Přípravné zápasy - ne 10. 8. 2014
přát.
Znojmo
4:2
1:1, 3:1, 0:0
Chabarovsk
1/3
2/3

Orli před dvěma tisíci diváky zdolali Chabarovsk

Zápas proti ruskému účastníkovi KHL zvládli znojemští hokejisté výborně. Na úvodní trefu Grofa sice ještě Amur odpověděl a ujal se v úvodu druhé třetiny vedení, branky Tomase, Havlíka a Pavlikovského v závěru druhé třetiny ale rozhodly o vítězství Orlů 4:2.

Hned v prvních minutách duelu se vylučovalo na obou stranách. Ale zatímco Orli i díky Nechvátalovi své oslabení ustáli, Chabarovsk hned zkraje kapituloval. V početní výhodě přetavil Jakub Grof přihrávku od zadního mantinelu v krásnou střelu, po níž puk zaplul pod horní tyčku ruské klece. I dál měli více ze hry Znojemští – Lattner dorážel před brankovištěm, velmi zajímavě vypadala i kombinace Tomase a Puchera.

Poté ale dvakrát krátce po sobě zahrozili hosté. První rána Fisenka ještě skončila v dosahu Nechvátala, za pár vteřin už ale ani znojemský gólman nedokázal zachytit lapačkou puk po zásahu Stanislava Kacuby. Hra se vyrovnala a dvakrát se v akci ukázal domácí bek Martin Bača. Nejdříve pěknou střelou ihned po přejetí do útočného pásma provětral brankáře, za pár minut byl u ostré strkanice za znojemskou klecí, po níž si Orli vysloužili další početní výhodu, tu však už do konce třetiny nevyužili.

A Bača se zapsal do průběhu utkání i na začátku druhé části hry, kdy se při jeho vyloučení prosadil ránou od modré čáry Alexander Loginov. Znojmo se nechtělo s obratem ve vývoji skóre smířit a po dlouhém Tomasově pasu se dostával před bránu Lattner, kterého však dobře zpacifikoval Taimi. A už se opět jiskřilo...

Po návratu vyloučeného Nemčíka se Orlům naskytla zajímavá šance na srovnání. Ale po kombinaci slovenského beka a Jana Šedy to ochozy velice slušně zaplněného stadionu jen zašumělo. Na druhé straně kluziště pak při slibně vyhlížející individuální akci Abrmova zasahoval přesouvající se Nechvátal.

Chabarovsk dále prokazoval svou dobře secvičenou přesilovku, Nechvátal s pomocí obránců měl co dělat proti dorážkám Baškirova. A další pěstní výměna názorů na sebe nenechala dlouho čekat, oboustranné vyloučení za hrubost si odnesli Sova a Železnov. Vypjatá atmosféra z konce třetiny více seděla Orlům, Roman Tomas se individuálně prosadil v útočném pásmu, zbavil se dvou bránících beků soupeře a nádherně zavěsil střelou nad lapačku pod víko. Bleskový obrat ve skóre pak dokonal Adam Havlík, jenž po namazání od soupeře poslal puk za záda přesouvajícího se Borisova.

Pravá radost na tribunách vypukla necelé tři minuty před druhou sirénou. V početní výhodě poslal do mezikruží puk Pavel Rosa a Richard Pavlikovský lehkou tečí namířil kotouč k levé tyči. Poslední vteřiny ještě odehráli Orli v oslabení, ale jeho větší část si přenesli až do závěrečného dějství.

Znojmo projevilo útočné choutky i na startu třetí třetiny, když se nejdříve dostal sám před bránu Pavel Rosa, ale ke smůle pro domácí mu puk sjel z čepele hole a pozdní zakončení už gólman vykryl betonem, o pár okamžiků později provětral po úniku po křídle ruského maskovaného muže Nemčík. Pár dalších poklidnějších minut narušila až obrovská šance Čípa, který ale nedokázal poslat puk do odkryté části klece už bezmocného Borisova.

V polovině závěrečného dějství začali vystrkovat růžky i hosté z Chabarovsku a dostavil se očekávaný nápor. Nechvátal se musel několikrát činit. Ovace si vysloužil hlavně po efektním zákroku lapačkou, při němž se roztáhl na brankové čáře. Nátlak Rusů byl na chvíli otupěn po nafilmovaném pádu Alexandra Loginova, který sudí ocenili dvouminutovým trestem.

Už v klasickém počtu hráčů na obou stranách se do přečíslení dostali Beroun se Šedou, ten ale přestřelil hostující svatyni. V samotném závěru se pokoušel dvakrát prosadit Železnov, ale znojemský gólman už jen jistil konečný výsledek 4:2.

V samostatných nájezdech pak ještě Orli dokázali potvrdit svou výhru a v dovednostní disciplíně svého soupeře přetlačili poměrem 2:0 díky trefám Grofa a Tomase.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (Znojmo): Byl to náš dosud nejlepší zápas. Nejen díky tomu, že jsme vyhráli, ale hráli jsme v pohybu a s nasazením. Můžeme být spokojeni. V přípravě je pořád velmi brzy, přesilovky, oslabení nebo zakládání útoků trénujeme teprve pár dnů. Příští týden si s hráči sedneme a budeme o těchto věcech více mluvit.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

NEWSLETTER