Znojmo jsem klukům záviděl. Teď jsem rád, že jsem tady, říká nová posila Orlů Jan Zahradníček

Rozhovory
PÁ 22. 9. 2023
Tři tituly v české Tipsport extralize s Třincem a jeden s juniory, kromě toho i přes sto osmdesát startů v první lize. To je nová akvizice obranných řad Jan Zahradníček. Do svého premiérového zápasu naskočil právě ve středu proti Zlínu a tým si hned připsal první body do tabulky. Jaké jsou jeho pocity po příchodu do nového angažmá?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Zahradníček je sedmadvacetiletým rodákem z Nového Jičína, kde ve zdejším klubu působil do svých šestnácti let. V roce 2011 se přesunul k třinecké mládeži a jeho kariéra začala nabírat dobrý směr. V letech 2017 až 2018 se zúčastnil i mládežnických reprezentačních mistrovství světa do osmnácti let. Následný ročník poprvé v kariéře okusil i seniorský hokej. Ve 2.lize nastoupil do jedenácti utkání za svůj mateřský klub. Poslední sezónu v kategoriích U20 zakončil snad tím nejlepším možným způsobem. S Třincem se mu podařilo získat titul mistra juniorské extraligy. Následně se přesunul naplno do mužského hokeje, kde pendloval hlavně mezi Frýdkem-Místkem a Třincem. Jeho prozatímním vrcholem kariéry jsou tři tituly české Tipsport extraligy s Oceláři Třinec. Celkově má v nejvyšší české soutěži odehraných 102 utkání a vyzkoušel si také Ligu mistrů či Spengler Cup.

Po loňské zlaté sezóně podepsal smlouvu s Kometou Brno, kde však prozatím nenastoupil do žádného utkání, a tak se formou střídavých startů stává dočasnou obranou posilou Znojma. S CHANCE ligou zkušenosti rozhodně má, vždyť už v ní nastoupil k 186 utkání, ve kterých nasbíral 36 kanadských bodů. Z této statistiky lze také vyčíst, že jde o defenzivně laděného beka, kterého Orli hledali. Své první utkání si odbyl už tuto středu, kdy se Znojmu podařilo ukořistit první body proti Zlínu. S jeho výkonem byl spokojen i trenér Jiří Beroun: „Honza Zahradníček přinesl do defenzivy klid. Ta zkušenost a založení útoku, to je pro naše kluky i hru velmi vítané. Hned první akce utkání toho byla jasným důkazem.”

V pozápasovém rozhovoru se vyjádřil i samotný Jan Zahradníček.

Proti Zlínu asi málokdo čekal takový výsledek, jak by se ale dalo shrnout toto utkání?

Od začátku zápasu jsme si šli za tím, abychom zvítězili. Podřídili jsme tomu, dá se říci, vše, místy se hrálo i nahoru dolů. Když jsme se dostali do vedení, tak se hra uklidnila a náš gólový náskok se nám podařilo udržet až do vítězného konce, za mě super zápas.

Co bylo tím hlavnějším faktorem, který jste proti soupeři museli překonat?

Mají v týmu šikovné hráče a hlavně je to jeden z favoritů soutěže. My jsme k tomu přistoupili s respektem, ale nebáli jsme se hrát, což bylo důležité. Dali jsme prostě více gólů než oni a vyšel z toho úspěch.

Byl to váš úplně první zápas v sezóně, jaké jsou pocity?

Na první zápas v sezóně jsem se strašně těšil a tady ve Znojmě je to parádní. O tom, že budu hrát zde, jsme se domluvili v pondělí a těšil jsem se na tuto příležitost. Jsou tu hráči, které dobře znám, se kterými jsem hrál a prošel různé mládežnické kategorie. Ostatní kluci jsou také skvělí a myslím, že to tu je nastavené velice dobře.

Váš přesun k Orlům, jak to celé vzniklo?

Po podpisu v Kometě jsme řešili, kde bych se v první lize mohl postupně rozehrát a já jsem si přál Znojmo, což se nakonec povedlo. Jsem rád, že i pan Ohera s tím souhlasil a budu moci týmu pomoci.

Zmiňujete, že jste řešil po podpisu místo, kde byste mohl získat herní praxi, jaká je tedy vaše aktuální situace v Brně?

V Kometě jsem zatím nenastoupil do žádného utkání. Momentálně jsem osmým obráncem, takže uvidíme, jak se to postupně bude vyvíjet. Nechci říct, že bych s takovou pozicí počítal, ale byli jsme tak víceméně domluveni. Mně osobně to dává smysl. Místo si musí člověk vybojovat a nedostane nic zadarmo. Já jsem tomu ochotný podřídit vše.

Vrátíme-li se k hráčům, kteří ve Znojmě působí, a před vaším příchodem jste je znal. Kteří z nich vám dali ty hlavní reference, proč si vybrat právě Znojmo?

Velice dobře se znám s Honzou Bartkem, který mi byl za svědka na svatbě. Dále Radima Matuše z Třince, s Davidem Stránským jsme vyrůstali v Třinci a hráli spolu ve Frýdku-Místku... Můj agent má také své hráče, se kterými byl ve spojení, takže reference jsem měl velice dobré. Když se tu hrála ještě mezinárodní soutěž, byl jsem na výletě u Honzy, procházeli jsme to tu spolu a tehdy jsem mu tuto štaci hrozně záviděl. Znojmo je krásné město.

Dávají vám hráči v kabině nějakým způsobem lidově řečeno "sežrat", že jste přišel od hlavního rivala z Komety Brno?

Vůbec ne (smích). Kluci jsou skvělí, zatím se s ostatními poznávám. První den si mě hned odchytil Radim (Matuš) a Honza (Bartko), dlouho jsme si povídali, s Davidem (Stránským) jsem prohodili zatím jen pár slov. Je ale hezké zavzpomínat na staré dobré časy. Zároveň doufám, že Znojmo bude letos hrát minimálně vyšší střed tabulky.

Tři extraligové tituly, mimo zkušenosti z nejvyšší soutěže vám ani CHANCE liga není rozhodně neznámá. Co byste řekl, že Znojmu můžete nabídnout?

Doufám, že týmu pomohu v obranném pásmu a zlepšit defenzivní hru. Tohle by měly být mé hlavní přednosti...

Jak byste se sám popsal jako hráč?

Jako hráč bych se popsal tak, že umím řešit a doufám, že umím řešit (smích), situace v obraně z defenzivního hlediska. Osobně se nebojím i práce na modré čáře, útočná hra mi tedy také není cizí. Spíše jsem ale defenzivní typ.

Mělo utkání vzhledem ke kvalitě soupeře a následnému výsledku i nádech extraligových parametrů?

Určitě ano. Extraligové pasáže tam byly, ale těžko se to srovnává. Letošní ročník jsem přeci jen viděl jen v televizi. Samozřejmě jak na straně Zlína, tak na straně Znojma jsou kvalitní hokejisté, kteří hokej hrát umí. Právě tyto zápasy s top kluby, jako je Zlín nebo Vsetín, hráčům dodají spoustu zkušeností a osobně je mám nejraději, protože člověka nějakým způsobem vždy posouvají.

NEWSLETTER