Moje nula? Ne, zásluha celého týmu, říká Patrik Nechvátal

Rozhovory
PÁ 11. 9. 2015
Za celou loňskou sezónu se Orlům podařilo neinkasovat gól jen v jediném utkání. Letos to zvládli hned v prvním kole, přičemž největší zásluhu na tom měl maskovaný muž mezi tyčemi, Patrik Nechvátal. "Asi takhle nějak jsem si to představoval," usmíval se po vítězství 4:0 nad Linzem.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Pro Nechvátala soutěžní premiéra v pozici týmové brankářské jedničky ani nemohla dopadnout lépe. Nula na kontě obdržených branek, několik skvělých zákroků a vítězství ve vynikající atmosféře, kterou znojemští příznivci vytvořili. "Tu nulu neberu jako moji osobní zásluhu, ale jako zásluhu celého týmu, který hrál obětavě a velmi mi pomáhal," upozorňuje Nechvátal. "Hráli jsme výborně dozadu, skvěle bránili. Navíc jsme zvládali i oslabení. Oni sice neustále zkoušeli něco vymyslet, ale nepustili jsme je do nebezpečných akcí. To bylo hlavní," popisuje.

Za stavu 1:0 předvedl třiadvacetiletý gólman jeden z nejdůležitějších a nejefektnějších zásahů, když vychytal samostatný únik Da Silvy. "V hlavě jsem měl asi jen to, že mu tu akci chci chytit. Trefil mě naštěstí do betonu, popravdě jsem ani moc nevěděl jak. Pomohla mi v tu chvíli i trocha štěstí," přiznává.

Patrik Nechvátal

A odpočinout si nemohl ani ve třetí třetině, když ve 46. minutě inkasoval vyšší trest Jan Lattner a na Orly čekalo pět minut v oslabení. "Je to vždycky těžké. Pětiminutová přesilovka je nepříjemná v tom, že soupeř může dát klidně v první minutě gól a pořád mu zbývá spousta času ve výhodě. Naštěstí kluci pokrývali soupeře výborně a k ničemu jsme Linz nepustili," kvituje Nechvátal, jenž si v duelu připsal 28 úspěšných zásahů.

Toho nerozhodily ani občasné provokace a pošťuchování ze strany hostů, typické pro vzájemné zápasy těchto dvou týmů. "Chytal jsem tu minulý rok, takže jsem to už věděl a byl na to připravený. Jsou to Kanaďani, no… Aspoň je zábava," směje se. Dobrou náladu si bude moci zaslouženě užívat i během víkendu, kdy Znojmo hostí největší svátek vína v Česku, Znojemské historické vinobraní. "V sobotu dopoledne se do města určitě půjdeme s přítelkyní a pejskem podívat. Pak si odpočinu a začínáme zase přípravu na další zápas," uzavírá Nechvátal.

NEWSLETTER