Přípravné zápasy - út 24. 8. 2010
TsC
Znojmo
5:1
1:0, 2:0, 2:1
Pardubice
1/3
2/3

Orli porazili mistra

<em>Znojmo</em> - Znojemským hokejistům se po výhře nad extraligovou Spartou a Českými Budějovicemi povedl další "husarský kousek". Před svými fanoušky uštědřili debakl extraligovému mistru, co víc, nasázeli mu rovného "bůra". O branky se podělili Říha, Staněk, Lattner, Štach a Hradecký. Hosté zaznamenali čestný úspěch až 42 vteřin před koncem. Excelentním výkonem se prezentoval domácí brankář Horčička. Znojmo tak může stále pomýšlet na postup do semifinále Tipsport Hockey Cupu, musí však doufat, že Třebíč ve čtvrtek nezíská v Pardubicích tři body.

Ještě předtím, než hlavní arbitr vhodil úvodní buly, ponořila se Hostan aréna do tmy. Desetiminutový výpadek proudu využili hráči ke kroužení po ledové ploše. Poté již nic nebránilo k zahájení zápasu, na nějž byly oba dva týmy vyzbrojeny nejlepšími sestavami, co mohli trenéři poskládat.

Hned v úvodu se Orlům naskytla přesilová hra. Domácí sice drželi dlouho puk v útočném pásmu, ale k žádné větší šanci se nedostali. Následná hra čtyři na čtyři svědčila více Znojmu. Do střeleckých pozic se dostali Beroun i Říha, ovšem Svoboda oba puky s přehledem polapil. To se mu však nepovedlo ve třinácté minutě při samostatném úniku Vladimíra Říhy, který poslal svůj tým do vedení střelou mezi betony – 1:0. Poté si zahráli početní výhodu i hráči v červených dresech, ale ti toho patřičně nevyužili. Svůj náskok mohli naopak zvýšit domácí v přesilovce pět na tři. Svoboda ovšem nemusel ani jednou výrazněji zasahovat.

Začátek druhého dějství přinesl vyloučení na straně Znojma a tutovku hostů, v níž se octl Koukal, který nechal nejprve vyniknout Horčičku střelou od mantinelu. Následně sjel k dorážce Somík, ovšem domácí gólman předvedl další ze svých vynikajících zákroků. V dalších minutách hry mělo přes třináct set diváku na stadionu příležitost sledovat vyrovnaný hokej. V jednatřicáté minutě se musel za hlavu popadat znovu Somík, neboť se před brankářem zjevil zcela osamocen, ale Horčička sevřel své betony v pravou chvíli.

O pár minut později šli domácí do tří, a to se stalo hlavním zlomem zápasu. Nebyly to však Pardubice, kdo se radoval, ale Orli, kteří skórovali v oslabení hned dvakrát. Sotva Aleš Staněk vyskočil z trestné lavice, aby doplnil čtveřici znojemských hráčů, dostal puk na hůl a svojí kličkou do bekhendu upravil stav na 2:0. O minutu později se z brejku prosadil střelou k tyči Jan Lattner - 3:0. Ke konci třetiny měl velkou příležitost ke zkorigování stavu Koukal, ovšem Horčička opět potvrdil svoji famózní formu v zápase.

I ve třetí dvacetiminutovce byli na ledě více vidět Orli. Dvě nadějné střely vyslal na Svobodu Rachůnek, ale neuspěl. Šance byly vidět i na druhé straně. Kousal se v jednapadesáté minutě dostal po pohledné spolupráci se svým spoluhráčem až před branku, akce však ztroskotala znovu na domácím gólmanovi.

Následně se do branky Pardubic postavil Martin Růžička. To se ovšem neosvědčilo, když hned z první střely inkasoval. Lubomír Štach se napřáhl od modré a propálil vše, co mu stálo v cestě. Zmatený gólman neměl šanci a putoval po minutě znovu na střídačku - 4:0. V závěru se Znojmu naskytla další přesilovka, kterou využil Tomáš Hradecký střelou pod Svobodovu ruku – 5:0. Své čisté konto ztratil Horčička pouhých dvaačtyřicet sekund před závěrečnou sirénou, když čestný gól Pardubic zaznamenal od modré František Kaberle - 5:1.

Orli tak uhájili další domácí vítězství a nyní budou čekat, jak si jejich soupeř povede ve čtvrtek na svém ledě proti Třebíči. V případě jakéhokoliv zisku bodů pardubických hráčů by do semifinále Tipsport Cupu postoupilo právě Znojmo.

Ohlasy trenérů

Karel Soudek (Znojmo): Pořád jde o přípravná utkání, ke kterým patří vítězství i porážky. Snažíme se do zápasového kolotoče zapojit všechny hráče, v současné době bohužel kvůli zraněním a nemocem nemáme k dispozici více útočníků. Je dobře, že jsme vyhráli a kluci si ověřili, že se dá hrát i s velmi dobrým mužstvem v celkem kompletní sestavě. To je pro nás důležité. Výsledky jsou zatím dobré, ale například výkon dnes ve druhé třetině dobrý nebyl, jelikož jsme hráli chaoticky, neměli srovnanou hru ve vlastním pásmu a měli hodně štěstí. Zápas mohl dopadnout úplně jinak.

Jan Votruba (Pardubice): Výkon z naší strany byl velice špatný. Neměli jsme vůbec pohyb a na začátku jsme zbytečně faulovali. Myslím si, že jsme se zlepšili ve druhé třetině, kdy jsme měli asi deset minut tlak a několik šancí, ale bohužel při naší přesilové hře jsme během minuty dvakrát inkasovali. Od té doby bylo po zápase. Vůbec jsme neměli sílu proti Znojmu, které hrálo velice dobře a bylo lepší. Domácí zaslouženě vyhráli.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

NEWSLETTER