21 - Plzeňská smršť

Statistická smršť
PÁ 17. 1. 2003
Z n o j m o - V sobotu zajíždí Orli na led karlovarské Energie a vy zápas můžete od 17:00 sledovat na ČT2. V neděli je čeká poté další západočeský soupeř, modrobílá Keramika Plzeň. Jak si hráči Znojma povedou v duelech s týmy, soupeřícími o osmičku pro play-off?
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Předzápasová smršť Znojmo-Plzeň

  • Vzájemné zápasy dnešních soupeřů

1999-00

2000-01

2001-02

10.10. PLZ-ZNO 5-1
2.11.  ZNO-PLZ 3-1
23.1.  PLZ-ZNO 4-2
10.3.  ZNO-PLZ 0-1
7.10.  ZNO-PLZ 4-0
21.11. PLZ-ZNO 1-3
16.1.  ZNO-PLZ 6-3
4.3.    PLZ-ZNO 7-5
11.9. PLZ-ZNO 4-2
 14.10. ZNO-PLZ 2-6
 30.11. PLZ-ZNO 2-0
 13.1. ZNO-PLZ 5-1

 

2002-03

15.9. PLZ-ZNO 3-2: Výborný, Voskár, Štefanka - Barus 2

22.10. ZNO-PLZ 5-3: Benák, Pucher, Uram, Plášek, Cisár – Andrašovský 2, Ujčík

3.12. PLZ-ZNO 3:1: Ujčík 2, Divíšek - Pucher

  • Vzájemná bilance

Celkem 15-7-0-9 41-44. Přestože Orli letos dvakrát Keramiku porazili, stále s ní mají pasivní bilanci, a to jak výsledkově, tak ve skóre. Ani jeden zápas neskončil v historii remízou.

  • Aktuální tendence

Plzeň v posledních dvou zápasech zapnula, na překvapivou výhru na ledě lídra z Pardubic 2:1 (i když jen v prodloužení) navázal domácí úspěch nad nováčkem z Liberce v poměru 5:4.

Orli si doma poradili s již odevzdaným Zlínem (5:2), aby poté ve vyrovnané bitvě získali bod na ledě nebezpečného Třince. Zápas v Karlových Varech skončil po uzávěrce tohoto programu.

  • Lídři kanadského bodování:

Znojmo

1. Uram 35 (15+20)

2. Pucher 33 (8+25)

3. Vorel 24 (12+12)

4. Toman 17 (6+11)

5. Plášek 16 (8+8)

Plzeň

1.Straka J. 28 (10+18)

2.Andrašovský 21 (10+11)

3.Štefanka 20 (6+14)

4.Řezníček 18 (0+18)

5.Matějovský 17 (7+10)

  • Pravděpodobné sestavy

Znojmo: Altrichter - Soudek, Havíř, Benák, Křetinský, Snopek, Toman - Haman, Pucher, Uram - Plch, Vorel, Milan Procházka - Hodek, Barus, Plášek – Erat, Ludvík, Petr Kumstát.

Plzeň: Barta - M. Divíšek, Mazanec, Dobroň, M. Výborný, Vlček, Vobořil - M. Dvořák, J. Straka, Andrašovský - Branda, J. Štefanka, Matějovský - R. Procházka, Hurtaj, Volák - Topol, Švík, Adamský.

  • Absence

Plzni chybí zkušený obránce Josef Řezníček, kterého trápí svalové zranění, v posledním týdnu také pro nemoc netrénoval juniorský reprezentant Jakub Koreis.

