EBEL na prahu nové sezóny: sledovanější, kvalitnější a více rakouská

Aktuální zprávy
PÁ 7. 9. 2012
<em>Vídeň, Znojmo</em> - Dva nové týmy, hrací města po celém Rakousku, rostoucí mediální zájem, rekordní čísla sledovanosti televizních přenosů i návštěvnost přímo na stadionech. Mezinárodní Erste Bank Eishockey Liga se před začátkem sezóny 2012/13 má čím chlubit. Zároveň se nebojí ani nových věcí, což ukazuje odvážná změna týkající se párování týmů pro play-off. Co všechno je v lize nové? Kdo stojí proti Orlům? Na koho se přijít podívat?

Novinky v lize

Hlavní a nejzásadnější změnou je složení účastníků ligy. Profesionální hokejový klub v Jesenici navzdory snaze nového vedení klubu a města zkrachoval a v lize dál působit nebude. Naopak dva noví účastníci pocházejí ze západu Rakouska, tedy oblasti, kde se dosud EBEL nehrála a po které ligoví manažeři pošilhávali delší dobu. Jedná se o Innsbruck a Dornbirn, dva nejsilnější hokejové celky západního Rakouska, které dosud působily ve druhé nejvyšší rakouské soutěži.

Rozhodčí
⇒  Rozhodčí budou mít na dresech kromě nového sponzora i čísla

Hrací systém zůstává téměř stejný, šest nejlepších týmů po základní části má jisté play-off a hraje nadstavbu o umístění, zbylé celky bojují o zbývající dvě místa v play-off. Novinkou je ale způsob párování dvojic pro čtvrtfinále. Po vzoru švédské Elitserien si lépe postavené kluby budou moci své soupeře vybírat. Vítěz základní části si tak zvolí protivníka na 5. - 8. místě, stejná úloha následně připadne druhému a třetímu celku.

Hodně diskutovanou situaci kolem rozhodčích by měl vylepšit nový sponzor, firma DB Schenker, kterou budou sudí nosit na dresech. K tomu jim pro snadnější identifikaci přibudou po vzoru NHL čísla. Vedení EBEL navíc podepsalo smlouvu se Stephanem Augérem, zkušeným kanadským arbitrem, který ještě loni pískal zápasy NHL. Augér by kromě pískání měl pomoci také s vývojem mladých rozhodčích v EBEL i nově vzniklé juniorské EBYSL (Erste Bank Young Stars League).

Soupeři Orlů

EHC LIWEST Black Wings Linz

Obhájce titulu udržel svůj mistrovský kádr téměř kompletní, a tak neměl důvod překotně nakupovat. Přišli dva američtí hráči z německé ligy, ale síla Linze bude stejná jako loni. Perfektně sehraný tým s vynikajícím trenérem, solidním brankářem a smrtící silou dvou výborných útočných řad. Bude to stačit i letos?

Trenér: Robert Daum (CAN)
Největší hvězdy: Mike Ouellette, Rob Hisey (oba CAN), Robert Lukas (AUT)

Black Wings Linz

EC-KAC

Národnostně nejméně pestrý tým: 17 Rakušanů doplňují jen Kanaďané. Klagenfurt tvoří základ rakouské reprezentace, mnoho jeho současných nebo bývalých funkcionářů působí také v rakouském hokejovém svazu, a tak klade důraz na to nejlepší z domácího hokeje. Ani jeden z jeho hráčů loni nebyl v první dvacítce kanadského bodování, přesto došel znovu až do finále, ani tentokrát ale nezvedl nad hlavu mistrovskou trofej. Neprostupná obrana a vynikající brankáři, to je hlavní deviza Klagenfurtu. Bude z toho titul letos?

Trenér: Christian Weber (AUT/SUI)
Největší hvězdy: Kirk Furey (CAN), Mike Siklenka (CAN), Thomas Koch (AUT)

KHL Medveščak Zagreb

Chorvatský hokejový fenomén nabírá na obrátkách. Už za týden zažije přes osm tisíc diváků v antickém amfiteátru v Pule jedinečný zážitek, když se před nimi v gladiátorské aréně utkají hokejisté Medveščaku s dvěma soupeři. Není tajemstvím, že velkoklub ze Záhřebu se chystá do KHL, zatím ale jeho jedinečné akce i hokej zůstávají v EBEL. I po odchodu hvězd Prpice a Kinasewiche mají Medvědi v Zanoskim nebo posile Leavittovi z finské ligy výborné střelce, vzadu navíc vše jistí důrazná obrana a když vše selže, je tu slovinská národní hokejová hvězda Robert Kristan mezi třemi tyčemi. Loni skončili v semifinále, letos chtějí titul.

Trenér: Marty Raymond (CAN)
Největší hvězdy: Robert Kristan (SLO), Alan Letang (CAN), Alex Leavitt (CAN)

Arena Zagreb

HDD Telemach Olimpija Ljubljana

Po krachu Jesenice se z Lublaně stal jediný špičkový slovinský tým, z velké části jej tak tvoří slovinští reprezentanti. Bratři Panceové, Mušič nebo Dervarič o sobě dali vědět už loni, letos si k nim trenér Mälkiä z Jesenice přivedl své loňské ovečky Ermana nebo Ankersta. Zámořští hráči nemají velká jména, pokud ale zapadnou do slovinského prostředí, může Lublaň znovu překvapit a dobýt semifinále.

