Ondřej Šmach se vrací k MS dvacítek

Rozhovory
ÚT 17. 1. 2006
Z n o j m o - Znojemský obránce <b>Ondřej Šmach</b> se na přelomu roku zúčastnil podruhé juniorského mistrovství světa. Český tým nezopakoval loňské třetí místo, když prohrál ve čtvrtfinále s USA a následně i boj o páté místo se Švédskem. Mladí reprezentanti hráli postupně ve třech kanadských městech Kamloops, Kelowna a Vancouver. Nadějný znojemský bek se svěřil se svými dojmy nejen ze zápasů, ale i z prostředí, ve kterém se šampionát konal.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Loni jsi přijel s bronzovou medailí, letos to nevyšlo, skončili jste šestí. Čím to bylo?
Na mistrovství světa se vlastně počítá čtvrtfinálový zápas a tam to buď vyjde nebo ne. Minulý rok jsme měli, dá se říct, lehčího soupeře, Finy. Letos jsme proti USA dostali brzo dva góly, do konce třetiny se nám podařilo snížit, ale potom nám chybělo štěstí. Měli jsme v tom zápase plno šancí, ty další dvě třetiny jsme byli lepší, ale nespadlo to tam.

Nevyšel vám pak ani zápas o 5. místo proti Švédsku.
Byli jsme zklamaní ze čtvrtfinále, cíle jsme měli vysoké, mysleli jsme na finále. Měli jsme výborný tým, ale svou roli tady zahrálo zklamání ze zápasu z USA.

Jaký byl rozdíl oproti loňsku?
Minulý rok byl lepší kolektiv. Letos se nám nepodařilo dát dohromady takovou partu, ale těžko říct, čím to bylo.

V obraně jsi hrál s Kindlem a Šmídem. S kým se ti hrálo líp?
Většinu zápasu jsem odehrál s Jakubem Kindlem a poslední dva zápasy jsem hrál se Šmídem. Trošku mě to překvapilo, že nás ke konci trenéři přehodili, zvykl jsem si na Jakuba. Šmíd daleko víc drží puk, Kindl to dává hned z hokejky a to byl mezi nimi rozdíl. S Kindlem jsem hrál už na kempu, tak jsem byl na něj víc zvyklý.

Byl pro tebe velký rozdíl mezi kanadským a českým hřištěm?
Hned v prvním přípraváku proti Kanadě jsem na začátku dvakrát seděl na pr…. Je to rozdíl, tady se skoro nenapadá a tam, jak je užší hřiště, se napadá pořád, lítá se tam, musí se rychle posílat puk a pořád se musí dávat pozor na to, kde kdo stojí.

Jaký dojem máš z místních rozhodčích?
Pískalo se tam stejně jako v NHL, pískali úplně všechno.

Bylo to lepší než tady?
Určitě. Byl to takový čistý hokej. Teď, když jsem viděl, jak jsme hráli s Varama a nic se nepíská, je to hrozný. Přitom na tu čistou hru se dá zvyknout za dva zápasy.

Čím to je, že se tady tak nehraje? Je to v rozhodčích?
Ano, v rozhodčích. Když jsme hráli v listopadu ve Zlíně, přišli s tím, že se bude pískat všechno. Ale pak už v dalších zápasech se od toho upustilo.

Který tým si podle tebe zasloužil vyhrát?
Víc bych to přál Rusům, ti hráli hezčí hokej.

Kolik chodilo diváků?
Na čtvrtfinále s USA bylo asi 15.000 diváků a všichni fandili nám.

A kromě kolektivu bylo oproti loňsku ještě něco odlišného?
V loni jsme byli pořád na jednom místě. Letos jsme byli na čtyřech. Kemp byl v Chilliwacku, první dva zápasy v Kamloops, další dva zápasy v Kelowně a ty poslední dva jsme hráli ve Vancouveru.

V Chilliwacku vás okradli. Co se ti ztratilo?
Měl jsem štěstí, na rozdíl od kolegy z pokoje Poláka, mě neokradli, protože jsem měl peníze ještě v batohu a oni se v tom nějak nehrabali. Vzali peníze a kreditky, co měli kluci na stolcích.

