Do Znojma míří ambiciózní soupeř z Valašska

Naši soupeři
PÁ 23. 2. 2024
Orly Znojmo čeká další těžký boj o záchranu v druhé nejvyšší soutěži. Nyní do královského města míří šestinásobný mistr České republiky. Vsetín má svou druhou pozici v tabulce pro letošní sezónu jistou, naopak pro Orly jde o další nesmírně důležitý souboj. Předposlední domácí zápas, ve kterém se Jihomoravané představí na ledě Nevoga arény, startuje od 17:30.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Znojmu se bohužel prohlubuje krize spojená s poslední příčkou v CHANCE lize. Ztráta v tabulce na předposlední Frýdek-Místek se protáhla už na sedm bodů a nyní tak Orly čekají tři poslední zápasy pravdy, z nichž musí vytěžit minimálně osm bodů. Zároveň se musí dívat i na výsledky svých soupeřů výše, které budou v závěru základní části také zásadně rozhodovat.

Naposledy se Znojemští střetli s vítězem základní části z Poruby. Domácí tým se dostal do vedení ve druhé třetině. Orli měli několik dobrých příležitostí k vyrovnání skóre, ale nedokázali je zužitkovat. Poslední část zápasu rozhodla o vítězství Toraxu, který vsítil v téže třetině tři branky. Skóre v poslední minutě už upravil jen symbolicky Jan Hruška. Pocit výhry už Jihomoravané nezažili tři utkání po sobě a v následujících bojích je čekají tři nelehká klání proti Vsetínu, Pardubicím a Litoměřicím. „Podstatné podle mě je, že v uplynulých zápasech této sezóny jsme s těmito soupeři hráli dobré a vyrovnané zápasy. Chceme na to navázat a proměnit tyto duely ve vítězství,“ konstatoval trenér Václav Baďouček.

Výsledky v následujících bojích budou záviset také na schopnostech hlavních lídrů mančaftu. Do této kategorie můžeme zařadit např. kapitána a lídra Tomáše Svobodu, pilného střelce Martina Šťovíčka, mistra na buly Jana Hrušku nebo produktivního Pavla Jenyše. Z obranných složek Znojma zmíníme třeba nejvytěžovanějšího hráče Orlů Jana Bartka, nejlépe střely blokujícího Jana Zahradníčka či důrazného Davida Šticha s Danielem Bukačem. Mezi maskovanými muži mohou hokejisté z jihu Moravy vybírat mezi Dominikem Grohem a Romanem Durným.

Následující vyzyvatel z Valašska – Vsetín, se aktuálně nachází na druhé pozici, a na tomto místě také zakončí letošní základní část první ligy. Třetí Prostějov ztrácí na VHK deset bodů a ani přes trojnásobné vítězství za tři body, se již nedokáže na Valachy dotáhnout. Celek s bohatou historií odehrál svůj poslední zápas na domácím stadionu proti předposledním Rysům z Frýdku. Po bitvě, ve které rozhodl dvěma přesilovkovými brankami Pavel Klhůfek, zvítězil 3:1. Výsledky z posledních střetnutí jsou zároveň jako na houpačce. Z pěti minulých utkání získal Vsetín dohromady deset bodů, čímž také svou druhou pozici zpečetil.

Statisticky patří Valaši společně s Porubou mezi týmy s nejvíce vstřelenými brankami. Průměrně dokáží rozvlnit síť minimálně třikrát za zápas. Dominují také v přesilovkách, dokázali tuto výhodu využít již ve čtyřiačtyřiceti případech. Vsetín rovněž patří i k nejaktivnějším týmům ve střelbě v početní převaze. Co se týče oslabení, řadí se spíše do průměru, náleží jim pozice číslo osm. Důvodem, díky němuž bude v následujících vyřazovacích bojích VHK Robe jedním z hlavních favoritů jsou i s úspěchem spojené individuality. Suverénním lídrem šestinásobného mistra České republiky je nyní Luboš Rob. Ve svém rejstříku se prezentuje počtem dvaapadesáti bodů, což z něj činí také druhého nejproduktivnějšího hráče soutěže. Dalšími nebezpečnými faktory jsou také např. Vít Jonák, Jan Kern, Daniel Berzinš nebo ex-znojemský pětinásobný vítěz české extraligy Erik Hrňa. Z obránců můžeme jmenovat Robina Staňka, bodově laděného Madse Larsena, tvrďáka Markuse Koja nebo mladého šikulu Šimona Jenáčka. V brance se mohou Vsetínští spolehnout na Maksima Žukova, Romana Pěnčíka nebo Codyho Portera.

Znojmo si proti Vsetínu zahraje naposledy v tomto ročníku. V předešlých třech duelech nebylo základních šedesát minut dost dlouhých na to, aby rozhodlo o vítězi. Dvakrát se v prodloužení radoval Vsetín, a naposledy v samostatných nájezdech zvítězili také Orli. Zda-li se jim podaří podobně navázat na tento úspěch i v předposledním domácím zápase, se dozvíme v sobotu večer.

Atraktivní souboj dvou na historii bohatých klubů můžete sledovat živě na Hokejka.tv.

NEWSLETTER