Znojmu se marodka pomalu vyprazdňuje, na ledě by se měli objevit po pauze již Barus, Plášek, Ludvík i Erat, mimo hru zůstává pouze brankář Kameš

  • Představení soupeře

Poslední čtvrtina extraligy slibuje zajímavou podívanou. Do postupové osmičky se tlačí nejméně jedenáct týmů a Plzeň je jedním z nich. Jaká je její situace? Keramici ztrácí na postupovou osmou příčku tři body, což je lehce smazatelný odstup. Hraje se ještě o bodů 39, o 18 z nich se plzeňští hokejisté utkají na vlastním ledě, o zbytek na stadionech svých soupeřů. Podle aktuálního postavení týmů v tabulce budou jejími největšími soupeři České Budějovice, Karlovy Vary, Vsetín a Litvínov.

Plzeň začala finišovat v poslední chvíli. Třetí čtvrtina ligy se jí nevydařila a klesla v jednu chvíli až na jedenáctou příčku, ale zlepšenými výkony se opět drápe nahoru. Postavení před poslední čtvrtinou je však v Plzni nejhorší za poslední čtyři roky. Keramika však jako teprve druhý tým ligy letos vyhrála v Pardubicích a ukázala, že se s ní musí počítat. Neúčast v play- off by jistě mrzela nejen vedení a sponzory plzeňského hokeje, ale především náročné, ale velmi oddané plzeňské fanoušky. Před modrobílými stojí tedy velká výzva!

 

Čtyřbodový víkend

Orli v minulém domácím zápase vyslyšeli volání po vítězství, kterého se fanoušci dlouho nedočkali, a porazili bez větších problémů i v oslabené sestavě Medvědy ze Zlína. V zápase v Třinci se sice na ledě někteří z rekonvalescentů objevili, ale Znojmo stále nebylo v plné sestavě, o to je bod za porážku v prodloužení cennější. Rozhodující branka padla až v nastaveném čase, kdy hrálo Znojmo v oslabení za příliš mnoho hráčů na ledě.

Milan Procházka hvězdou týdne

Za své výkony v minulém týdnu byl znojemský útočník Milan Pocházka vyhlášen internetovým magazínem iDnes hráčem týdne. Ve třech zápasech si připsal pět bodů, gól a nahrávku zaznamenal jak v Havířově, tak proti Zlínu, v Třinci se podílel na vyrovnávací brance Milana Tomana na 3:3. Celkem letos Milan Procházka nasbíral za 31 zápasů 15 bodů za 5 branek a 10 asistencí. Procházka je již druhým hráčem Znojma, jenž byl tímto oceněním poctěn, v desátém týdnu byl za své výkony takto označen Roman Erat.

Zaskočil i Koudelka

V zápase se Zlínem se na ledě v dresu Orlů objevil další z plejády hráčů, které si Znojmo zapůjčilo na střídavý start z nižší soutěže. Bezmála sedmadvacetiletý Martin Koudelka však není podobně jako jeho předchůdce a spoluhráč ze Žďáru nad Sázavou Daniel Hodek v extralize žádným zelenáčem. V dresu Českých Budějovic a Pardubic sehrál v nejvyšší soutěži více než 150 zápasů. Poté působil také v Jihlavě, Rosicích a naposledy ve Žďáru.

Uram s Pucherem drtí Plzeň

Žádný jiný soupeř nesedí znojemské slovenské dvojici více než právě modrobílá Keramika. I v letošní sezóně oba pokračují ve zvyšování svého náskoku v bilanci hráčů Znojma v zápasech proti Plzni. Peter Pucher v 15 zápasech proti Plzni vstřelil 4 branky a na 14 přihrál, Marek Uram přidal k 10 gólům 6 asistencí, to vše ve 12 zápasech.

Keramika bojuje o naději

Právě zápas ve Znojmě může Plzni naznačit, s jakými šancemi se vrhne do závěrečných bojů o play off. V pátek, po uzávěrce tohoto programu, hostí Keramika dalšího soka v boji o osmičku HC Vsetín a v zápase ve Znojmě bude chtít bodovat za každou cenu. Pomůže jí k tomu i zkušený rekordman české extraligy v počtu startů Ivan Vlček, který několik posledních zápasů vynechal pro zranění a Keramika si musela v obraně vypomoci mladíky.

