Letošní sezóna je extrémně kvalitní, říká trenér juniorky Martin Stloukal

Rozhovory
ČT 10. 3. 2011
<em>Znojmo</em> - Přesně týden zbývá do chvíle, v níž na znojemském zimním stadionu propuknou další boje play-off. Tentokrát se jeho hlavními hrdiny stanou hráči juniorky, kteří budou chtít vyprášit kožichy hokejistům Zlína. Trenérům už zbývá posledních pár dnů k tomu, aby vyladili formu svých svěřenců a vyburcovali je k maximálnímu výkonu. O nadcházejících zápasech play-off, ale rovněž o systému extraligy juniorů či financování znojemské mládeže se rozpovídal trenér juniorky Martin Stloukal.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Celou sezónu jste se pohybovali v absolutní špičce ligy, jste z tohoto hlediska se sezónou spokojen?
Já osobně jsem určitě spokojený. Nastupovali jsme s hráči, kteří jsou místní nebo hráli v reprezentaci s tím, že je z ní vyhodili, protože na ni nemají. Nakonec jsme to byli právě my, kteří jsme vyhráli téměř nejvíce zápasů ze všech v celé základní části, takže určitě po této stránce je z mé strany spokojenost stoprocentní.

Jste u týmu druhou sezónu, jaké byly největší rozdíly mezi loňskou sezónou a letošní?
Letošní sezóna byla rozhodně náročnější. Já se kolem hokeje pohybuji dlouhou dobu a můžu říct, že za posledních patnáct let to byla nejnáročnější sezóna. Padaly čtyři týmy, v loňské sezóně to mělo být taky tak, ale vzhledem k nějakým krokům, které se udělaly na Českém svazu ledního hokeje, se soutěž změnila. Všechny týmy si tak nanečisto vyzkoušely, o co se jedná a na tuto sezónu byli všichni kvalitněji připraveni. Co se týče kvality soutěže, tak ta byla letos extrémní.

Avizoval jste, že chcete skončit v první čtyřce, jste nakonec z 5. místa po nadstavbové části zklamán?
Nejsem, uteklo nám to o tři body. Samozřejmě ten předposlední zápas doma se Spartou zamrzel, ten jsme mohli vyhrát. Ale kluci, kteří předtím hráli za A-mužstvo, šli do utkání prakticky bez tréninku, takže to nemělo správnou šťávu, správný rytmus. Zase na druhou stranu jsme dali šanci místním klukům z dorostu, aby věděli, co hokej vůbec je. Byli trochu znevýhodněni tím, že ve Znojmě není extraliga staršího dorostu, kluci skočili o tři třídy výš. Ale myslím, že si to zasloužili a hráli naplno.

Měli jste před play-off vytipovaného soupeře, kterého byste chtěli nebo naopak nechtěli?
Vůbec, v podstatě nám to bylo jedno. Osmička, která se dostala do play-off je vyrovnaná, teď už může titul vyhrát kdokoliv

foto
Trenér juniorky Martin Stloukal

Nakonec na Vás vyšel Zlín, co na něj platí? S čím půjdete do celé série?
Když s námi Zlín hrál otevřený hokej, tak vždycky prohrál a neprohrál jen o gól, takže očekáváme typický zlínský hokej, tedy obrana, obrana a zase obrana, občas vyrážení do protiútoků. Určitě nečekáme, že s námi budou hrát otevřený hokej, protože to bychom se zaradovali.

Poslední zápas jste hráli ve Zlíně, vyhráli jste, ale domácí nebyli v plné sestavě, může mít přesto i toto utkání vypovídající hodnotu?
Každý zápas je jiný. Nehraje se na to, jestli máte v sestavě starší či mladší dorostence, určitě ne v této soutěži, která už je extrémně kvalitní. Tam je to úplně jedno. Zápas jsme vyhráli především tím, že Zlín si na nás vyzkoušel útočný hokej, aby věděl, jak jsme my jako soupeř odolní, dopadlo to tak, jak to dopadlo. Hodně věcí jsme si tím o sobě i řekli, spíše to tedy mělo systémovou vypovídající hodnotu.

Vybavíte si utkání, ve kterém jste byl vyloženě zklamán přístupem hráčů?
Měli jsme tam dvě až tři takové nepříjemné situace. První byla v Karlových Varech, kde došlo k největšímu zlomu, kdy jsem byl na hráče hodně důrazný. Pak důležitý zápas v Havlíčkově Brodě, který jsme prohráli 1:0, ale největší zklamání pro mě byly Karlovy Vary, to bylo tragické, prostě hrůza.

A naopak souboje, kdy Vás hráči potěšili, mohl jste je pochválit?
Těch bylo dost. Ať už to bylo doma se Slavii Praha hned v úvodu sezóny nebo potom na Slavii, oba dva zápasy s Libercem nebo Mladou Boleslaví. Také utkání v Plzni, které jsme sice prohráli, ale bylo výborné. Velmi dobře jsme se připravili také na Litvínov, takže určitě převládají spíš ty pozitivní věci. Vyhráli jsme celkem dvacet osm zápasů, určitě jsem v tomto směru spokojený.

