20 - Smršť před Zlínem

Statistická smršť
ČT 9. 1. 2003
Z n o j m o - Duely s loňským soupeřem z play-off letos Orlům náramně vycházejí, Zlín ještě ve vzájemných zápasech nebodoval. Potvrdí Orli bez pěti zraněných hráčů tuto tendenci i v pátečním zápase?
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku
  • Vzájemné zápasy dnešních soupeřů

1999-00

2000-01

2001-02

6.2. ZLN-ZNO 3-4

26.12. ZNO-ZLN 4-2

29.10. ZLN-ZNO 2-2

17.9. ZNO-ZLN 2-2

25.2. ZLN-ZNO 3-5

12.1. ZNO-ZLN 1-2

17.1.1 ZLN-ZNO 6-2

1.10. ZNO-ZLN 2-0

2.10. ZNO-ZLN 2-3

18.1. ZLN-ZNO 6-3

4.1. ZNO-ZLN 2-1

26.2. ZLN-ZNO 4-5

2002-03

13.10.2002: ZNO-ZLN 3:0 - Kumstát, Toman, Vorel

24.11.2002: ZLN-ZNO 3:4 – Balaštík, Filip, Rachůnek – Uram, Plch, Snopek, Benák

  • Vzájemná bilance

Celkem: 21-10-2-9 62-70. Do konce loňského ročníku byla bilance naprosto vyrovnaná, Zlínu pomohla až loňské čtvrtfinálové série v play-off, díky které se jeho bilance mírně zlepšila, ale letos Orli Medvědům zatím nepustili ani bod.

  • Aktuální tendence

Zlín má za sebou sice dvojici vítězných zápasů (v Liberci a s Vítkovicemi), ale předtím nedokázal zvítězit šestkrát za sebou a za posledních 8 zápasů získal pouze osm bodů. Horší bilanci má pouze poslední Havířov.

Domácí porážky s Pardubicemi a Spartou Orly nebezpečně sesunuly tabulkou, výhra v Havířově navíc přišla jen díky dostatečnému náskoku po první třetině. V dalším domácím zápase si již Orli nemohou dovolit zaváhat.

  • Lídři kanadského bodování:

Znojmo

1. Uram 	33 (13+20)   
2. Pucher	31 (8+23) 
3. Vorel 	20 (11+9) 
4. Plášek	16 (8+8)   
5. Toman 	16 (6+10)  

Zlín

1.Vlach 	23  (5+18)
2.Pivko 	20  (11+9)
3.Marušák 	20  (4+16)
4.Balaštík	18  (11+7)
5.Jenáček	18  (11+7)
  • Pravděpodobné sestavy

Znojmo: Altrichter - Soudek, Havíř, Benák, Křetinský, Snopek, Toman - Haman, Pucher, Uram - Mareš, Vorel, Milan Procházka - Hodek, Barus, Plášek – Beroun, Petr Kumstát, Plch.

Zlín: Tuček - Marušák, Blaťák, Hamrlík, Galvas, Homer, Zubíček - Balaštík, Vlach, Veselý - Rachůnek, Jenáček, Pivko - Ministr, Zagrapan, Hubáček - Mokrejš, M. Filip, Záhorovský.

  • Absence

Zlínu chybí zkušený matador Okál, který si poranil třísla a jeho start je nejistý.

Na straně Znojma budou chybět zranění Kameš, Ludvík a Erat. Kameše pustí na led zraněné koleno možná až začátkem února, u Ludvíka s Eratem je předpokládaná doba absence kratší. Chybět budou také Barus a Plášek, kteří se zranili na čtvrtečním tréninku.

  • Představení soupeře

Medvěd z Hamé vystřídal ve zlínském znaku berana a příliš štěstí modrožlutým barvám nepřinesl. Loňský semifinalista se krčí na předposledním místě tabulky a už se pomalu smířil s tím, že letos se do vyřazovacích bojů nepodívá. O co víc, nebýt zhmotněné extraligové marnosti v podobě Havířova, možná by klub bojoval i o záchranu v extralize.

