Derby je tady! Orli letí do Třebíče

Naši soupeři
PÁ 29. 9. 2023
Pravděpodobně nejočekávanější zápas úvodu sezóny pro znojemské fanoušky je na programu v sobotu. Od 17:30 se v KHNP Areně utkají Orli Znojmo s tamější Horáckou Slávií Třebíč. Ta je v CHANCE lize největším znojemským rivalem a tak nás již brzy čeká i rozluštění otázky, kdo se stane vítězem tohoto ostrého duelu.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Třebíč a Znojmo - dva kluby, které v hokejovém prostředí patří mezi ty nejskloňovanější co se rivality týče. V předešlých letech se to potvrzovalo téměř v každém souboji těchto dvou celků. Na ledě se přiostřovalo a mezi diváky to mnohokrát také vřelo.

Naposledy se spolu tito dva soupeři utkali toto v rámci letošní letní přípravy. V Třebíči i ve Znojmě vyšli jihomoravané vždy ze zápasu vítězně. Poprvé v poměru 4:2 a podruhé 4:1. Právě střety s Horáky jsou pro Znojmo jakousi tradicí, která sahá do dob ještě před revolucí. V posledních letech se setkávali jen v přípravě. Dohromady utkali šestkrát a celková bilance? Čtyři vítězná klání pro Znojmo a dvě pro klub z Vysočiny. Tato vzájemná utkání patří tedy mezi ty aktuálnější. Pokud bychom se chtěli podívat, kdy naposledy v první lize Orli vyzvali Třebíč, museli bychom daleko hlouběji do historie. Poslední ligový zápas byl sehrán 15. prosince roku 2010 ve Znojmě. Tehdy domácí hokejisté byli opět těmi šťastnějšími a vítěznou branku na 3:2 vsítil nekompromisní ranou současný trenér Jiří Beroun. I on ale ví, že následující zápas rozhodně nebude jednoduchý. „Mají velmi kvalitní defenzivu a je to těžký soupeř. Musíme se na to připravit a vyvarovat se chyb, které jsme udělali v zápase s Frýdkem-Místkem. Určitě bude na stadionu hodně diváků, protože to je derby a bude to super zápas," konstatuje Beroun.

Třebíči aktuálně náleží po šestém kole CHANCE ligy sedmá pozice v tabulce. Prozatím se jim podařilo zvítězit ve třech případech. Jejich výkony jsou tedy jako na houpačce. Poslední zápas odehráli Třebíčtí na ledě Sokolova, který skončil jejich vítězstvím 3:1. „Přesvědčili jsme se o tom, že když hrajeme naši hru, tak můžeme být úspěšní. Celý zápas podtrhl výborným výkonem Honza Mičán a myslím si, že si dnes zaslouženě odvážíme tři body," hodnotil utkání pro třebíčský web trenér Jaroslav Barvíř.

Klub bílých hvězd zažil za poslední dva roky velký vzestup a patří k tomu lepšímu, co první liga nabízí. Vždyť po základní části loňské sezóny skončili na první pozici a v play-off dokráčeli až do semifinále, kde je nakonec zastavil až rozjetý Zlín. Pochopitelně samotná soupiska nabízí zajímavé hokejisty, které můžeme zmínit.

V oblasti brankářů má Třebíč rovněž na výběr ze tří mužů. Třiadvacetiletý Jan Mičán, Fin Samu Pakarinen nebo zkušený Jan Strmeň. Mezi beky by na svou kvalitu měli upozorňovat Michael Furch, slovinský obránce Miha Štebih a Antonín Bořuta. Poslední jmenovaný je znojemským fanouškům určitě dobře známý. I v Třebíči tedy najdeme orlí stopu. Bořuta ve Znojmě působil velkou část své dosavadní kariéry, naposledy se v barvách Orlů mihl v nedohrané sezóně 2019/2020, kdy se ještě hrála v městě vína mezinárodní soutěž. V útočných řadách je asi největší silou druhý nejproduktivnější hráč ligy Martin Dočekal. Dále můžeme zmínit Michala Vodného, který se také objevil na rok ve Znojmě v EBEL, Davida Michálka, Matěje Psotu, či kapitána Ladislava Bittnera.

Současné umístění Znojma po šesti odehraných utkáních je jedenáctá pozice v tabulce. Zvítězit se Orlům podařilo jen se Zlínem a naposledy s Frýdkem-Místkem. Poslední utkání s Rysy se zdálo být poněkud uvolněnější ze strany domácích Orlů. Ti potřebují získat body ve venkovním klání a očekávané derby by mohlo být dobrou příležitostí. „Po dvou prohraných utkáních jsme za výhru proti Frýdku-Místku rádi, protože se nám vrátilo sebevědomí, které budeme potřebovat. Osobně si myslím, že zápas v Třebíči bude úplně odlišný od toho, co jsme sehráli v přípravě. Přeci jen ligový zápas má jinou úroveň než přípravný. Budeme chtít navázat na výkon z posledního utkání a věřím, že si zvenčí přivezeme první body," řekl v pozápasovém rozhovoru Tomáš Svoboda. Znojemský kapitán patří s pěti nasbíranými body mezi nejproduktivnější hráče Orlů. Spolu s ním má stejné bodové konto Anton Karlsson a také Martin Šťovíček, který v Třebíči strávil tři sezóny. Tento zápas bude tedy i pro něj speciálním. „Osobně se na tento zápas moc netěším (usmívá se). V přípravě jsme s nimi hráli dvakrát, takže uvidíme, co od toho můžeme očekávat," komentoval samotný hráč. Jak tento prestižní duel dopadne se dozvíme již v sobotu večer.

Znojemský fanclub si navíc pro tento zápas připravil výjezd. O skvělou atmosféru tedy nebude nouze. Pokud nebudete účastni tohoto výjezdu, můžete utkání rovněž sledovat na hokejka.tv.

NEWSLETTER