Musíme si zjednat respekt, jinak to nepůjde

Aktuální zprávy
ST 7. 3. 2007
Z n o j m o - Znojemští orli mají za sebou první dva duely na ledě Pardubic. V obou prohráli, ale nebyli outsidery, dokázali se silným protivníkem držet krok. Lepila se jim smůla na hokejky, hlavně při střelbě, nedokázali využít mnoho vyložených šancí. Za startem do čtvrtfinále se ohlíží trenér <b>Jan Votruba</b> a útočník <b>Radek Haman</b>.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Asistent Jan Votruba nebyl úplně spokojený s výkony svých svěřenců, hlavně v defenzívě.

Mohl byste srovnat úvodní dva zápasy?
Do série nastoupily Pardubice velice koncentrované ve velkém tempu. Vyvíjely na nás velký tlak po celém hřišti, nejvíc to bylo markantní u nás ve třetině. Nahazovaly puky, chodily do nás na zadní mantinel, naši beci byli celý zápas přetížení a z toho pramenily naše chyby.

Pardubičtí hráči se hodně snažili tlačit do brankoviště…
My jsme o tom věděli, že to dělají, počítali jsme s tím. Je to jejich taktika, chodit do brankoviště, chodit do Trvaje, ale nedovedli jsme si s tím celý zápas poradit. My jsme tam byli hrozně málo, nebyli jsme, až na hrstku hráčů, tak stateční.

foto/
≡ Jiří Trvaj si chystá hokejku proti pardubickým střelcům
Přesto jste ale polovinu zápasu drželi s Moellerem krok…
O utkání rozhodly dva rychlý góly během šestapadesáti vteřin. Pořád jsme byli ve hře. Za stavu 2:1 měl Michal Tvrdík obrovskou šanci, nedal ji a za minutu na to jsme dostali ty dva góly a prakticky bylo o zápase rozhodnuto. Proto jsme nechali sedět Trvaje s Dopitou, aby si aspoň těch pár zbývajících minut odpočinuli.

Ve druhém utkání byl projev Orlů viditelně zodpovědnější…
Byl z naší strany o hodně lepší. Byli jsme aktivní, chodili jsme do hloubky za soupeřem. Chtěli jsme tam chodit ještě víc, ale samozřejmě se dá hrát jen to, co vám soupeř dovolí. Byli jsme určitě vyrovnanějším soupeřem. I Pardubice už nebyly tak aktivní, jako v prvním zápase, jejich forčekink nebyl tak silný a agresivní. Vytvořili jsme si pár šancí, ale bohužel jsme ani jednu neproměnili. O zápase rozhodla hrubá chyba po vhazování v naší třetině, která by se prostě neměla stát.

V obou zápasech bylo hodně vyloučených. V prvním Pardubice v přesilovkách rozhodly. Upozorňovali jste hráče na to?
Samozřejmě, že jsme jim to říkali. Ale protože jsme hráli pasivně, hrálo se hodně v naší třetině, prakticky jsme vůbec nefungovali ve středním pásmu, a proto jsme hodně faulovali.

Ve druhém zápase ale taky bylo hodně vyloučených…
Když jsme se dostávali do tlaku, hned jsme byli ve čtyřech, když potřebovaly Pardubice zabrat, hrály pět na tři. Včera hrály první třetinu osm minut nepřetržitě přesilovku. Nebo ten poslední faul. Když se nadechujete k závěrečnému náporu, tak písknou Hamanovi faul, který by ho v takové situaci v životě neudělal.

S čím půjdete do dalších zápasů?
Musíme převzít jejich taktiku. Musíme být velice aktivní, napadat, vytvořit tlak hlavně na jejich beky, chodit do brankoviště, jako to dělali oni. A k nám do brankoviště je nepustit, i za cenu hrubého faulu si musíme zjednat respekt, jinak to nejde. Máme hru postavenou na brankáři Trvajovi a kdyby nám ho chtěl někdo rozhodit nebo zranit, tak to nemůžeme dopustit ani za cenu hrubé síly. Pardubice jsou tak silné, že k tomu, abychom je porazili, nám musí klapnout úplně všechno.

Zkušený centr Radek Haman lituje nevyužitých šancí a slibuje, že v příštím utkání dají Orli do hry zase všechno.

foto/
≡ Radek Haman a Jiří Dopita v pardubické kabině
Jak teď s odstupem vidíte úvod série?
Hlavně druhý zápas jsme odehráli podle našich představ, podle určené taktiky. Dali jsme do zápasu úplně všechno, je to škoda, že to tak dopadlo. Byly šance na obou stranách, ale v tom prvním jich bylo asi víc vyloženějších. Nějak nám tam nepadají góly, to je hlavní příčina obou porážek.

Jak se budete připravovat na příští utkání?
Soustředíme se na první domácí zápas, ten je důležitý. Dál zatím nekoukáme. Musíme trochu zregenerovat a vyhnat z hlavy pocit smutku a bezmoci, který tam asi máme všichni. Musíme do toho zase jít naplno, samozřejmě, že ne s krvavýma očima. To by se nám určitě nevyplatilo. Už taky není proč se šetřit, na co čekat. Musíme první zápas vyhrát. Doufám, že tam něco spadne.

Jak moc je cítit únava?
Kdyby se vyhrálo, tak by to nebylo tak hrozný. Ale včera to bylo cítit. Když jsem vlezl do autobusu, tak mě bolelo celý tělo, dokonce i místa, o kterých jsem ani nevěděl, že je mám. Ale bude to dobrý.

NEWSLETTER