Takový sešup tabulkou potká čas od času i kvalitní týmy. Před lety se v baráži zachraňovaly Pardubice i Jihlava, slabší roky zažila i v nedávné minulosti i Plzeň, Třinec či vloni Litvínov. Na zlínské to však musí působit jako rána do zad. Ukazuje se, že bez kvalitního brankáře (při vší úctě k matadoru Pešatovi a nezkušenému Tučkovi) a tří loňských opor – Čajánka se Somíkem, které zlákala NHL, a Lešky, který šel do Sparty, se prostě o vyšší příčky hrát nedá.

Snad bude tato sezóna pro zlínské výstrahou, že se nevyplácí hazardovat se jménem i s přízní fanoušků a sponzorů a že je třeba budovat tým s větší odpovědností. Nový generální manažer Zdeněk Venera, který od léta vystřídá Bohumila Koželu, bude mít o čem přemýšlet.

Dvě domácí prohry a strach v Havířově

Přesně takto by se dal charakterizovat uplynulý trojlístek zápasů znojemského týmu. Jestliže proti lídrovi tabulky prohrálo Znojmo po velmi vyrovnaném výkonu a kvalitním hokeji až v samém závěru, proti Spartě stačilo vzdorovat soupeři pouze polovinu utkání. V Havířově zase Orli zvládli pouze první třetinu, ve které si naštěstí vytvořili dostatečný náskok pro vítězství. Dnešní duel s předposledním týmem tabulky dává hráčům Znojma šanci domácím fanouškům předvést, že Orli dokáží bojovat po celý zápas a že dokáží vyhrávat i doma. Vždyť znojemský fanoušek neviděl tříbodovou výhru na domácím ledě už celých šest týdnů!

Orli budou v televizi

Česká televize přinese v lednu hned dvakrát zápasy Orlů. V pořadu Buly uvidí diváci 18.1. zápas HC Energie Karlovy Vary – HC JME Znojemští Orli, pětadvacátého ledna potom domácí duel Znojma a Českých Budějovic. Začátek prvního přenosu je v tradičních 17:00, zápas s Českými Budějovicemi by měl začít až v 17:15 kvůli programu mistrovství Evropy v krasobruslení.

Orli na utkání hvězd

Hráči Orlů Peter Pucher a Marek Uram byli vybráni hokejovými novináři do druhé formace výběru české extraligy, který se 1.února střetne v rámci Utkání hvězd s výběrem slovenské nejvyšší soutěže. V zahajovací formaci, kterou vybírali fanoušci, se objeví šestice A.Svoboda – M.Sýkora, F.Kučera – R.Král, D.Moravec a dodatečně nominovaný Radek Duda, který nahradil původně vybraného Jiřího Hudlera. Ten už bude v době zápasu válčit v dresu ruské Kazaně. V zahajovací sestavě slovenského výběru se mezi dalšími čtyřmi spoluhráči z Trenčína objeví také bývalý zadák Orlů Jiří Heš.

Uram v první desítce produktivity

Tři asistence v zápase v Havířově posunuly Marka Urama na devátou příčku žebříčku kanadského bodování extraligy. Jeho kolega Peter Pucher je na průběžné 14. příčce. Z prvních deseti hokejistů ligy jich hned osm působí v moravských klubech

Zlín už na play-off rezignoval

Dvě vítězství v posledních dvou kolech sice ještě zlínské fanoušky malinko navnadila, ale třináctibodová ztráta na osmou příčku se při patnácti zbývajících zápasech jeví jako nedohnatelná, zvlášť při současné formě Karlových Varů, Vsetína či Českých Budějovic. Ve Zlíně by chtěli mít nepovedenou sezónu už co nejrychleji za sebou a vedení klubu už podniká kroky, aby se podobná blamáž v další sezóně neopakovala, kromě pravděpodobných změn v hráčském kádru bude mít HC Hamé kompletně nový realizační tým.

