Boj pokračuje! Orli letí vyzvat vítěze základní části

Naši soupeři
ÚT 20. 2. 2024
Čtyři poslední zápasy letošního ročníku mají nyní Orli před sebou na to, aby dokázali odvrátit nepříznivou poslední příčku v prvoligové tabulce. Těžký klíčový los startuje utkáním proti týmu Poruby. Úvodní buly bude vhozeno v 18 hodin.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Hokejové Znojmo má před sebou těžké dva týdny. Po sobotním utkání s pražskou Slavií se finiš základní části pro nováčka soutěže ještě více zkomplikoval. „Situace je kritická. Matematicky pořád body ve hře jsou, ale ztráta je velká a nemáme to ve svých rukou," komentoval situaci trenér Baďouček. Souboj mezi Pražany a znojemskými měl totiž nastínit, kdo z těchto dvou týmů bude hrát v následujících kolech v o trošku lepší pohodě. Orli sice dvakrát v poslední třetině snížili, ovšem na odvrácení hořké porážky to nestačilo. Z posledních pěti utkání se radovali pouze jednou, kdy zaznamenali tříbodové vítězství v derby proti Třebíči. Ve dvou porážkách po sobě se zároveň stalo, že i když se Jihomoravané vrátili zpět do boje o slibný výsledek, téměř za minutu od vstřelení branky opět inkasovali, což nakonec bylo i rozhodující. Aktuálně znojemští hokejisté ztrácí na třináctou Slavii a dvanácté pardubické béčko pět bodů. Oba zmíněné mančafty rovněž nečeká jednoduché devětačtyřicáté kolo a výsledky soupeřů budou o budoucnosti Orlů v CHANCE lize rozhodovat. ,,Pokud budeme mít alespoň teoretickou šanci se udržet, uděláme všechno pro to, abychom tuhle situaci ještě zvrátili. Hráči z extraligových týmů už se k nám nemůžou připojit. Je tady parta kluků, kteří jsou od začátku spolu a mají velký zájem na tom, aby to dopadlo dobře. Pro nás to budou nyní čtyři sedmé zápasy play-off, to jsme říkali i v kabině hráčům. Není kam uhnout, ega musí zůstat stranou, dodává znojemský trenér.

Právě mezi ty nejdůležitější individuální aspekty, které by měly pomoci Znojmu nesestoupit do nižší soutěže, by měl statisticky patřit např. lídr a kapitán týmu Tomáš Svoboda. V minulém zápase dosáhl už dvacáté branky sezóny. Aktuálně na svém účtu má dohromady čtyřicet kanadských bodů. Dále také můžeme jmenovat Martina Šťovíčka (16 + 20) s Janem Hruškou (12 + 19). Hruška je zároveň stále největším expertem na vhazování a vyhrané puky budou Orli určitě potřebovat. Jeho úspěšnost se už vyšplhala skoro k jednapadesáti procentům. Jistota bude třeba také v řadách beků. Tabulkově si nejlépe vede dvojice Bartko - Zahradníček. A brankáři? Znojemští Orli mohou vybírat ze dvou mužů a to se týká Dominika Groha a Romana Durného. Do duelu s Porubou by měli zasáhnout také hráči z extraligy, tedy obránce David Štich z Českých Budějovic a útočník Petr Kratochvíl z brněnské Komety. Chybět budou naopak mladíci Jakub Masař s Jiřím Remtou, kteří pomohou ve druhé lize Technice Brno.

Nastávající soupeř z Ostravy se nachází v tabulce na opačné straně než tým Orlů. Náskok před druhým Vsetínem už činí sedmnáct bodů a s jistotou Poruba vyhraje základní část. Svěřenci ex-znojemského kouče Jiřího Režnara v posledních pěti zápasech získali na svou stranu jedenáct bodových přídělů. Naposledy vévodili ledu jihlavské Dukly, kterou porazili v poměru 2:6. Torax ale také ví, že vrchol ročníku jej teprve čeká. ,,Snažíme se vítězství v základní části v hlavách nemít a připravit se na play-off", umírňuje nadšení útočník Christov.

Zmíníme-li opět statistické okénko, pyšní se Poruba třetími nejlepšími početními výhodami v soutěži. O příčku níže se nachází při pohledu na oslabení, které však hraje poměrně často. Celkem si hokejisté slezského klubu na trestné lavici odseděli už 523 minut. Co se individualit týče, tak nejpřínosnějším hokejistou je v Porubě další ex-znojemské jméno - Petr Mrázek, na svém kontě má, rovněž jako znojemský Svoboda, čtyřicet bodů. Kanadskému bodování týmu ovšem nevévodí. Zde je králem Vojtěch Střondala, jež brzy atakuje svými góly a asistencemi číslo padesát. U produktivity nesmíme opomenout ještě dvě jména, která mají svou minulost na jižní Moravě, tedy Ondreje Šedivého a Kanaďana Aarona Berishu. Také v obraně má Poruba svou orlí stopu. Adam Sedlák a Jiří Klimíček také dříve brouzdali mezinárodními vodami, když zde Znojmo ještě působilo. Mezi další kvalitní zadáky můžeme zařadit i Michala Gutwalda a Lukáše Douderu. Branku lídra první ligy střeží dvojice Daniel Dolejš a Ondřej Bláha.

Znojmo se s Porubou utká již počtvrté v letošním hokejovém kalendáři. V předešlých dvou případech zvítězil Torax. Naposledy se však po vyrovnané bitvě až do konce zápasu radovali domácí Orli. Na ledě klubu založeného roku 2011 se Znojmo ukázalo na konci listopadu, tehdy ještě bylo klání sehrané v Kravařích. Nyní se ale Porubští vrátili domů do nově opravené RT Torax Arény. Zde se představí také ve středu proti Orlům.

Souboj prvního a posledního celku můžete sledovat živě na Hokejka.tv.

NEWSLETTER