17 - Smršť před Litvínovem

Statistická smršť
ČT 26. 12. 2002
Z n o j m o - Poprvé v letošní sezóně se Orli budou snažit nad svým severočeským rivalem zvítězit. Neuspěli jak ve dvou dosavadních duelech v extralize, tak ve finálovém zápase Tiposport Cupu. Představí Litvínov ve Znojmě své nové posily ze Slavie, brankáře Hronka a útočníka Steinera?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Znojmo - Litvínov

Bilance
1999-002000-012001-02
1.10.   ZNO-LIT 3-2
19.11. LIT-ZNO 3-0
 9.1.    ZNO-LIT 4-1
25.2.   LIT-ZNO 2-5
26.9. ZNO-LIT 4-4
5.11. LIT-ZNO 3-3
5.1.  ZNO-LIT 4-2
20.2. LIT-ZNO 1-3
21.9.  LIT-ZNO 2-1
26.10. ZNO-LIT 4-1 
9.12.  LIT-ZNO 2-1
25.1.  ZNO-LIT 5-3


2002-03
29.9.2002 ZNO-LIT 1:3 Plášek - Prorok, Kotrla, Klíma
12.11.2002 LIT-ZNO 1:1 Havel - Benák


Bilance
Celková bilance: ZNO-LIT 14-7-3-4 39-33. Historie je příznivější pro Orly, v zápasech ve Znojmě dokonce Litvínov dříve téměř nebodoval, ale v posledním vzájemném zápase si z jihu Moravy odvezl tři body za výhru 3:1.

Aktuální tendence
Litvínov body nezískává, ale povzbudit by jej mohla remíza v posledním kole před Vánocemi, kdy Chemopetrol uhrál před televizními kamerami na Spartě bod za remízu 1:1.

Znojmo přes výpadky v sestavě nesložilo zbraně, po domácí remíze s Vítkovicemi se však Vsetín ukázal být nad jeho síly. Přesto Orli drží s mírným náskokem šestou příčku.

Lídři kanadského bodování:
Znojmo
1  Uram     27 (12+15)
2  Pucher   23 (5+18) 
3  Vorel    17 (10+7)
4  Erat     16 (8+8)  
5  Ludvík   15 (6+9)
Litvínov
1 Klíma     17 (13+4) 
2 Prorok    17 (7+10) 
3 Alinč     14 (3+11) 
4 Trávníček 13 (8+5) 
5 Martinec  13 (3+10)
Pravděpodobné sestavy
Znojmo: Kameš - Soudek, Havíř, Snopek, Toman, Pavel Kumstát, Křetinský - Uram, Haman, Plch - Mikulík, Pucher, Petr Kumstát - Hodek, Barus, Plášek.

Litvínov: Hronek - R. Mrázek, Hranáč, Kroupa, Klobouček, Kuntoš, Ťupa - Klíma, V. Hübl, Kotrla - Říha, Alinč, Prorok - Trávníček, T. Martinec, Gombár

Absence
Litvínov by měl kromě brankáře Pince, který je dlouhodobě zraněn, postrádat i další dva své nemocné brankáře, Hübla a Podolku. Na měsíční hostování proto získal ze Slavie Lukáše Hronka. Do přípravy se před Vánocemi zařadili také dříve absentující Skořepa a Stavenský. Zda se v sestavě objeví je ovšem otázkou.

Znojmo mělo před přestávkou hned šestici marodů. U všech hráčů bude záležet na jejich momentální zdravotní situaci.

Představení soupeře
Litvínov letos hluboce těžil ze startu svých slavných odchovanců na počátku sezóny. Martin Ručinský a Jiří Šlégr dodali týmu obrovskou pohodu a klid a mladá hráči se vedle nich naučili vyhrávat.

Bohužel pro Litvínov, Ručinský zmizel v St.Louis Blues a Šlégr vyslyšel volání Ivana Hlinky z Omsku a s touto dvojicí jakoby odešla i vítězná nálada. Přestože byl Litvínov po první čtvrtině na čtvrté pozici v tabulce, po polovině soutěže mu náležela až osmá příčka, kterou hájí už jen zuby-nehty.

Při tomto bránění Chemopetrolu výrazně schází brankář Pinc, který se před svým zraněním vypracoval do vynikající formy. Mladíci Hübl a Podolka jej zatím nedokázali plně nahradit, o čemž svědčí sedm inkasovaných branek v předposledním zápase Litvínova v Třinci. Pinc by se mohl na ledě opět objevit nejdřív až v únoru.

Orly skolila marodka
Poslední předvánoční kola znamenala pro znojemský tým a hlavně jeho trenéry značný oříšek. Jak postavit sestavu bez šesti jejich základních hráčů? Výsledky naznačují, že výpadek takového množství hokejistů není lehké nahradit. Například v posledním zápase před pauzou ve Vsetíně chyběli tito hráči: Procházka si léčí otřes mozku, Ludvík laboroval s kotníkem, Erat měl zraněný prst a Benák se Soudkem natažený svalový úpon. Marek Vorel navíc bral antibiotika kvůli problémům s průduškami. Do obrany tak letos poprvé nastoupil Tomáš Klimeš, v útoku se opět pčředstavil Daniel Hodek. V době uzávěrky programu není znám bližší zdravotní stav jmenovaných hráčů.

