EBEL klepe na dveře, s čím soupeři vyrukují?

Naši soupeři
ST 9. 9. 2015
Po skončení každé sezóny tradičně dochází ve většině klubů ke změnám v sestavě. Někde změny bývají znatelné méně, jinde však dochází v letní přestávce k téměř kompletní přestavbě kádru. Jak posilovali naši soupeři? Které opory jim naopak odešly?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

EC Red Bull Salzburg

Vedení úřadujícího vítěze EBEL bylo s výkony v loňské sezóně po právu spokojeno. I přesto však došlo v jeho kádru k několika změnám. Klub posílil Američan Benn Ferriero, jenž v minulé sezóně hájil barvy Chicaga Wolwes hrajícího nižší zámořskou soutěž AHL. 28letý Ferriero si stihnul za oceánem zahrát v 98 duelech NHL, přičemž si připsal 23 kanadských bodů. Druhou posilou týmu je teprve 20letý Layne Viveiros, pro něhož bude angažmá v městě proslulém hudbou první zkušeností v seniorském hokeji. Obranné řady také posílil obránce Brian Connelly a z Klagenfurtu přichází brankář Fabian Weinhandl. Naopak početnější skupina hráčů Salcburk opouští. Velkou díru v sestavě budou muset s největší pravděpodobností trenéři zalepit po kapitánovi rakouského reprezentačního výběru Thomasu Rafflovi, který bude bojovat o místo v sestavě Winnipegu.

UPC Vienna Capitals

Po nepříliš vydařené základní části se Vídeň v play-off dostala až do finále. Tam však narazila na Salcburk a prohrála až nečekaně rychle 0:4. Klub z hlavního města Rakouska v letošní sezóně bude chtít rozhodně vystoupat ještě výš, dosáhnout na úplně poslední stupínek a získat titul. Vídeňský kádr proto doznal několika změn. Největší rošáda nastala v bráně. Vedení týmu angažovalo jedničku Dornbirnu Nathana Lawsona, následně svoji hokejovou kariéru ukončil v 32letech Matt Zaba, dosavadní opora a jednička Vídně. Fanoušci Capitals se také zaradovali v momentě, kdy se vedení podařilo vyfouknout Troye Milama, oboru zadních řad Salcburku.

EHC Liwest Black Wings Linz

Třetí tým uplynulé sezóny značně posiloval a hodlá opět atakovat nejvyšší pozice. Největší posilu představuje Kanaďan Brett McLean, který má odehráno v NHL přes 300 zápasů. Další zvučnou posilou je rakouský reprezentační obránce Mario Altmann, který do hlavního města Horních Rakous přestoupil z konkurenčního Villachu. Klub naopak přišel o útočné eso Briana Leblera. Rakouský reprezentant, jenž se v minulé sezóně pyšnil průměrem téměř bod na zápas, se stěhuje do německého Ingolstadtu.

EC KAC

Přemožitel znojemských Orlů v loňském čtvrtfinále opouští bývalý znojemský útočník Kim Strömberg. Strömberg se vrací do své rodné země a bude oblékat dres finské SaiPy. Další hvězdou, která odešla z historicky neúspěšnějšího rakouského týmu, je slovinský reprezentant Marcel Rodman, jehož kvality vyzkouší v německé DEL. K posílení mužstva hledal Klagenfurt převážně hráče, kteří mají zkušenosti na mezinárodní úrovni. Vyhlédli si posily v reprezentantovi Rakouska Manuelu Ganahlovi a Jonasu Nordqvistovi. Ten se může pochlubit několika starty za reprezentaci Švédska. Tým z Dolních Korutan ulovil v chorvatském Záhřebu Marka Popovice, který má bohaté zkušenosti z KHL i NHL.

Fehérvár AV19

Kádr jediného maďarského účastníka EBEL doznal přes léto také několika změn. Odešli maďarští reprezentanti Viktor Tokaji, Bálint Magosi a Csanád Erdély. Fehérvár také přišel o brankářskou jedničku, když odešel švédský brankář Christian Engstrand. Největší posily Fehérváru představují hráči, jenž působili v nižší severoamerické soutěži ECHL. Kanaďané Brendon Connolly a Judd Blackwater si v uplynulé sezóně drželi průměr více než bod na zápas a vedení maďarského týmu tak bude jistě doufat, že si svoji produktivitu přenesou i do EBEL. Více než bodem na zápas se také může chlubit další posila Fehérváru Tihamer Becze. Ten se stal v loňské sezóně 3. nejproduktivnějším hráčem v maďarsko-rumunsko-slovenské MOL Lize.

