Pavel Ohera: Mužstvo spolu žije, kluci si šanci zaslouží

Rozhovory
ST 13. 9. 2023
Již jen hodiny zbývají do startu hokejové sezóny 2023/24 ve Znojmě. Orli na domácím ledě otevřou další kapitolu své zajímavé historie, v úvodním kole Chance ligy přivítají na domácím ledě Jihlavu. Ještě před začátkem nového ročníku přinášíme rozhovor s prezidentem klubu Pavlem Oherou nejen o sportovní stránce nové sezóny.

V pozici prezidenta klubu pracujete už 14 let. Když jste v roce 2009 začínal, Orli se taky chystali na první ligu, i když v dost jiné situaci. Zkuste tu situaci tehdy a teď srovnat. V čem je klub jiný?
Srovnat se to nedá, je to diametrálně jiná situace.. Tenkrát to byl ústup ze slávy, dnes vlastně úplně jiná a nová éra. Vrátili jsme se z ciziny, bohužel museli jít přes druhou ligu nahoru, ale prošli jsme ji s euforií. Byť si spousta lidí myslela, že to bude složité, nakonec jsme ji vyhráli řekl bych suverénně.

Letošní sezóna bude v tomhle ohledu jiná. Jak je na ni klub nachystaný a co byste v sezóně považoval za úspěch?
Za cíl si stavíme minimálně play-off. V něm bychom pak chtěli odehrát slušné zápasy.

Tím myslíte předkolo play-off nebo čtvrtfinále?
Čtvrtfinále, to bych považoval za úspěch. V lize je spousta silných týmů, ale dobře víme, že silný tým na papíře ještě neznamená silný tým v realitě. My hodně sázíme na to, že mužstvo zůstalo pohromadě. Někdo říká, že se mělo více doplnit, ale já si to nemyslím. Kluci si šanci zaslouží a já z týmu cítím velkou pospolitost.

Jak hodnotíte dosavadní zájem diváků o Chance ligu ve Znojmě. S jakými návštěvami byste byl spokojen?
Je to otázka, která mě trochu trápí. Očekávali jsme zájem trochu vyšší, a to i o permanentní vstupenky. Doufám, že průměrná návštěva bude blízko 2000 diváků na zápas. Hokej se dělá pro lidi a pokud tomu tak nebude, budu zklamaný. Myslím si, že ceny vstupenek i permanentek jsou nastaveny normálně. Je třeba vnímat, že diváci jsou velkým přispěvatelem do rozpočtů klubů, nejen u nás, ale hlavně ve světě. Museli bychom trochu přemýšlet, co dál.

Chance liga jako jedna z mála soutěží má převahu moravských celků, jsou tu silné lokální vazby na Třebíč nebo Jihlavu. Tohle by mohlo návštěvnosti pomoct, ne?
Do určité míry možná ano, ale nemyslím si, že úplně zásadně.

Změní se nějak režim fungování týmu oproti druhé lize?
My jsme i loni fungovali v profesionálním režimu. Nyní máme i soupeře profesionální, budeme si tomu muset trošku přivyknout, i celkově tomu, jak liga funguje. Druhá liga pro nás při vší úctě nebyla měřítkem. Vzhledem k tomu, jak ta sezóna vypadala, mužstvo když chtělo a zapnulo, tak i když prohrávalo 0:3, bylo schopné zápas otočit. Tady to tak nebude, viz naše přípravné zápasy s Jihlavou. K nim jsme si museli pár věcí říct, protože tam se na ledě projevily věci, které by ve druhé lize prošly, ale tady neprojdou.

Máte tři gólmany, kteří by všichni chtěli chytat. Není to až moc?
Matěj Žajdlík i Dominik Groh si svými výkony zasloužili dostat šanci i letos. Roman Durný přišel jako gólman, který dotáhl Humenné do slovenské extraligy. Vidíme v něm potenciál. Sezóna je dlouhá, bude se to nějak vyvíjet.

Když nepočítáme Slováky, jediným zahraničním hráčem v týmu je Anton Karlsson ze Švédska. Jak proběhlo jeho angažování?
Přivedli jsme Radima Matuše, který je Znojmák tělem i duší, a pak měli na stole nabídky na další hráče z Čech. Pak mi zavolal Radek Hamr, který žije ve Švédsku, a ptal se, zda nechceme Karlssona. Já si ho pamatoval ještě z EBELky, vždy jsem na něj byl hrozně naštvaný, protože nám dával góly. No a když srováte jeho cenu s cenou těch českých hráčů, tak je to za mě úplně skvělá volba. Myslím si, že to bude oživení, bude to špičkový hráč Chance ligy, dobře bruslí, je silný. Potřebuje trochu nakopnout kariéru a doufám, že nám to vrátí.

Už jste zmínil, že tým zůstal z velké části pohromadě. Může to být první krok k budoucím úspěchům, podobně jako spolu zůstávalo jádro celku v sezónách před stříbrem v sezóně 2015/16?
Já bych to nerad zakřikl, ale tohle mužstvo spolu hodně žije. Mám pocit, že po dlouhé době všichni pochopili, jaká je jejich role v týmu, a to je strašně důležité. Dáváme šanci mladým hráčům, od kterých čekáme růst, máme tu bojovníky ochotné na ledě sežrat puk, když to tak řeknu. Nebudu jmenovat... Můžou nastat samozřejmě výkyvy, ale věříme, že důvěru nám ti hráči splatí.

Kde vidíte Orly za dvě, za tři sezóny... Budou útočit na nejvyšší příčky v Chance lize?
Určitě bychom na nejvyšší příčky útočit chtěli, ale vše je spojené se vším... Hlavně tedy s penězi. Jednak i diváci musí přijít a nějaké peníze do klubové kasy přinést, druhak je to otázka sponzorů a partnerů klubu. Ti se k tomu staví řekl bych velmi pozitivně, máme jednak nárůst počtu sponzorů i nárůst množství peněz. Nedílnou součástí je pak město, kde ale bohužel aktuálně vidím kámen úrazu.

Po konci minulé sezóny se právě podpora města hodně řešila, nakonec bylo uzavřeno memorandum o spolupráci...
Došlo k nějakému kompromisu, kdy do celé záležitosti vstoupil Jihomoravský kraj a co jsme s panem hejtmanem domluvili, to je realita. Máme podepsanou smlouvu, dostali jsme prostředky. Až následně na to reagovalo i město. Přitom s paní starostkou je spolupráce velmi dobrá. Přiznám se ale, že některým lidem okolo ní a návrhům, se kterými přicházejí, vůbec nerozumím. Jaro bylo hodně složité a přiznám se, že jsem nebyl daleko od toho klub prodat.

Několik let se řeší některé nevyhovující aspekty znojemského stadionu, došlo k nějakému pokroku?
Vůbec nevíme, s námi nikdo nekomunikuje. Všude se přitom stadiony rekonstruují: v Porubě, naplánováno je v Třebíči, nový zimák se staví v Jihlavě, bude se stavět v Brně... Tady se neustále bavíme o rekonstrukci záchodů, kterou nejsme schopni udělat, bavíme se o dvacet let staré kostce, na které není nic vidět, sedm let se bavíme o sedačkách a nic se neděje. Jsou to přitom věci pro diváky a občany města, kteří na ten stadion chodí. A když se podíváte, tak hokej je ve Znojmě suverénně nejoblíbenější pravidelnou akcí.

NEWSLETTER