Marián Cisár ve Finsku
Bývalý hráč Znojma Marián Cisár se před vánoční přestávkou objevil na čtyřzápasové zkoušce ve finském týmu Lukko Rauma. Přestože nezaznamenal ve čtyřech utkáních ani jeden bod, vedení klubu, jehož dres dříve oblékal i brankář Petr Bříza, uvažuje, že si čtyřiadvacetiletého útočníka v sestavě ponechá.

Žlutočerní padají
Pomalý, ale velmi jistý pád tabulkou zažívají severočeští hokejisté v současné době. Zatímco v úvodu byli nejpříjemnějším překvapením ligy, nyní se zdá, že jejich hvězda pohasíná. Pohled na bilanci posledních sedmi kol prozradí, že Litvínov je nejhorší ze všech týmů extraligy, když získal pouze dva body. I outsider z Havířova má bohatší bodovou sbírku. Litvínovu se nedaří střílet branky, deset gólů za sedm zápasů je velmi chabá vizitka druhdy tak útočného týmu. Znojmo je za stejné časové období, tj. posledních sedm zápasů, na tom stejně jako v kompletní extraligové tabulce, s deseti body a bilancí 3-1-3 okupuje šestou příčku.

Litvínováci v reprezentaci
Na tradičním předvánočním turnaji Baltika Cup v Moskvě se v dresu českého národního týmu objevili hned dva hráči našeho dnešního soupeře. V obraně si své odehrál Vlastimil Kroupa, který se do národního týmu vrátil po dlouhé době (má ve své sbírce mimo jiné bronz ze šampionátu 1997). Svůj reprezentační debut si odbyl sedmadvacetiletý Jindřich Kotrla, který hned ve druhém zápase za národní mužstvo vstřelil svou premiérovou branku. I když původně povolán jako náhradník, v Moskvě Kotrla jistě nezklamal i přes účinkování ve čtvrté útočné řadě. Původně nominovaný znojemský útočník Marek Vorel zůstal raději doma, aby si mohl pořádně doléčit nemoc, která jej trápila v posledních týdnech.

Litvínov čeká důležitá série
Utkání s relativně slabými soupeři čekají Litvínov po souboji ve Znojmě. Doma Zlín, venku Havířov, doma K. Vary a venku Plzeň, to je čtyřka zápasů, které mohou jasně napovědět, zda Litvínov v boji o osmičku bude hrát prim, anebo až druhé housle.

Litvínov posílila Slavia
Brankář Lukáš Hronek a útočník Ondřej Steiner posílili Litvínov na hostování z pražské Slavie. Severočeši tímto krokem jednak řeší zdravotní potíže svých gólmanů a jednak se budou snažit týmu vetknout nový impuls, který by přerušil jejich nepříznivou šňůru.

Hráči v dresu soupeře
Jediným hráčem Litvínova, který v minulosti působil ve Znojmě, je obránce-útočník Jan Klobouček, který do týmu přišel letos v létě ze Slavie.

Hvězdy soupeře
Vlastimil Kroupa
Urostlý obránce (195cm/96kg) se opět dostává do výborné formy, čehož si všimli i reprezentační trenéři. Poté, co se neprosadil v zámoří ani v pražské Spartě se Kroupa vrátil do mateřského Litvínova a poctivá obranná hra jej opět vynesla do národního týmu.
Největší zbraň: Síla v rukou i nohou, hra tělem. Naopak střelba není jeho silnou stránkou.

Petr Klíma
Čerstvě osmatřicetiletý kanonýr, přezdívaný Kozel, neztrácí svůj střelecký apetit ani s blížící se čtyřicítkou. Poté, co několik let hokej vůbec nehrál, se vloni vrátil ve velkém stylu a stal se nejlepším střelcem svého týmu. A právě nálepka nejlepšího zakončovatele mu právem náleží i letos.
Největší zbraň: Tvrdá střela příklepem, obrovské zkušenosti s několika stovek zápasů v NHL. Opravdový střelec.

Jindřich Kotrla
Rychlý křídelní útočník s výborným bruslením, který se pomalu ale jistě propracovává k české špičcce. Sezónu začal ve čtvrté řadě s mladíky Říhou a Havlem, ale v současné době už nastupuje v první řadě vedle Hübla a Klímy.
Největší zbraň: Dokáže si vytvořit šance, je to dobrý hráč do kombinace.

Jan Alinč
Vytříbený technik je dalším z řady navrátilců v litvínovském dresu. Po angažmá ve Slavii a Karlových Varech se doma v Litvínově opět prosazuje a baví diváky svými technickými parádičkami. Kombinační schopnosti a šikovné ruce nejprve pomáhaly k brankám Klímovi, později jej trenér Výborný přeřadil mezi Říhu a Alinče Největší zbraň: Šikovné ruce, samostatné úniky a kreativní hra na postu středního útočníka.
NEWSLETTER