16 - Vítkovická smršť

Statistická smršť
ÚT 10. 12. 2002
Z n o j m o - Zápasy s Vítkovicemi v letošní sezóně končí vždy těsným vítězstvím domácích, bude se tato skutečnost opakovat i v úterý? Ve Znojmě se v modrém dresu Ostravanů představí hned čtveřice čerstvých reprezentantů, jaké bude jejich předposlední vystoupení před odletem do Moskvy? <hr> <b>Proč jít na hokej?</b><br> <li>Ján Plch zabodoval v Budějovicích, potrvdí dobrou formu i doma? <li>Přijedou Vítkovice s velmi produktivním prvním útokem, všchni jeho členové již nastříleli nejméně deset branek. <li>Jedná se o poslední domácí zápas před Vánocemi, přijďte Orlům popřát pěkné svátky. <li>Oba letošní zápasy skončily výhrou domácích 2:1, bude se stejný výsledek opakovat?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Znojmo - Vítkovice

Bilance
1999-002000-012001-02
4/2     ZNO-VIT 2-6
21/12 VIT-ZNO 3-5
24/10 ZNO-VIT 2-2
14/9   VIT-ZNO 1-2
2/3   ZNO-VIT 4-5
14/1   VIT-ZNO 1-4
19/11 ZNO-VIT 3-2p
6/10  VIT-ZNO 3-2
30/9  VIT-ZNO 3-1
16/11 ZNO-VIT 3-2
30/12 VIT-ZNO 1-5
12/3  ZNO-VIT 3-4


2002-03
24.9.2002 ZNO-VIT 2:1 Uram, Plášek - Gron
1.11.2002 VIT-ZNO 2:1 Melenovský, Laszkiewicz - Snopek


Bilance
Celkem 14-7-1-6 39-38, bilance je tedy velmi vyrovnaná. Oba celky často bodují ve vzájemných zápasech venku, ale v letošní sezóně tomu tak nebylo. V obou předchozích zápasech zvítězili domácí v poměru 2:1.

Aktuální tendence
Vítkovice a Znojmo se v tabulce nachází těsné vedle sebe, Orli mají jeden bodík k dobru. Vítkovicím sice uškodil špatný vstup do soutěže, ale poté se rozjely a naposledy dokázaly dovézt dva body za výhru v prodloužení v Litvínově.

Znojmo dokázalo v Budějovicích odčinit páteční porážku z domácího ledu a stále se drží v soutěži o první čtyřku právě s Vítkovicemi, Spartou a Třincem. Dnešní duel tedy mnohé napoví.

Lídři kanadského bodování
Znojmo
1  Uram     25 (11+14)
2  Pucher   23 (5+18) 
3  Vorel    17 (10+7)
4  Erat     16 (8+8)  
5  Ludvík   15 (6+9)
Vítkovice
1 Burger    30 (10+20)
2 Moravec   28 (11+17)
3 Kaděra    22 (12+10)
4 Tesařík   19 (2+17) 
5 Krayzel   15 (8+7)


Pravděpodobné sestavy
Znojmo: Kameš - Soudek, Havíř, Snopek, Toman, Pavel Kumstát, Křetinský - Uram, Haman, Plch - Erat, Pucher, Petr Kumstát - Hodek, Barus, Plášek.

Vítkovice: Trvaj - Tesařík, Philipp, Jurečka, Černošek, Výtisk, Zápotočný - Kaděra, Burger, Moravec - Vůjtek, Melenovský, Krayzel - Irgl, Laszkiewicz, I. Padělek - Olesz, A. Padělek, Selingr.

Absence
Na straně domácích bude kromě dlouhodoběji zraněného Milana Procházky chybět také David Ludvík, který má ze zápasu v Plzni potíže s kotníkem. Nejistý je start Marka Vorla. Naopak Karel Soudek, který chyběl pro nemoc v pátek proti Slavii, by již měl být zdráv.

Vítkovicím by mohl chybět útočník Gron, který nenastoupil v posledním kole v Litvínově a v sestavě jej nahradil mladý Olesz.

Představení soupeře
Vítkovice letos vůbec nezačaly dobře a až do desátého kola se krčily na předposlední příčce tabulky. Pak se však svěřenci trenéra Svozila zmátořili, zabrali především na domácím ledě a zvolna se začali tabulkou sunout směrem nahoru.

V následujících dvaceti zápasech pouze dvakrát prohráli v základní hrací době a probudili se také střelecky. Prosazují se zejména členové prvního útoku, střední útočník Jiří Burger a křídlo David Moravec.

V současné době mají vítkovičtí sérii tří vítězství za sebou, dokázali porazit postupně Karlovy Vary, Vsetín a Litvínov v prodloužení. Pokud si hráči v modrobílém udrží stávající výkonnost, neměla by je účast v play-off, ve kterém se vloni dostali až do finále, minout.

České Budějovice Orlům svědčí
I ve třetím vzájemném duelu letošní sezóny dokázali Orli nad Českými Budějovicemi zvítězit. Poté, co je nejprve doma přehráli 4:0 a v nově otevřené Budvar Aréně zvítězili 3:2 v prodloužení, se z výhry radovali i v neděli, tentokrát v poměru 3:1. Z posledních pěti vzájemných duelů neprohráli Budějovičtí pouze v letním Tipsport Cupu.

