19 - Smršť před Spartou

Statistická smršť
SO 4. 1. 2003
Z n o j m o - Duel dvou sousedů v tabulce slibuje zajímavou podívanou. S čím přijede sedm zápasů neporažená Sparta s trenérem Hadamczikem na lavičce? Zopakuje Znojmo výborný výkon z pátku a získá body? Kdo se posune směrem k první čtyřce? Na tomto zápase nesmíte chybět!
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Znojmo - Sparta

Dosavadní zápasy
1999-002000-012001-02
 3.10.  SPA-ZNO 4-0
21.11. ZNO-SPA 4-9
14.1.   SPA-ZNO 3-1
27.2.  ZNO-SPA  2-2
24.9.   SPA-ZNO  2-3
 3.11.  ZNO-SPA  3-0
12.12. SPA-ZNO  5-1
18.2.   ZNO-SPA  3-2
15.9. ZNO-SPA  0-3
18.10.SPA-ZNO 2-3
2.12. ZNO-SPA  5-3
18.1. SPA-ZNO  4-4


2002-03
8.10.2002: ZNO-SPA 6:5 - Barus 2, Kumstát 2, Soudek, Benák - Žemlička 2, Zelenka, Slavík, Martinec
19.11.2002: SPA-ZNO 4:3 - Broš 2, Martinec, Šrek - Cisár, Plášek, Procházka


Vzájemná bilance
Celkem 14-6-2-6 38-36. Podobě jako s Pardubicemi má si s pražskou Spartou Znojmo vyrovnanou bilanci. Celkové skóre je příznivější pro Znojmo. V letošní sezóně si oba týmy drží domácí vítězství.

Aktuální tendence
Pražská Sparta, přestože se jí v posledních zápasech daří, jistě nehraje na takových příčkách, jako by si její vedení a fanoušci přáli. Posledních sedm zápasů však Sparta neprohrála a v tomto ohledu je lepší pouze její městský rival Slavia.

Znojmo dokázalo, že v zápasech proti špičkovým týmům hraje špičkový hokej. Prohra s Pardubicemi jej však seslala v tabulce o dvě místa níže, na třetí příčku však ztrácí stále jen 2 body.

Lídři kanadského bodování:
Znojmo
1. Uram    29 (12+17)   
2. Pucher  29 (7+22)   
3. Vorel   18 (10+8)   
4. Plášek  16 (8+8)   
5. Erat    15 (8+7)  
Sparta
1.Martinec  25 (7+18)   
2.Leška     23 (6+17)   
3.Tomík	    19 (11+8)   
4.Jiruš     19 (3+16)   
5.Žemlička  18 (8+10)  
Pravděpodobné sestavy
Znojmo: Altrichter - Soudek, Havíř, Benák, Pavel Kumstát, Snopek, Toman - Haman, Pucher, Uram - Mareš, Vorel, Milan Procházka - Petr Kumstát, Barus, Plášek.

Sparta: Bříza - Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Nedoma, Jiruš, Jan Hanzlík - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Broš, Tomajko - Bělohlav, Leška, Havelka - Špaňhel, Branda, Kubinčák.

Absence
Sparta určitě nastoupí bez obránce Richtra, který si na Spenglerově poháru ve Švýcarsku poranil koleno, mimo hru jsou také mladík Vondráček a nejlepší střelec týmu Róbert Tomík.

Na straně Znojma budou chybět zranění Kameš, Plch, Ludvík i Erat.

Představení soupeře
Sparta se v průběhu letošního ročníku přes masivní posílení neprezentovala nijak oslnivými výkony a chvílemi se pohybovala až v pásmu okolo šestého místa, což bylo pro vedení klub jistým zklamáním. Přišel tedy radikální řez v podobě odvolání trenérské dvojice a dosazení zbrusu nové, navíc z úplně odlišného prostředí.

Dva severomoravané, Alois Hadamczik a Kamil Konečný, byli na Spartě vítáni s ohledem na věčnou rivalitu Ostravy a Prahy rozpaky, ale následující týdny ukázaly, že jejich angažování bylo správným krokem. Hadamczik dal důvěru nejzkušenějším sparťanským oporám a Žemlička, Martinec, Bříza a spol. se mu odvděčili zásadním zlepšením výkonů.

Tým se navíc naučil vyhrávat těsné zápasy, poslední tři dovedla Sparta do prodloužení, předtím čtyřikrát zvítězila o jedinou branku. Trenér Hadamczik chce stále pracovat zejména na zlepšení útoku, v posledních sedmi zápasech tým skóroval jen devatenáctkrát, navíc na Spenglerově poháru se sparťanští hráči střelecky neprosadili téměř vůbec. I přesto však zůstává loňský mistr jedním z trojice hlavních kandidátů na letošní ligový titul.

Pardubice ani napotřetí nepustily bod
Páteční zápas proti lídrovi tabulky přinesl zajímavou podívanou a velmi dobrý hokej, ale ani do třetice Orli letos Pardubicím body nesebrali. Příčinou bylo zejména slabší proměňování šancí, Orli neproměnili ani několik slibných přesilovek. Letošní bilance Orlů proti Pardubicím tak zůstává pasivní se třemi porážkami a celkovým skóre 2:7.

Aktuální zdravotní stav hráčů
Ještě stále nejméně týden se znojemští trenéři budou muset obejít bez svých marodů na soupisce. David Ludvík má podle svých vlastních slov problémy se svým kotníkem velké problémy zejména při zátěži při bruslení, což je pro hokejistu velmi limitující omezení. Roman Erat již na tréninku zkouší, co mu jeho zraněný prst dovolí, ale také se do sestavy v nejbližším zápase nevrátí a stejná situace je i s Jánem Plchem. Mimo hru je také brankář Jaroslav Kameš, který si v zápase s Trenčínem poranil koleno a bude mimo hru přibližně tři týdny.