Trenér: Heikki Mälkiä (FIN)
Největší hvězdy: Damjan Dervarič, Žiga Pance (oba SLO), Jerry Kuhn (USA)

EC Red Bull Salzburg

Loni zažili rozporuplný rok - vítězství v European Trophy, ale vyřazení už ve čtvrtfinále ligy. Letos touží znovu po titulu, a tak k nadějným mladíkům z vyhlášené hokejové Red Bull akademie přidali hodně zámořské zkušenosti a kvality. Nejproduktivnější hráč Záhřebu Kinasewich, brankář Alex Auld z Ottawy v NHL, hvězda AHL DiBenedetto, kontroverzní obránce Lupaschuk nebo rakouské hvězdy Trattnig a Raffl by měly pozvednout prapor Salzburgu nad ty ostatní.

Trenér: Pierre Pagé (CAN)
Největší hvězdy: Thomas Raffl (AUT), Justin DiBenedetto, Alex Auld (oba CAN)

Red Bull Salzburg

Sapa Fehérvár AV19

To nejlepší z maďarského hokeje aneb SAPA Fehérvár udržela kádr téměř stoprocentně pohromadě. Fehérvár loni překvapil a Evropa si toho všimla, což dokazuje zkouška nejlepšího střelce ligy Istvána Sofroně ve Lvu Praha. Kanonýr nakonec zůstává ve svém mateřském klubu, a tak se mají brankáři soupeřů na co těšit. Kanaďané Johansson, Banham nebo Slovák Ďurčo v roli cizinců výborně doplňují maďarské spoluhráče, play-off je jasným cílem tohoto týmu.

Trenér: Kevin Primeau (CAN)
Největší hvězdy: István Sofron, Balazs Ladanyi (oba HUN), Adam Munro (CAN)

UPC Vienna Capitals

Loňskou upachtěnou sezónu, na jejímž konci se sice Capitals přece jen v posledním kole dostali do play-off, ale poté nestačili na Linz, sice přežil trenér Samuelsson, sportovní vedení klubu ale doznalo změn a Vídeň se hned vrhla na nákup toho nejlepšího z ostatních týmů, zejména z Grazu. Přišlo nové brankářské duo, kvalitní beci Klimbacher s Veidemannem, útok povede vedle největší hvězdy Grattona také český čahoun Zdeněk Blatný. Loni Vídeň zažila velké zklamání, letos má podle jmen ještě mnohem silnější kádr.

Trenér: Tommy Samuelsson (SWE)
Největší hvězdy: Benoit Gratton, Francois Fortier, Adrian Veidemann (všichni CAN)

UPC Vienna Capitals

EC REKORD-Fenster VSV

"Byla to katastrofální sezóna," prohlásil o loňském ročníku prezident Villachu. Podle toho taky jednal. Pryč je trenér Stewart i většina Kanaďanů, kteří nepřesvědčili. Villach následně vykoupil slovinské týmy. Přišli Lamoureux, Cole, Hotham, Taylor, Hughes, Pretnar, Pusa Dvě největší hvězdy Jesenice, čtyři hráči z první pětky Lublaně včetně nejproduktivnějšího hráče ligy, k tomu brankářská jednička a trenér Järvenpää. Je jasné, že VSV myslí po velkém zklamání z loňska minimálně na semifinále.

Trenér: Hannu Järvenpää (FIN)
Největší hvězdy: John Hughes (CAN), Derek Ryan (USA), Markus Peintner (AUT)

Moser Medical Graz99ers

Velké loňské zklamání přežil trenér Richer, přišel ale téměř kompletně o svou první pětku, která zamířila směr Vídeň. Náhradou přišli zkušení Kanaďané, mezi nimiž vyniká střelec Courchaine z německé DEL a nepříjemně hrající Day ze Záhřebu. Letošní Graz bude jistě znovu sázet na fyzický hokej, v mnohém připomíná skladbou kádru loňský Villach. Dosáhne klub ze Štýrska na play-off?

Trenér: Mario Richer (CAN)
Největší hvězdy: Adam Courchaine, Greg Day, Andy Delmore (všichni CAN)

Graz 99ers

Dornbirner Eishockey Club

Nováček z městečka poblíž lichtenštejnských hranic je pro českého fanouška neznámý, stojí za ním ale silný nápojový gigant Rauch, a tak mají v Dornbirnu velké plány. Silně kanadsko/americký tým s kanadským koučem by měl táhnout útok: hvězdný Bois ze Salzburgu, MacMillan nebo Mitchell jsou zkušení střelci se zkušenostmi z celého světa. Otázka visí nad obranou a brankářem. Očekávaná jednička Des Rochers přichází z Norska a před sebou, alespoň na papíře, bude mít nepříliš známé Kanaďany a mladé Rakušany.

Trenér: Dave MacQueen (CAN)
Největší hvězdy: Danny Bois, Luciano Aquino, Jonathan D´Aversa (všichni CAN)

HC TWK Innsbruck

Druhý nový tým v lize se může chlubit vynikajícím zázemím. Olympijský stadion patří k nejmodernějším hokejovým stánkům v Evropě, většinu utkání ale Innsbruck bude hrát v menší TWK Areně. Ekonomicky není tak silný jako Dornbirn, kádr skládal těžko, přesto jeho dres obleče třeba italský reprezentační gólman Tragust, loňský obránce Vídně Insana nebo českým fanouškům dobře známý Bryan McGregor, který poslední sezóny strávil v extraligovém Třinci.

Trenér: Daniel Naud (CAN)
Největší hvězdy: Thomas Tragust (ITA), Jon Insana (USA), Bryan McGregor (CAN)

Innsbruck

NEWSLETTER