EBEL zavádí delší prodloužení a tříbodový systém

ICE Hockey League
PO 7. 9. 2015
Od nové sezóny doznají herní pravidla mezinárodní EBEL několika změn. Již loni na podzim odsouhlasila valná hromada ligy tříbodový systém a sedmiminutové prodloužení.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Po vzoru velkých evropských soutěží zavádí Erste Bank Eishockey liga tříbodový systém. Pro české fanoušky nejde o nic neznámého, v extralize funguje toto bodování již od sezóny 2000/2001. Za výhru v základní hrací době získá tým tři body. Jestliže zápas dospěje do prodloužení či samostatných nájezdů, vítěz si z ledu odnese dva body, poražený jeden.

"Když bude mít tým šňůru proher v řadě, tak mu ten zbytek dost odskočí," přemýšlí o kladech a záporech kouč Orlů Jiří Režnar. "Pokud ale budeme vyhrávat, bude to pro nás dobře," usmívá se.

Druhou novinkou je změna doby prodloužení. Místo původních pěti minut se bude hrát o dvě minuty déle. Úvodní tři minuty odehraje každý tým se čtyřmi hráči v poli, po uplynutí této doby se od prvního přerušení bude pokračovat tři na tři. Jestliže bude v této fázi udělen týmu trest, následuje přesilovka čtyři na tři. "Je to novinka, takže teprve uvidíme, jak to bude vypadat. Je třeba to respektovat," dodal Režnar.

Toto pravidlo testovala v minulém roce farmářská AHL, do budoucna se počítá s přenesením do NHL a dalších soutěží. Vedení ligy si od něj slibuje vyšší procentuální úspěšnost v rozhodnutí zápasu již během prodloužení.

V americké AHL na tato slova skutečně došlo. V předchozích letech přibližně 65 procent všech duelů, které skončily nerozhodně po šedesáti minutách, musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Po zavedení nového pravidla toto číslo kleslo na 24 procent.

Try-out, tedy doba, kdy mohou týmy EBEL zkoušet hráče, se v sezóně 2015/2016 prodlouží do 12. listopadu 2015.

NEWSLETTER