Sýkora u Orlů končí, ale věří, že extraliga ve Znojmě zůstane

Rozhovory
ČT 13. 3. 2008
<em>Znojmo</em> - Hlavní trenér znojemského týmu <b>Václav Sýkora</b> se čtrnáct dnů po skončení posledního zápasu rozloučil se znojemským týmem a spolu s asistentem Pavlem Hynkem vyklidili trenérskou kancelář v kabinách Orlů. Oba si pochvalovali zázemí a fungování znojemského klubu a na Znojmo budou vzpomínat v dobrém. Malé ohlédnutí za uplynulou sezónou poskytl v posledním rozhovoru trenér Sýkora.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Jste spokojen se svým působením ve Znojmě?
Mám trochu smíšené pocity, protože pro náš sezóna skončila už v předkole play off. Byl konec po třech zápasech a byl trochu moc náhlý. Dalo by se říct, že docela i nečekaný. Do sezóny jsme šli s určitými představami a ne úplně se nám splnily.

Nepovedl se hlavně úvod soutěže. Proč?
Byli jsme velmi spokojeni s letní přípravou, hlavně s přístupem drtivé většiny mužstva. Jediné, co mě zneklidňovalo, bylo velké množství hráčů, kteří byli v rekonvalescenci po operaci a nemohli trénovat. To se samozřejmě promítlo do začátku soutěže, který jsme nechytli. Dostali jsme se do pozice, že jsme se pořád museli dotahovat. Liga byla od začátku vyrovnaná, soupeři nám utíkali. Zápasy jsme pořád hráli jakoby na hraně, pořád jsme „museli“ a byl to svým způsobem tlak jak na nás trenéry, tak i na hráče. Nešlo o nějaký tlak shora, naopak nás Jarda Vlasák ze začátku podržel. Ten tlak byl spíš v tom smyslu, že jsme chtěli, aby byly výsledky a mančaft šlapal.

Pak se začalo dařit.
Ve druhé a třetí čtvrtině jsme se rozjížděli, ale okolo Vánoc se nám zase zranili kluci, kteří se chytali v produktivitě. Výrazně produktivní byla jen první lajna. Neměli jsme takové období, kdybychom mohli říct, že nám šlapou tři lajny, nebo alespoň dvě jsou hodně produktivní.

S koncovkou jste se potýkali celou sezónu.
Produktivita byla opravdu naším největším problémem. Hráli jsme úplně jinak, když se nám povedlo získat vedení, to jakoby z kluků všechno spadlo a hráli uvolněněji. Hráli jsme úplně jiný hokej, než když jsme prohrávali.

Dalším problémem byla již mnohokrát zmiňovaná marodka. Často jste museli sáhnout po posilách z Olomouce.
Tím, že jsme si mohli půjčit nějaké hráče z Olomouce, se nám to podařilo vždycky nějak překlenout. Všichni kluci, kteří tady byli na hostování, nám hodně pomohli. Trochu složitější to bylo, když jsme potřebovali útočníky, většinu sezóny jsme jich měli jen třináct. Měli jsme na střídavý start vyjednaného Ministra, se kterým jsme trochu počítali do předkola play off, ale ten se, ke vší smůle, kdy jsme ho nejvíc potřebovali, zranil. Pak se uzdravil a teď v Olomouci rozhoduje zápasy. Podobně jsme dojednali i brankáře Řehoře, aniž bysme tušili, že jeho služeb budeme muset využít při zranění Trvaje.

Ke spoustě zraněných se v rozhodující chvíli sezóny ještě přidala viróza.
Chřipková epidemie v závěru nás dorazila fyzicky a do zápasů s Třincem šlo mužstvo dost zdecimované. Někteří kluci toho měli opravdu dost a bylo to na nich taky vidět. Kvůli tomu urychlil svůj nástup na led Jirka Dopita, přestože cítil, že to s tím kolenem ještě není v pořádku. I Kameš při odjezdu nebyl zcela fit. Rozhodnutí, jestli bude chytat, jsme nechali na něm až těsně před zápasem, až podle toho, jak se bude cítit. Trošku nás mrzelo, že to nakonec bylo tak jednoznačné, že přes nás Třinec přešel už ve třech zápasech a že sezóna skončila tak nečekaně rychle. Vždycky před sezónou máte nějakou představu a z toho pohledu se pak sezóna hodnotí. Zklamání to ale nebylo.

Závěr základní části byl ale vynikající.
Za to bych chtěl hráčům poděkovat a smeknout před nimi. Po tom, čím jsme museli v sezóně projít, předvedli strhující závěr, dokázali vyhrát šest zápasů z posledních sedmi a díky tomu jsme se dostali do předkola play off. Prokázali velkou vůli a morálku, bylo to obdivuhodné.

Jak se vám pracovalo s asistentem Hynkem?
S Pavlem už jsme spolupracovali předtím. Známe se dobře, věděli jsme, co můžeme od sebe očekávat. Bylo to úplně bezproblémové. Pavlovi můžu za spolupráci během sezóny jen poděkovat a doufám, že spolu ještě někde budeme působit.

Co vám udělalo za ten rok ve Znojmě radost?
Potěšilo mě třeba to, jaké jsou tady podmínky, zázemí. Také to, jaká byla atmosféra v mužstvu už od léta, přístup kluků a výborné vztahy mezi hráči i s námi navzájem. Neměnilo se to ani v průběhu sezóny. Chtěl bych poděkovat i celému realizačnímu týmu od Luboše, přes Oldu až po Petra, samozřejmě i doktorovi za spolupráci a ochotu, se kterou to tady dělali. Bylo to absolutně bezproblémové, zázemí tady bylo výborné.

Budete pokračovat ve Znojmě?
Měli jsme smlouvu na rok, ta teď končí. Takže ne. Proto bych chtěl popřát i za Pavla, aby tady byla extraliga dál, protože si myslím, že si ji Znojmo zaslouží. A byla by to škoda, kdyby to tady skončilo. Věřím tomu, že vrcholový hokej bude ve Znojmě pokračovat.

NEWSLETTER