Boj o titul začíná, juniorští Orli odjíždí dobýt Fehérvár

Juniorský hokej
PÁ 22. 3. 2013
<em>Znojmo</em> - Už je to tu! Finále Erste Bank Young Stars League netrpělivě klepe na dveře. Za skvěle odvedenou práci v průběhu celé sezóny čeká na znojemské juniory ta největší odměna – bitva o trofej šampióna soutěže. K prvnímu zápasu finálové série, jež se opět hraje na dvě vítězství, odjíždí mladí Orli již v sobotu na nevyzpytatelný led maďarského Fehérváru. Start duelu je plánován na 19:00.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Fehérváru se jako jedinému týmu Erste Bank Young Stars League podařilo nasbírat více než sto bodů, a stal se tak nejžhavějším kandidátem na zisk mistrovského titulu. Mužstvo se před startem play-off mohlo pyšnit suverénně nejpevnější defenzívou (94 inkasovaných branek) a třetím nejlepším útokem (215 vstřelených branek).

Svou pozici favorita potvrdili Maďaři i v semifinálovém zápolení s Jesenicí. Úvodní duel obou rivalů se odehrál na fehérvárském ledě, kde domácí strhli utkání na svou stranu až ve třetí třetině a vyhráli 3:1. Odveta v Jesenici byla do posledních minut nesmírně vyrovnaná a dramatická, o postupu Čertů rozhodl opět až v závěrečném dějství Korbuly, jenž zařídil svým barvám vítězství 3:2.

V bráně Fehérváru se pohybuje velká jistota jménem Miklós Rajna (94,4%). Jednadvacetiletý Rajna je nejúspěšnějším gólmanem juniorské ligy, zároveň má za sebou několik startů v EBEL. V akci jsme jej mohli vidět i na znojemském ledě, kde v rámci 7. kola nadstavby za stavu 5:2 pro Orly střídal v kleci Adama Munro a v závěru utkání inkasoval z hole Jana Müllera.

Také nejproduktivnější hráč maďarského celku Gergö Tóth (34 + 31) si již vyzkoušel atmosféru EBEL. Trojici bodově nejpilnějších útočníků dotváří Péter Vincze (24 + 32) a Tamás Róbert Sárpátki (21 + 35). Hned jedenáct startů za A-mužstvo si připsal Attila Németh. V defenzívě na první pohled zaujme téměř dvoumetrový a stokilový pořízek Jedrik Rusk (9 + 20).

V play-off prozatím nejvíce bodů nasbírali Gergö Tóth (2 + 1) a Tamás Róbert Sárpátki (0 + 3). Čerti inkasovali v semifinále pouze sedm menších trestů, Áron-Sándor Reisz však nedohrál první utkání s Jesenicí, v němž si vysloužil pět minut a následně musel odejít předčasně do sprch. Fehérvár všechna svá oslabení ubránil, neskóroval však ani v žádné z nabídnutých přesilovek.

Z kabiny juniorských Orlů

Znojemská juniorka se po úspěšné základní části a nadstavbě vrhla s chutí i do vyřazovacích bojů. V semifinálové sérii si Jihomoravané poradili s favorizovanou Lublaní v nejkratším možném čase. První klání na slovinském stadionu Orli ovládli již před polovinou hry, kdy se ujali vedení 3:0. Domácí poté snížili na rozdíl jedné branky, v 59. minutě však potvrdil vítězství českého celku František Nahodil.

V utkání na znojemském ledě, které doprovázela početná návštěva a skvělá atmosféra, si svěřenci Radka Hamana opět brzy vytvořili dvoubrankový náskok. Lublaň však napnula všechny své síly a v úvodu třetí třetiny srovnala. Postup do finále pak v 51. minutě vystřelil červenobílým barvám Lukáš Nováček.

foto
⇒  František Nahodil skóroval v obou semifinálových zápasech

Dlouhé oslavy posléze nebraly konce a stadionem ještě dlouho zněl skandovaný potlesk a křik. O několik hodin později se mladí Orli dozvěděli i svého finálového soupeře – maďarský Fehérvár, jehož postup mezi dva nejlepší týmy tipoval i trenér Radek Haman. „Mírně bych favorizoval Maďary. Jsou velmi silní a mají hodně vyrovnané všechny formace,“ prohlásil ještě před startem semifinále kouč.

Nejproduktivnějším hráčem Znojma je nadále František Nahodil (31 + 24), který v play-off vsítil již dvě branky. Dvě přesné trefy proti Lublani zaznamenal i Lukáš Nováček (17 + 16). Gólově se v semifinále prosadili ještě Jakub Fusek, Milan Kastner a Jan Müller. Orli nadále potvrzují svou pozici jednoho z nejtrestanějších týmů EBYSL, ve vyřazovacích bojích si již odpykali patnáct dvouminutových trestů. Brankář Petr Helešic musel během semifinále čelit hned jednaosmdesáti střelám, za svá záda pustil jen čtyři.

Vzájemné zápasy

4. Kolo: Fehérvár - Znojmo 7:0
11. kolo: Znojmo – Fehérvár 3:4
23. kolo: Fehérvár - Znojmo 1:2
32. kolo: Znojmo – Fehérvár 7:0
N9: Znojmo – Fehérvár 4:3
N10: Fehérvár – Znojmo 3:1

Sestavy z posledního utkání

Sapa Fehérvár AV19: Rajna – Arany, Reiter, Árkovics, Varga, Rusk, Korbuly, Pukli, Lengyel – Kocsis, Erdély, Vincze – Pillók, Tóth, Sárpátki – Németh, Sofron, Szabó – Izsák, Reisz, Hamvai.

ORLI ZNOJMO: Helešic - Koňařík, Tichý, Michalica, Hobza, Odehnal, Theimer, Bukáček, Hloupý - Müller, Kastner, Fusek - Telesz, Nahodil, Pelikán - Horák, Nováček, Špaček - Schejbal, Vald, Kacetl.

Foto: Libor Duchoň

NEWSLETTER