Zlín nebere posily, dává šanci mladým

Na rozdíl od svých sousedů v tabulce, Havířova a Liberce, se Zlín nesnaží řešit svou špatnou pozici zběsilými změnami v kádru. V průběhu sezóny se kromě několika střídavých startů či krátkodobých hostování v týmu objevily pouze dvě nové tváře, střední útočník Martin Filip a obránce Petr Macholda.

Sympatické je, že se Zlín snaží dávat prostor mladým hokejistům. V minulém kole poprvé naskočil teprve čerstvě šestnáctiletý Marek Zagarpan, talent původem ze Slovenska, a nevedl si špatně. Zagarpan je nejmladším hokejistou, který letos naskočil do extraligy. Sezónu začínal v dorosteneckém týmu, v říjnu přešel k juniorům a v prosinci poprvé nastoupil za muže v přátelském zápase s Žilinou, kdy se mu podařilo i skórovat. Na svou šanci čekají i další mladíci jako Martin Čech mladší nebo Václav Kos.

Pavel Maláč z Prostějova nepřijde

Z prvoligového Prostějova vypomáhal v posledních zápasech ve Zlíně zkušený brankář Pavel Maláč, Medvědi by jej rádi viděli v týmu na hostování do konce sezóny, aby si jej mohli případně odzkoušet pro následující rok, ale vedení druhého týmu prvoligové tabulky je ochotno hráče uvolnit pouze na jednotlivé zápasy. Zástupci obou klubů budou ještě jednat, ale ve Znojmě se Maláč s největší pravděpodobností v brance Zlína neobjeví.

Hvězdy soupeře

Martin Hamrlík

Bratr obránce New York Islanders se za mořem nikdy neprosadil, zato v naší extralize se v posledních letech našlo jen málo lepších obránců. V letošní sezóně spolu s celým týmem polevil, ale pořád zůstává velmi dobrý jak v obraně, tak v podpoře útoku, jeho dělovky v přesilovkách brankáře často děsí.

Největší zbraň: Zkušenosti, poziční hra a velmi dobré využití v přesilovkách.

Rostislav Vlach

Nejzkušenější hráč týmu v létě přišel, aby v roli kapitána nahradil odcházejícího Čajánka, svou minulou sezónu, kdy táhl mladíky ze Vsetína, však nezopakoval. Přesto je s pěti brankami a osmnácti přihrávkami nejproduktivnějším hráčem HC Hamé a jeho hra je jedním z mála plusů v nepovedené zlínské sezóně.

Největší zbraň: Hra hlavou, velmi šikovné ruce a obecně kreativní hra. Představitel tradičního českého chytrého hokeje, jeho přihrávky mají oči.

Jaroslav Balaštík

Hbité křídlo se jako jediné ze současného kádru Zlína podívalo letos do reprezentace. Na Baltice v Moskvě Balaštík výrazně pookřál a sám dvěma brankami rozhodl o vítězství nad Švédskem. V lize mu nejvíc chybí loňský bodová tank Leška, Vlach s Veselým formu loňského Lešky a Pivkem nemají.

Největší zbraň: Vynikající bruslař, má velkou stabilitu na bruslích a dokáže šance vytvářet i proměňovat.

Martin Filip

Centr s nejšikovnějšíma rukama v lize toho za svou kariéru procestoval už hodně, ale vždy mu k absolutnímu průlomu něco chybělo. Ve Zlíně nyní po “vytrucovaném” přestupu z Havířova pookřál, přes dobré výkony však zbytek týmu nestrhnul. Postupně se jeho elán vytratil a Filip se propadl až do čtvrté řady.

Největší zbraň: V sebevětší šanci ještě hledá lépe postaveného soupeře, šikovné ruce a periferní vidění z něj dělají volejbalovou terminologií ideálního nahrávače.

NEWSLETTER