Prolomí Orli smůlu s rakouským Grazem?

Naši soupeři
ČT 12. 1. 2012
<em>Znojmo</em> - Po vydařeném zápase se slovinskou Jesenicí, kde Orli vstřelili celkem pět gólů a ukořistili si tak dva body, se znojemská družina opět přesouvá do města Graz. Orlí boje proti rakouskému protivníkovi ještě nepřinesly žádný úspěch. Graz se zatím nachází na osmém místě a Znojmo na něj ztrácí tři body. Podaří se Orlům prolomit smůlu, která je provází na zápasech s rakouským soupeřem? Utkání začíná v pátek v 19:15.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Graz se před nedávnem díky několika vítězstvím dokázal posunout o příčku výše v tabulce a vyměnit si tak místo s EC REKORD–Fenster VSV. Rakouský Graz tedy nyní okupuje osmé místo s 35 body. Tým pod vedením kanadského trenéra Maria Richera, který v Grazu tráví teprve svoji první sezónu, má před již zmíněným týmem náskok pouze jednoho bodu.

V kádru složeném především z kanadských a rakouských hráčů se také nachází český hráč Zdeněk Blatný, který má na svém kontě 16 branek a 24 asistencí. Se svým počtem bodů mu patří šestá příčka ve statistikách a je tedy druhým nejproduktivnějším hráčem Grazu. Prvního místa v týmovém bodování se ujal Brett Lysak, který se 43 body (16 + 27) okupuje třetí místo v hráčských statistikách ligy.

Mezi tři tyče se proti Znojmu postaví rakouský gólman Fabian Weinhandl, který se může pyšnit 90,7% úspěšností zákroků.

Vzájemné zápasy

Orlům se proti Grazu prozatím příliš nedařilo. V úvodním duelu se dokázal prosadit pouze Vladimír Říha, který v první třetině vyrovnal stav utkání, avšak jedna vstřelená branka na výhru nestačila. Znojmo si tak odneslo vysokou porážku 1:7. Ani domácí led jihomoravským hokejistům nepomohl a konečný stav druhého duelu 0:3 přinesl dva body na konto hostujícího celku. Do třetice se opět lépe dařilo rakouskému protivníkovi. Orli si tak přijeli pro prohru 1:2 a ze vzájemných duelů s Grazem si neodnesli jediný bod.

Z kabiny Orlů

Orli si zlepšili seběvědomí ve vzájemném zápase s posledním klubem v tabulce. S Jesenicí si připsali dva cenné body po výhře 5:3, ale na vytoužený postup v tabulce to nestačilo. Znojmo se stále nachází na desátém místě a na svém kontě má 32 bodů. Nyní se před Orly nachází Villach, na který už ztrácí pouhé dva bodíky. V zápase s Jesenici se blýsknul znojemský obránce Lubomír Štach, který si za zápas nasbíral tři body, a proti již zmíněnému rivalovi dokázal získat deset bodů.

foto
Lubomír Štach (6 + 13) je nejproduktivnější bek Orlů

Jak již bylo řečeno, s Grazem mají jihomoravští hráči zápornou bilanci. Hlavní trenér Martin Stloukal, jenž si při svém návratu na orlí lavičku připsal dva body, očekává další tvrdý a vyrovnaný souboj. „Graz se prezentuje dobrou fyzickou hrou, pokud chceme držet krok, musíme hrát do těla a vyhrávat osobní souboje,“ ví znojemský kouč.

Proti slovinskému útoku se v minulém zápase do brány postavil Filip Landsman, který se může pyšnit 89,25% úspěšností zákroků. O strážci znojemské klece v utkání s rakouským Grazem ještě není rozhodnuto, ve hře jsou oba gólmani – Landsman a Kacetl. Nejistý je páteční start Radka Hamana, jehož trápí chřipka.

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Roland Altersberger, Robert Falkner (oba AUT)
Čároví: Stefan Siegel, Walter Zehenthofer (oba AUT)

Sestavy z posledního utkání

MOSER MEDICAL Graz99ers: Weinhandl - Jarrett, Bisaillon, Reinthaler, Van Ballegooie, Lembacher, Klimbacher, Dinhopel, Peicha - Dahlman, Blatny, Lysak - Harand, Latendresse, Iberer - Lefebvre, Bosque, Woger - Maier, Wilfan, Ganahl.

ORLI ZNOJMO: Landsman – Bořuta, Škadra, Hranáč, Stehlík, Pláněk, Štach, Hájek, Vosátko – Danton, Šeda, Kanko – Podešva, Haman, Havlík – Beroun, Pucher, Staněk – Trojan, Bartoš, Jarůšek.

Další zápasy 41. kola

EC REKORD-FENSTER VSV - EHC Liwest Black Wings Linz
UPC Vienna Capitals - EC Red Bull Salzburg
KHL Medvescak Zagreb - EC-KAC
SAPA Fehérvár AV19 - HDD TILIA Olimpija Ljubljana

NEWSLETTER