18 - Smršť před Pardubicemi

Statistická smršť
PÁ 3. 1. 2003
Z n o j m o - Na znojemský led přijede lídr tabulky, hokejisté Pardubic. Napodobí Orli své vystoupení z 11.12. 2001 a vypráskají svého soupeře 8:1, anebo se Pardubice budou držet letošních výsledku ze vzájemných zápasů a odvezou si všechny body? Zápas nabízí to nejlepší z čeké extraligy, proto byste na něm neměli chybět!
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Znojmo - Pardubice

Bilance
1999-002000-012001-02
24.9.  ZNO-PCE 1-3
5.11.  PCE-ZNO 4-4
4.1.    ZNO-PCE 3-2
20.2.  PCE-ZNO 6-3
17.9.   PCE-ZNO 3-2
29.10. ZNO-PCE 4-3
9.12.   PCE-ZNO 1-3
13.2.   ZNO-PCE 4-3
23.9.  ZNO-PCE 0-3
28.10.PCE-ZNO 3-1
11.12.ZNO-PCE 8-1
1.2. PCE-ZNO 3-3


2002-03
6.10.2002 ZNO-PCE 0:3 P. Sýkora 2, Blažek
16.11.2002 PCE-ZNO 2:1 Rolínek, Koukal - Soudek


Celková bilance
Celkem 14-5-2-7 36-40. Bilance dnešních soupeřů byla před letošní sezónou naprosto vyrovnaná, ale v probíhajícím ročníku ještě Orli proti Pardubicím nebodovali. Poslední vzájemný duel na jihu Moravy vyhráli hosté jasně 3:0.

Aktuální tendence
Pardubice s jasným náskokem vedou extraligu a ze svého tempa neslevují ani s vědomím své bodové převahy, i když z posledních tří zápasů získali jen dva body za výhru nad Libercem v prodloužení, naposledy prohrály 1:3 ve Vítkovicích.

Znojmo dokázalo díky brankám obránců vyhrát domácí zápas s Litvínovem v prodloužení a uspělo také v Liberci, což jej posunulo na čtvrtou příčku v tabulce. Na třetí Třinec navíc ztrácí již pouze dva body.

Lídři kanadského bodování:
Znojmo
1. Uram    29 (12+17)   
2. Pucher  28 (6+22)   
3. Vorel   18 (10+8)   
4. Plášek  16 (8+8)   
5. Erat    15 (8+7)  
Pardubice
1.Sýkora P. 28 (15+13)   
2.Blažek    26 (9+17)   
3.Lubina    25 (11+14)   
4.Divíšek   23 (14+9)   
5.Rolínek   21 (12+9)  

Pravděpodobné sestavy
Znojmo: Altrichter - Soudek, Havíř, Benák, Pavel Kumstát, Snopek, Toman - Haman, Pucher, Uram - Mareš, Vorel, Milan Procházka - Petr Kumstát, Barus, Plášek.


Pardubice: A. Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Vyhlídal, Čáslava, Pácal, A. Novotný, Duben - Rolínek, T. Blažek, Lubina - P. Sýkora, T. Divíšek, D. Pospíšil - Jaroslav Kudrna, Mikeska, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha

Absence
Pardubice možná budou postrádat veterána Janeckého (na Šěpána oslavil dvaačtyřicáté narozeniny!), kterého trápí drobné zdravotní potíže, jinak jsou kompletní.

Na straně Znojma je nejistý start Jána Plcha, chybět budou také David Ludvík a Roman Erat.

Představení soupeře
Pardubický tým letos šlape jako dobře namazaná mašina. Trenér Říha a manažer Kusý sestavily tým, ve kterém mají patřičné zastoupení všechny generace hokejistů, od veteránů Janeckého a Lubiny, přes střední generaci (Michal Sýkora, Tomáš Blažek) až po nadějné a talentované mladíky (Průcha nebo Rolínek). To vše je navíc podpořeno vynikajícím Adamem Svobodou v brance.

Tým nemá vyložené tahouny, na kterých by hra stála, vyniká kolektivním pojetím hry, ve kterém jsou hokejisté na jednotlivých postech nahraditelní. Dokázal to třeba i Otakar Janecký, který v několika zápasech nastoupil jako falešné levé křídlo de facto v obraně.

Pardubice jsou doma lepší než venku, ve své Aréně ztratily v sezóně pouze jediný zápas, bilance na hřištích soupeřů však také není o mnoho horší. Pokud Pardubicím vydrží současná forma i do play off, budou patřit k nejvážnějším kandidátům na mistrovský titul.

Obránci a Pucher posunuli Orly na 4.příčku
Všechny branky Orlů v zápase s Litvínovem vstřelili obránci. Jednou se trefili Benák a Soudek, dva góly, včetně toho rozhodujícího, potom přidal David Havíř. Útočník Peter Pucher nahrával na všechny čtyři branky! Další utkání v Liberci potom rozhodl sám svou trefou v poslední třetině. Znojemští obránci v probíhající sezóně vstřelili 24 gólů, což je bezmála čtvrtina veškeré střelecké produkce Orlů. Skórovalo pět beků a jejich bilance je vzácně vyrovnaná, Benák, Toman, Snopek a Havíř vstřelili po pěti gólech, pouze Karel Soudek je o jednu branku zpět. Ten je však nejproduktivnějším obráncem, ke čtyřem brankám přidal ještě 10 asistencí.