Kdo to byl?
To nevím. Vzali nám to, když jsme byli na tréninku. Vylomili dveře od pokoje a vzali věci ze stolků. Byli jsme v Rusku, Bělorusku, tam by to člověk očekával, ale nikdy se nám tam nic neztratilo. Všechno, co nám ale ukradli, nám bylo vráceno.

Na mistrovství jste se stěhovali do Kamloops. Jak to bylo daleko a jak se ti tam líbilo?
Bylo to asi 3 hodiny autobusem od Chilliwacku. Dostali jsme tam parádní kabinu, protože na MS se rozhazují kabiny podle toho, jaké bylo umístění minulý rok. A tady s námi nebyli Rusové ani Kanaďané, kteří byli loni před námi, a proto jsme dostali nejlepší kabinu. Měli jsme kabinu domácího týmu, který hraje nejvyšší juniorskou kanadskou soutěž. Bylo to fakt parádní zázemí.

A v Kelowně?
Jeli jsme tam opět autobusem, bylo to asi 200 km. Tam už to bylo o něco horší. Odehráli jsme tam dva zápasy proti Slovákům a pak proti Rusům. Bylo pro nás náročné, že jsme vlastně po zápase se Slovenskem, hned další den hráli s Ruskem. Rusové měli oproti nám výhodu, protože měli ten den předtím volno.

Na čtvrtfinále jste jeli do Vancouveru.
Tam už jsme měli letět, ale letadlo mělo poruchu, a tak jsme zase jeli autobusem. Trvalo to kolem pěti hodin.

Kde se ti nejvíc líbilo?
Nejlepší zázemí bylo v Kamloopsu, ale nejhezčí byl Vancouver. Bydleli jsme tam přímo v centru, na stadión to nebylo daleko.

Loni jsi říkal, že jste v USA neměli moc čas něco vidět. Bylo to letos jiné?
Po posledním zápase jsme měli dva dny volna, protože letenky byly objednané až po finálovém zápase. Prošli jsme se po Vancouveru.

A nějaký zápas NHL jste nenavštívili?
Zápas NHL jsem neviděl, protože Vancouver hrál venku a my jsme hráli v jejich hale. Díval jsem se na NHL v televizi a taky na americký fotbal. Postupně jsem pochopil i pravidla.

Domluvil ses tam anglicky?
Radši jsem vždycky chodil s někým, kdo teď v Kanadě je, ale základní věci umím.

Mohl jsi nějak blíž poznat styl místního života?
Mohl jsem hodnotit jen podle jídla. To bylo hrozný. Měli jsme tam kuřata, ale oni je nepečou, dělají je nějak na vodě, je to úplně bez chuti. Posledních čtrnáct dní jsme jedli už jen u Mc Donalda.

Strávili jste tam Vánoce, co jsi dostal pod stromeček?
Náramek na ruku z chirurgické oceli a hodinky, na kterých je vyryto World Championship a rok konání.

Někteří z vás museli zpívat vánoční koledy. Musel jsi taky?
Ne, tam byli jiní zpěváci, ti mladí.

Uměli ty koledy? Umí hokejisti koledy?
Ty začátky jim šly, ale pak to motali.

Bylo ti smutno?
Letos už to bylo lepší, loni to bylo poprvé, kdy jsem nebyl na Vánoce doma, ale letos jsem byl už v pohodě.

Jaký máš celkový dojem? Líbilo se ti tam?
Líbilo se mi tam, akorát si myslím, že kdybysme tak necestovali a byli bysme na jednom místě, třeba ve Vancouveru, tak by to bylo lepší.

Od šestnácti let reprezentuješ, máš dva bronzy z mládežnických mistrovství. Letos jsi byl naposled. Co reprezentace dospělých?
To ukáže až čas.

Když ses vrátil, byl jsi nemocný.
Na cestě zpátky z Kanady seděla vedle mě v letadle paní a pořád kašlala. Asi jsem to od ní chytl.

Orly čekají náročné zápasy, ve kterých se bude bojovat o play-off. Jak to vidíš ty?
Určitě se bude bojovat až do konce.

NEWSLETTER