Zahraniční cesta je pro mladého hokejistu lepší, myslí si Tomáš Guman

Rozhovory
PO 12. 6. 2017
Čerstvě dvacetiletý Tomáš Guman je jednou z letních útočných posil Orlů. I přes svůj nízký věk už má za sebou dvě sezóny v dospělém hokeji, když hrál českou WSM ligu v dresu Motoru České Budějovice. Nyní si vyzkouší i Erste Bank Eishockey ligu.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku
Tomáš Guman odehrál ve WSM lize téměř padesátku zápasů. Foto: hcmotor.cz

Jak probíhalo vyjednávání se Znojmem?
Největší zásluhu na tom má pan Dočekal, sportovní manažer Znojma. S ním jsem jednal už od počátku. Postupně jsem se seznámil i s panem Oherou a s trenérem Romanem Šimíčkem. Měl jsem nabídku na prodloužení v Motoru, ale rozhodl jsem se pro Orly. Myslím si, že jde o nejlepší variantu, kterou jsem mohl udělat.

Inspiroval vás v rozhodnutí Libor Šulák, který se ze Znojma dostal až do NHL?
Četl jsem o tom a sledoval, jak se mu daří. Do Znojma jsem ale šel hlavně díky rozhovorům s panem Dočekalem a s trenéry, protože se mi líbila vize, kterou mi nastínili.

Jak jste se dostal k hokeji?
Mě k tomu přivedl táta. Už ve dvou letech mě postavil na brusle a od té doby hraju hokej (úsměv). Nejsem úplně z hokejové rodiny, vlastně já jediný hraju profesionálně.

Během mládežnických let jste si vyzkoušel také angažmá ve Švédsku. Jak byste porovnal tamní prostředí s tím českým?
Ve Švédsku je to úplně jiné. Celkově, oni mají o úroveň lepší přístup k hokeji, co se týče mládeže. V Česku se ta hokejové výchova nebere tak vážně. V áčku rozdíly už nejsou takové, protože se do něj dostanou jen ti nejlepší – ať už v Česku nebo ve Švédsku.

Prošel jste si i švýcarskou juniorkou…
Ve Švýcarsku jsem strávil tři roky. Začínal jsem tam, když mi bylo čtrnáct let. Šlo o skvělou zkušenost, bylo to tam úžasné. Život v Davosu byl skvělý. Jsem rád, že jsem tam mohl hrát.

Myslíte si tedy, že je pro vývoj hokejisty lepší vydat se zahraniční cestou?
Řekl bych, že momentálně jo. Ve Švédsku i ve Švýcarsku měli pro mládež daleko lepší hokejové programy, než které jsem zažil tady v Česku.

Stihl jste si už projít Znojmo?
Navštívil jsem centrum města a hrozně se mně tady líbí! Je to jedno z nejhezčích měst, které jsem kdy viděl.

V EBEL se hraje rychlý a fyzický hokej. Nebojíte se toho?
Jsem zvědavý na hokej, který se v lize bude hrát. Spíš se těším, než že bych se bál. Celé léto se snažíme fyzicky i psychicky připravit na to, co nás od září čeká.

NEWSLETTER