Za Kameše zaskočí Neruda
Díky dobrým vztahům s třebíčským klubem vypomůže při absenci Jaroslava Kameše jako dvojka za Martinem Altrichterem třebíčský brankář Stanislav Neruda. Osmadvacetiletý zkušený gólman byl na střídavý start připraven i před předloňským play-off, když se zranil Oldřich Svoboda, nakonec však do hry zasáhnout nemusel.

Vlastní gól by neplatil
Při signalizované přesilovce v zápase s Pardubicemi se jeden z hostujících hráčů nešťastnou náhodou téměř trefil do vlastní opuštěné branky. Přestože se nakonec puk odkutálel mimo, branka by ani v případě "úspěšné" trefy neplatila. Česká pravidla, na rozdíl od těch v NHL, takto dosažený gól neuznávají.

Hráči v dresu soupeře
V opačném dresu působil v dávné minulosti pouze Karel Soudek, z hráčů Sparty ve Znojmě nikdo.

Hadamczik si Spartu podmanil
Přes počáteční nedůvěru to vypadá že se silný trenér ve Spartě pomalu usazuje a s ním přicházejí i výsledky. Sparta zatím své soupeře sice neválcuje, ale chytila vítězný rytmus a tabulkou se šplhá nahoru. Aktuálně dokonce přeskočila znojemské Orly. Duel sousedů v tabulce slibuje zajímavou podívanou dvou podobných stylů hokeje a podle historické bilance také hodně branek na obou strankách.

Sparta posiluje i v průběhu sezóny
Přes příchody kvalitních hráčů před sezónou (návrat Martince, přestup Lešky) se snaží vedení klubu posílit tým i v průběhu sezóny. Z Českých Budějovic získal klub obránce Milana Nedomu, z Liberce přišel výměnou za Kašpaříka křídelní útočník Vojtěch Kubinčák, Sparta získala i navrátilce ze zámoří Martina Špaňhela. Poslední posilou je univerzální útočník Radek Bělohlav, který se vrátil z hostování v ruské Ladě Togliatti. "V Ladě jsem skončil," prozradil staronový hráč Sparty pro klubové stránky. "Všechno má své meze. Zranění zapříčinilo, že jsem se nedostal do správného rytmu," nastínil důbody návratu. Ani přesně neví, kolik se mu podařilo sehrát v ruské superlize zápasů. "Asi deset." Nejen zdravotní problémy jej stavěly mimo hru. "V Ladě byli čtyři cizinci, tak jsme se museli točit a občas jsem seděl na tribuně." V jednom utkání ruské superligy mohou přitom nastoupit maximálně tři zahraniční hokejisté.
A to ještě není všechno, Sparta se netají záměrem získat pro rozhodující boje v play off Jiřího Dopitu, který ji v sezóně 2000-01 v podstatě sám vyřadil ve finále v dresu Vsetína. Přestupový termín končí posledního ledna.

Martin Richter mimo hru
Martin Richter, hokejový obránce Sparty a českého národního týmu, si kvůli obnovenému zranění kolena bude muset od hokeje zřejmě celý leden odpočinout. Čtvrteční vyšetření magnetickou rezonancí odhalilo zranění vazů i menisku a lékaři doporučili nejméně měsíc klidu. V sestavě by jej měl nahradit mladík Jan Hanzlík.

Hvězdy soupeře

Petr Bříza
Nejzkušenější brankář extraligy stále dokazuje, že u gólmanů nehraje věk žádnou roli. Po několika letech se vrátil opět do národního týmu a ve Spartě si za ním jeho dvojka Přikryl téměř nezachytá. Je velkou osobností i mimo led a Sparta si jej hýčká jako nenahraditelný klenot.
Největší zbraň: Zkušenosti, poziční hra a obrovské brankářské charisma.

Valdemar Jiruš
Nenápadný bek se během dvou sezón vypracoval do pozice základního kamene sparťanské obrany. Dokáže s milimetrovou přesností rozdávat gólové přihrávky, ale také tvrdě narazit soupeře na mantinel. Do Sparty přišel z tehdy ještě prvoligového Liberce, ovšem aklimatizace na nejvyšší soutěž mu netrvala dlouho. Pokud bude v nastoupeném růstu pokračovat, dres národního týmu jej jistě nemine.
Největší zbraň: Hra hlavou, na obránce výborná produktivita. Nebojí se ani tvrdých střetů.

Ondřej Kratěna
Technické křídlo bývá svým stylem hry přirovnáváno k Martinu Procházkovi v dobách jeho největší slávy. Se spoluhráči Brošem a Tomajkem se i přes zdravotní potíže vypracovali na nejúdernější řadu Sparty, v národním týmu se však ani přes několik šancí výrazně neprosadili. Kratěna je z této trojice jistě nejvýraznější střelec, ale dokáže i výborně kombinovat.
Největší zbraň: Důraz a tah na branku, pohotové zakončení, hokejové myšlení a souhra.

Patrik Martinec Po návratu z ruské Kazaně se opět skvěle adaptoval na český hokej a vládne tabulce produktivity svého klubu. Jeho šikovné ruce jsou široko daleko pověstné, ovšem podobně jako třineckému Richardu Královi mu v národním týmu nikdy pšenka nekvetla.
Největší zbraň: Šikovné ruce, umí ideálně poslat puk před prázdnou branku a nechat své křídlo si vychutnat gólovou radost.
NEWSLETTER