EC VSV

Rakouský Villach v létě opustila řada hráčů. Mezi největší ztráty bude jistě patřit kanadské duo Darren Haydar a John Lammers. Oba patřili v uplynulé sezóně k nejproduktivnějším hráčům svého týmu. S Villachem se také rozloučil brankář Thomas Höneckl, jehož ukořistil Graz. Obranné řady po Mario Altmannovi, který přestoupil do Lince, vyztuží jiný rakouský reprezentant, Florian Mühlstein. Z italského Bolzana přišel slovinský reprezentant Žiga Pance a Kanaďan Rick Schofield. Výraznou posilu představuje také Dustin Johner. Kanadský útočník působil posledních pět sezón ve švédské Allsvenskan lize a pokaždé patřil k nejproduktivnějším hráčům týmu.

HC Bozen Südtirol

Italský klub mohutně posílil svůj kádr pro nadcházející ročník. Hlavními tahouny budou Kanaďané Matt Pope, jenž si v uplynulé sezóně italské ligy držel průměr 1,7 bodu na zápas, Angelo Miceli, který minulou sezónu nasbíral v kanadské juniorské lize QMJHL v 68 zápasech 101 bodů, a také Taylor Vause, který loni rovněž zapůsobil na vedení Bolzana průměrem větším než jeden bod na zápas. Z klíčových hráčů naopak odcházejí do Villachu Žiga Pance a Rick Schofield. Američan Philip Desimone směřuje do Grazu a Derek Nesbitt se vrací do zámoří.

EC Moser Medical Graz 99ers

Štýrskému Hradci loni uteklo play-off o jednu pozici v tabulce. Pro letošní sezónu se tedy vedení odhodlalo k rázným změnám. Odešlo hned 16 hráčů. Mezi nimi nechyběl ani asistent kapitána Olivier Latendresse, norský reprezentant Anders Bastiansen, slovenský centr Marek Zagrapan nebo první brankář Dany Sabourin. Toho by měla v bráně nahradit dvojice Thomas Höneckl a Sebastian Dahm, který odchytal pět zápasů dánské reprezentace na uplynulém mistrovství světa. Graz na mistrovství světa pravděpodobně důkladně sledoval zápasy Dánska, protože z dánského týmu ulovil i útočníka Mortena H. Poulsena. Mezi další výrazné posily lze zařadit například Kevina Mitchella, který nosil kapitánské céčko ve švédském týmu Mora IK, Petera MacArthura, který přišel z Vídně, nebo Philipa Desimoneho z Bolzana. Dres Grazu bude v nadcházející sezóně nosit i český útočník Štěpán Novotný, který odehrál loňskou sezónu v Žilině a posléze v Nitře.

Dornbirner Eishockey Club

Buldoci museli řešit v létě hlavně otázku prvního brankáře. Dosavadní strážce dornbirnské klece Nathan Lawson přestoupil do Vídně a trenérům vznikla jeho odchodem znatelná mezera v sestavě. Nejzápadnějšímu týmu EBEL se ale brzy povedlo podepsat francouzského gólmana Floriana Hardyho, jenž v květnu na mistrovství světa udivoval svými výkony. Podobně jako ostatní týmy EBEL i Dornbirn přivedl řadu hráčů z Ameriky a Kanady. K lídrům týmu bude jistě patřit nově příchozí obránce Drew MacKenzie, útočník Kyle Greentree, který v sezóně 2012/13 patřil v EBEL k nejproduktivnějším hráčům chorvatského Záhřebu, ale také Slovák Marek Zagrapan, který putuje do Vorarlberska z Grazu.

HC Tiroler Wasserkraft Innsbruck

Většina týmů EBEL řešila před sezónou post jedničky. V Innsbrucku tomu nebylo jinak. Již v únoru opustila klub dosavadní jednička Adam Munro, a tak nastal pro Innsbruck těžký úkol. Najít nového strážce brány. Volnou pozici obsadil kanadský gólman Andy Chiodo, který v loňské sezóně působil krátce ve slovinské Lublani. Po 39 odchytaných zápasech si jeho služby vyhlédl finský klub KalPa, kam ke konci sezóny přestoupil a odkud přichází do Innsbrucku. I v hlavním městě Tyrolska dodržovali současný trend EBEL, posily byly tudíž převážně kanadské národnosti. Jednou z nich byl Derek Hahn, jenž má ve svých 37letech mnoho zkušeností. Vedení Innsbrucku proto doufá, že jim pomůže se dostat do vytouženého play-off.

HDD Telemach Olimpija Ljubljana

Poslední tým loňské sezóny přivedl spoustu nových hráčů, zejména Kanaďanů. O post jedničky se bude ucházet Olivier Roy, do útoku přetáhli z Dornbirnu Guillauma Desbiense a z druhé německé ligy přichází s průměrem 1,25 bodu na zápas Stefan Chaput. K dalším výrazným posilám patří i dlouholetý rakouský reprezentant Roland Kaspitz, který odehrál minulou sezónu v Innsbrucku.

NEWSLETTER