Jaroslav Mareš se uvedl gólem
Šestadvacetiletý odchovanec Havlíčkova Brodu a v současnosti hráč Dukly Jihlava Jaroslav Mareš nastoupil v Liberci poprvé za Znojmo na střídavý start a hned se uvedl gólem. Mareš, který dříve působil také v Jindřichově Hradci, nahradil absentujícího Jána Plcha na křídle útoku s Markem Vorlem a Milanem Procházkou. Po Danielu Hodkovi je Mareš druhým bývalým hráčem Jihlavy, který letos za Znojmo v průběhu sezóny nastoupil.

Toman trefil stovku
Gól obránce Milana Tomana, kterým do sítě libereckého gólmana Falty zvyšoval v nedělním duelu na 3:2, byl stou brankou Orlů v letošním ročníku extraligy. Vloni trvalo Orlům nastřílet 100 gólů mnohem více zápasů, stovku překročili až ve 39. kole, předloni potom o kolo dříve. Vloni vstřelil stou branku také obránce, konkrétně David Havíř, předloni ji dosáhl Marek Uram při svém galapředstavení, kdy vstřelil Plzni čtyři branky v jednom zápase.

Hráči v dresu soupeře
Dres Pardubic oblékali ve své extraligové kariéře Karel Plášek, který na východě Čech strávil dvě sezóny, a Milan Procházka. Letos se v Pardubicích mihl také Milan Buďa. Z pardubických hráčů se ve Znojmě načas objevil Jaroslav Kudrna.

Pardubice lanaří Dopitu
Generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý nevyvrátil, že klub má zájem o útočníka Jiřího Dopitu, který požádal o ukončení kontraktu v týmu NHL Edmonton Oilers. Kusý sice přiznal, že jako reálnější se mu jeví Dopitovo působení až od příští sezóny, ale zákulisní informace hovoří o tom, že by se klubu Dopita hodil již pro letošní play off. Bývalý hráč Vsetína v NHL ani napodruhé neuspěl a v současné době jeho agent přijímá nabídky evropských klubů na další působení svého svěřence. Ve hře jsou kromě Švýcarska či Německa také přední české kluby, včetně Pardubic.

Klub se přejmenoval
Drobnou úpravou názvu prošel nedávno pardubický klub. Se změnou názvu hlavního sponzora na ČSOB Pojišťovnu se i v názvu klubu změnila písmena IPB na ČSOB. Nový název klub používá od prvního ledna tohoto roku.

Zábranský v Pardubicích
Bývalý reprezentační obránce Libor Zábranský, který letos v létě ukončil působení ve Spartě ze zdravotních důvodů a více než půl roku si léčil zranění zad, se nedávno objevil na tréningu v Pardubicích. Zábranský vyjádřil vděčnost místnímu klubu, který mu dal šanci opět nakouknout do vrcholového hokeje a trenér Říha zvažuje situaci, zda dá urostlému obránci příležitost nastoupit i v mistrovském utkání.

Hudler do Pardubic nepřijde
Jiří Hudler, který je v současné době s českou juniorskou reprezentací na šampionátu v Kanadě, se v Pardubicích neobjeví. Klub o něj projevil zájem na hostování do konce sezóny, aby si mladý talent mohl zahrát v play off, ale nabídka Pardubic nemohla konkurovat částce, kterou za čtyřměsíční Hudlerovo působení byla schopna zaplatit ruská Kazaň. Jiří Hudler se tak po šampionátu, ze kterého ani napodruhé nepřiveze medaili (čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále 3:4 s USA a budou hrát pouze o 5.místo) nevrátí do Vsetína, ale odcestuje na východ.

Hvězdy soupeře
Adam Svoboda
Brankářská hvězda má letos v Pardubicích jasnou pozici jedničky a tato důvěra mu jen prospívá. Svoboda zazářil také v národním týmu, v brankářských statistikách extraligy se pohybuje těsně za slávistickým fantomem Málkem. Své náhradníky pustil do branky jen na několik málo minut.
Největší zbraň: Rychlý postřeh, na svůj věk velké zkušenosti, psychická odolnost.

Michal Sýkora
Urostlý obránce a idol žen je ústřední postavou pardubické defenzívy. Nemilosrdně "po kanadsku" likviduje své protivníky, velké nebezpečí však znamená také pro branku soupeře, umí se prosadit zejména v přesilovkách. Velká osobnost, kterou ovšem někdy limituje nekoncentrovanost a dohady s rozhodčími.
Největší zbraň: Tvrdá střela, hra do těla a velké zkušenosti jak z mezinárodního hokeje, tak z NHL.

Michal Mikeska
Dravý křídelní útočník zazářil v reprezentačním dresu na turnaji Baltiky v Moskvě, kde byl vyhlášen nejlepším forvardem trurnaje, ač původně povolán jako náhradník. Rodák z Třebíče už několik let potvrzuje vzestup do extraligové extratřídy a pouze zranění z úvodu sezóny způsobuje, že není mezi nejproduktivnějšími hráči Pardubic.
Největší zbraň: Důraz a tah na branku, dokáže jak šanci vytvořit, tak ji zakončit. Všestranný útočník s moderním pojetím hokeje.

Petr Sýkora
Mladší z obou bratrů vyniká zase v útoku. Střelec k pohledání, jeden z nejrychlejších bruslařů extraligy. Když dostane puk do jízdy, je málokdy k zastavení. Prospívá mu spolupráce s navrátilcem z USA Tomášem Divíškem, oba jsou nejlepšími střelci svého týmu.
Největší zbraň: Šikovné ruce, rychlé nohy a instinkt střelce.
NEWSLETTER