývající medaili?
Co se týče Dánska, nemohu určitě na tuto zkušenost říci nic špatného. Získal jsem tam dvě medaile, ale i přesto, že zlato nevlastním, jsme s manželkou byli rozhodnutí, že se chceme už opravdu usadit. Nové angažmá jsem tedy řešil jen v českém prostředí, na zahraničí jsem pomyšlení neměl…

Letošní jaro bylo ve Znojmě o něco zamotanější. Jak probíhala komunikace směrem k vám, co se týče vývoje situace atd.?
Samozřejmě všichni víme, že to okolo znojemského hokeje bylo komplikovanější. Skladba kádru tedy proběhla o něco později, než bývá zvykem. My jsme nabídky obdrželi, už když to celé bylo víceméně vyřešené. Já osobně bych se však k tomu dění nechtěl úplně vyjadřovat, od toho tu jsou jiní lidé. Komunikace směrem k nám probíhala korektně, vše nám bylo řečeno narovinu. Jakmile bylo rozhodnuto, že se zde bude hrát druhá liga, začaly se naše podpisy řešit intenzivněji.

Hrál roli při vašem návratu třeba i fakt, že v poloprofesionální druhé lize není tlak na hráče takový jako ve vyšších plně profesionálních soutěžích?
Druhá liga sice poloprofesionální je, ale ve Znojmě, jakožto hokejovém městě, vždy budou určitá očekávání. Já doufám a věřím, že se nám bude dařit vyhrávat. Každý hokejista si přeci jen chce hokej užívat, co nejvíce to jde. Vždy je také speciální, když se vám to poštěstí na místě, ke kterému máte určité vazby.

V královském městě jste strávil dohromady čtyři roky. Jinou soutěž než mezinárodní rakouskou jste si zde nevyzkoušel. Co očekáváte od druhé ligy? Přistupujete i přes množství vašich zkušeností i k této kapitole s respektem?
Určitě ano. V dnešní době snad ani nejde, aby člověk přišel někam s očekáváním, že mu vše půjde bez problémů. Paradoxem také je, že jsou ve druhé lize občas i kvalitnější hokejisté než například v první lize. Samotným hráčům to ale dává určitý smysl z hlediska ekonomiky atd. Hrají hokej, k tomu mají mnohdy i zaměstnání navíc, nebo jsou s rodinou doma. Zkušenost s třetí nejvyšší soutěží sice mám, bylo mi však tehdy sedmnáct let a za Prostějov jsem odehrál deset utkání. Od té doby se toho mnoho změnilo. Tehdy v lize nastupovali zejména starší hráči, dnes je tomu naopak. Mnohdy jde o mladé týmy, jež jsou doplněné případně o někoho zkušenějšího. Očekávám uvolněnější a ofenzivnější styl hokeje, který nebude tolik vázán taktikou. I tohle je věc, na kterou se těším. Doufám, že budeme lidi bavit.1xbet

Fanoušci si vás mohou pamatovat ve světle dobré defenzivní činnosti a tvrdšího stylu hry. Trenér Milan Procházka o vás také řekl, že si váží vašeho příchodu, protože dokážete “strhnout” kabinu. Budou tohle věci, na kterých budete chtít stavět?
Asi ne všichni si to uvědomují, ale ročníky které jsem ve Znojmě absolvoval, jsme vždy měli nesmírně kvalitní tým. Každý rok byla tedy má role jiná a určitým způsobem se v sezóně vyvíjela. Už poslední rok u Orlů jsem byl spíše ofenzivnějším hráčem. Nyní bych chtěl být tedy přínosný celoplošně.

Milan Procházka je novým trenérem Orlů, spolu jste si však zahráli ještě v roce 2014, což byl rovněž jeho poslední rok jeho kariéry ve Znojmě. Jak se těšíte na tuto spolupráci?
Právě tím, že spolu máme leccos odehraného, jsme si v určitých směrech bližší. Oba víme, co od sebe můžeme čekat po lidské stránce, a on ví, co může čekat ode mě, co se týče té stránky hokejové. Na spolupráci se těším. Myslím, že je i pro klub super, že trenérem je Znojmák, který se zná se zdejšími lidmi atd.

V aktuálním kádru je i několik mladíků. Vy jste za svou kariéru posbíral spoustu zkušeností. Počítáte tedy i s tím, že jim budete při jejich rozvoji nápomocen?
poslední sezónu v Dánsku jsem byl nejstarším hráčem v kabině, podobnou věc tedy zažitou mám. Mladším klukům se budu snažit pomáhat. Také by mi udělalo velkou radost, pokud bych některému z nich mohl alespoň malým procentem pomoci k rozvoji kariéry.

Závěrem se ještě zeptám, myslíte, že by Znojmo mohlo být letos černým koněm soutěže?
Před sezónou je těžké toto nějakým způsobem předvídat. Vše se ukáže až na ledě, nyní se musíme hlavně dobře fyzicky připravit. Věřím, že máme silný tým. Rovněž doufám, že budeme hrát pěkný hokej, dělat lidem radost a dojdeme co nejdále.


Statistiky Aleše Sovy

NEWSLETTER