Viktor Ujčík se opět stěhoval

Ostrostřelec Viktor Ujčík, kterého Keramika Plzeň získala výměnou za Radka Dudu právě před posledním zápasem Plzně ve Znojmě, se podruhé v modrobílém dresu na jih Moravy nepodívá. Přes všechny ujišťování plzeňského managementu se třicetileté křídlo vrátilo zpět do Prahy, ale ne do mateřské Slavie, ale do konkurenční Sparty. Ač nastřílel v plzeňském dresu 12 branek (čtvrtinu z nich do sítě Znojma), nebyly jeho výkony v poslední době takové, jak by si i sám hráč přál a jak sám uvedl, příčinou bylo i každodenní dojíždění a stesk po rodině. Vedení Plzně jej tedy vyměnilo do Sparty, která o Ujčíka měla už delší dobu zájem. Opačným směrem se poté přesunul křídelní útočník Daniel Branda, který se ve Spartě neprosazoval tolik jako vloni ve Slavii. Podle dohody by do Plzně měl dorazit ještě jeden hokejista z Holešovic, zákulisní zdroje hovoří o tom, že by jím mohl být obránce Jaroslav Nedvěd.

Voskár se vrátil na Slovensko

Bývalý útočník Keramiky Jozef Voskár, který byl před časem uvolněn na hostování do Karlových Varů, se vrátil na Slovensko. Z týmu Energie byl totiž vyměněn za Lukáše Bednaříka do posledního Havířova, zde však sehrál pouhé čtyři zápasy bez většího zásahu do zápasových statistik. V uplynulém týdnu po svém agentovi vzkázal, že již za Pantery hrát nebude a vrátil se na Slovensko. Karlovy Vary však musí Havířovu za Bednaříka poskytnout jinou hráčskou kompenzaci.

Hvězdy soupeře

Libor Barta

Zkušený gólman si sice v posledním domácím zápase Keramiky vytrpěl své při dvou laciných brankách, ale má to být právě on, kdo by měl být základním kamenem boje o osmičku. Jak již řekl při loňském olympijském turnaji asistent trenéra týmu USA Lou Vairo: “Můžete nechat hráče třeba skákat na ledě přes překážky a honit je jako psy, ale když vám nezachytá brankář, je to na nic.”

Největší zbraň: Zkušenosti, dobrá práce lapačkou.

Ivan Vlček

Nejzkušenější hráč týmu je již plzeňským inventářem. Rekordman ligy v počtu startů je i v osmatřiceti letech stále platným hráčem a s jeho nedávnou absencí se Keramika vyrovnávala jen těžko.přibývajícími roky již méně podporuje ofenzívu.

Největší zbraň: Jeden z nejzkušenějších hokejistů na našich kluzištích, ale ve svém věku dokáže přimáčknout o dvacet let mladšího útočníka pořádně na mantinel.

Josef Straka

Technický centr je dalším z tahounů, na kterého v Plzni spoléhají. Letošní sezónu nemá tak dobrou jako tu loňskou, dlouho dokonce nemohl dát gól, ale vypadá to, že se v posledních zápasech probudil. Hlavní člen úderné řady Dvořák – Straka – Andrašovský.

Největší zbraň: Vynikající bruslař a technický hokejista, dokáže šance vytvářet i proměňovat.

Lubomír Hurtaj

Slovenský útočník přišel do týmu poměrně nedávno, ale již dokázal, že je platnou posilou. Ve 14 zápasech nasbíral 10 bodů a výrazně oživil herní projev týmu. Zejména vydařený zápas v Pardubicích byl Hurtajovým galapředstavením. Zdatně nahradil Voskára, Krále i Esielta, kteří tým Keramiky v průběhu sezóny opustili.

Největší zbraň: Důrazný a přitom kombinačně zdatný útočník, který může nastoupit jak na křídle, tak ve středu útoku.

NEWSLETTER