Část sezóny jste odehráli s dorostenci v sestavě, jak jste byl spokojen s jejich přístupem k tréninku, ke hře?
Určitě tam bylo velké nasazení, pohyb atd. Musíme si uvědomit, že tady se mládež začala utvářet nově. Extraliga juniorů sem přišla jen díky administrativnímu zásahu, kdy se soutěž v podstatě rozšířila. Co se týče té kvality, já u kluků respektuji, v jaké pozici se nacházejí, předváděli to, na co mají.

Hodně hráčů z juniorky se také zapojilo do A-mužstva, jak jste byl spokojen s jejich začleněním?
To je v podstatě jediná regulérní práce trenéra mládeže nebo juniorů, tedy kolik se mu podaří převést hráčů z mládežnických soutěží k mužskému týmu. Tím, že jsme měli tolik hráčů v A-týmu, kteří navíc se prezentovali výbornou hrou, musím říct, že jsem na ně byl pyšný. Ať už to bylo v základní části nebo v play-off.

Trenér A-mužstva se v jednom z rozhovorů vyjádřil, že mladí hráči nedávají do tréninků vše, že netrénují na sto procent, měl jste i Vy podobné zkušenosti?
Je to jeho názor, já ho respektuji. Je to otázka pohledu, každý trenér má jiný názor. Když jsem měl v juniorech podobný problém, tak jsem ho hned individuálně řešil. Mužský hokej už je o něčem jiném, nemůžete chodit za každým hráčem zvlášť, pořád mu vykládat dokola jednu a tu samou věc. Rozumím, co tím trenér Soudek myslel, a je to na jednotlivých hráčích, jestli ten vzkaz pochopili. Samozřejmě já jim to jako trenér juniorů můžu přeložit, ale záleží jen na nich, jak se s tím vypořádají.

Vy jste tedy spokojen s přístupem juniorů k tréninku?
Víceméně ano. Taky to není stoprocentní, nikdy to není stoprocentní. Vždy musíte hledat rezervy, ony tam jsou. Ale v současné situaci, tam, kde se momentálně český hokej nachází, kdy prakticky neexistuje konkurence, je těžší hráče motivovat. Kdybychom měli pětadvacet vyrovnaných hráčů, tak se nemusíme bavit o přístupu, hráči budou bojovat, budou se těšit na tréninky, půjdou do nich po hlavě, budou o sestavu bojovat. Když ji mají jistou, tak se tak trochu projeví česká povaha, hráči zpohodlní.

foto
Diváci se mohou znovu těšit na Ondřeje Kacetla

Když se vrátím zpět k nadcházejícím bojům play-off, s jakou sestavou půjdete do série?
První zápas nemůže hrát Martin Pláněk, to je samozřejmě špatně. Po této stránce jsem se bál posledního kola ve Zlíně, už bylo jisté, s kým budeme hrát play-off. Přestože jsem rozhodčí důrazně upozorňoval na to, že v zápase o nic nejde, aby si vysoké tresty dvakrát rozmysleli, a nepřipravil tak hráče po celé sezóně o možnost hrát play-off, které je podle mého názoru strašně podhodnocené, dehonestované a je to urážka celé soutěže. Hrát na dva vítězné zápasy, když v podstatě čtrnáct dní čekáte, navíc v sezóně se odehraje dvaapadesát zápasů, a pak se během dvou týdnů play-off rozhodne o vítězi, to je prostě trapas.

Před play-off máte téměř dvoutýdenní přestávku, není až zbytečně dlouhá?
Co na to mám říct... Je to takto nastavené, těžko s tím něco uděláme. Alespoň týden se mohl využít na to, že se bude hrát na tři nebo čtyři vítězné zápasy, jak je to všude v normálním světě. Teď je celé play-off juniorské extraligy vyloženě o náhodě, o štěstí a o smůle.

V týdnu byly zveřejněny dotace pro klub od města Znojma, snad ještě nejsou konečné, škrty se v nich citelně dotýkají i mládeže, jak byste tento krok města okomentoval?
Z mé pozici jsem z tohoto rozhodnutí hodně rozčarovaný a zklamaný. Myslím si, že smyslem těchto peněz z daní je, abychom je investovali do budoucnosti. A budoucnost jsou děti. Mám pocit, že se někdo jen schovává za různé politické hrátky, mně to příjde směšné a trapné. Já jako daňový poplatník České republiky bych si představoval, aby peníze z daní šly na prvním místě na děti. Není důvod se handrkovat o to, jestli je někdo modrý, oranžový nebo růžový. Celé mi to příjde trapné a ani se mi to nechce komentovat.

Poslední otázka. Do play-off juniorů zbývá necelý týden, očekává se velký divácký zájem, proč by si měli diváci najít cestu na zimní stadion?
Určitě diváky zvu už jen z toho důvodu, že jsou to znojemští kluci, kteří tady celou sezónu tvrdě dřeli a pracovali. Jsme v podstatě jediný prvoligový klub, který bojuje na špici, nikdo jiný tam prostě není. Všichni ostatní jsou extraligové kluby, které mají mládežnické týmy na vysoké úrovni, mají zaplaceno deset trenérů, my to tady děláme ve čtyřech. Určitě je to také o jakési hrdosti, cti, respektu a poděkování klukům. Takže v každém případě zvu všechny diváky, fandy i nefandy hokeje, ať příjdou a kluky podpoří.

NEWSLETTER