Zápas se Slavií označen za evropský
Páteční duel s pražskou Slavií, ve kterém hosté zvítězili 4:1, označil druhý den v deníku Sport trenér slávistické juniorky Martin Pešout jako jeden ze tří nejlepších duelů dosavadního průběhu extraligy. Doslova uvedl: "Znojmo vidělo hokej, který snese nejpřísnější mezinárodní měřítka. Přesně takovým se musí nejlepší celky extraligy prezentovat. O zápasu musely rozhodnout drobné chyby, po nich padly branky." Sám sice potom přiznal, že defenzivní taktika nemusela být divákům po chuti, ale přesto vyzdvihl hru obou týmů. Podle Pešouta rozhodlo o vítězství Slavie více střeleckého štěstí.

Daniel Hodek premiérově
V Českých Budějovicích nastoupil ve svém premiérovém zápase v dresu Orlů útočník Daniel Hodek. Hráč prvoligového Žďáru, který je ve Znojmě na střídavý start, nastoupil na křídle vedle Baruse a Pláška. Podle trenéra Hořavy je povolávání hráčů z nižší soutěže jedinou cestou, kterak nahradit zraněné Orly: "Bohužel zatím nemáme juniory na extraligové úrovni, a proto si musíme vypomáhat takto." Po odchodu Cisára a Sklenáře a zdravotních potížích Procházky, Ludvíka a Vorla tak doplnili sestavu hráči z první ligy. Už v minulých sezónách si takto Znojmo pomáhalo, do extraligy v jeho dresu nakoukli např. Michal Černý, Martin Janeček, Tomáš Kramný či Jiří Mífek.

Dva Orli mají narozeniny
Ještě před vánočními svátky oslaví dva hráči Orlů narozeniny, 12.12. bude mít muž s číslem 12 Aleš Křetinský osmadvacet a dva dny před Štědrým dnem oslaví Radek Haman třiatřicátiny.

Vítkovice produktivní
David Moravec v letošní sezóně dává díky spolupráci s Jiřím Burgrem vzpomenout na doby, kdy kraloval tabulkám produktivity celé extraligy. Oba mají průměr bod na zápas, zdatně jim sekunduje také ve Znojmě dobře známý Roman Kaděra. První útok Vítkovic má navíc obrovskou podporu z modré čáry, odkud sbírá body Radim Tesařík. Ten se po dvou letech, které v Ostravě více promarodil než strávil na ledě, opět rozehrává do své bývalé formy a pro soupeře představují nebezpečí zejména jeho přesné přihrávky. Paradoxně se na výhře v posledním kole v Litvínově podíleli sváteční střelci, obránce Výtisk si dokonce splnil svou normu jeden gól za sezónu.

Vítkovice posílil Vladimír Vůjtek
Věčný hokejový cestovatel Vladimír Vůjtek se již poněkolikáté vrátil domů do Ostravy. Tentokrát z nepovedného angažmá v Pittsburghu. Děvetadvacetiletý útočník se ani napočtvrté nedokázal do NHL prosadit a v týmu Tučňáků se objevil jen třikrát. Nejproduktivnější hráč mistrovství světa 1997 ve Finsku to dříve zkoušel v Montrealu, Edmontonu, Tampě Bay a Altantě, ale nikde se z nejrůznějších důvodů trvaleji neprosadil. Více štěstí našel ve finské Hämennlině, kde působil před odchodem za moře a kde patřil k nejproduktivnějším hráčům. Nyní se však vrátil do Ostravy s tím, že ve vánoční přestávce se rozhodne, zda příjme nabídky ruských klubů. Nejvážněji se hovoří o Lokomotivu Jaroslavl, jehož trenérem je jeho otec, Vladimír Vůjtek starší. Že představuje Vůjtek pro Vítkovice obrovskou posilu, ukázal uplynulý víkend. V pátek Vůjtek připravil třemi přihrávkami hattrick pro spoluhráče Krayzela, v neděli přispěl k porážce Litvínova dalšími dvěma asistencemi.

První pětka v reprezentaci
Hned čtyři hráčí první pětky Vítkovic dostali pozvánku trenéra Lenera do národního týmu pro turnaj Baltiky v Moskvě. Útočníci Burger, Moravec a Kaděra a obránce Tesařík tak doplní znojemského Marka Vorla, na kterého si Lener také vzpomněl.

Hráči v dresu soupeře
Dres Vítkovic dříve oblékali Pavel Kumstát a Milan Mikulík, ve Znojmě je naopak velmi zapsán Roman Kaděra, který Orlům pomáhal před čtyřmi lety do extraligy.

Hvězdy soupeře

Jiří Trvaj
Zatímco jeho dlouholetý konkurent na postu vítkovické jedničky Martin Prusek se v současné době začíná propracovávat do branky Ottawy Senators, Trvajova pozice ve Vítkovicích je neotřesitelná. V civilu nenápadný chlapík, který si na zápasy nasazuje kontaktní čočky, se ve výstroji mění v ďábla, který přivádí soupeřovy útočníky k zoufalství.
Největší zbraň: Obrovská pohyblivost a velká předvídavost. Důrazná vítkovická obrana mu navíc často práci ulehčuje.

Radim Tesařík
Čtyřnásobný mistr ligy je opět vůdčí osobností defenzívy svého týmu. Vítkovická obrana se jen hemží drsnými chlapíky (Výtisk, Zápotočný, Philipp), Tesařík jí naopak dodává punc lehkosti a kreativity. Zranění třísel je zapomenuto, přesilovkový specialista je na opět svém místě.
Největší zbraň: Podpora útoku, která Tesaříkovi v dřívějších dobách přinesla označení čtvrtý útočník. Dokáže chytře rozehrát i tvrdě vypálit, zejména v přesilovkách.

David Moravec
Moderní ofenzivní hráč, který vyniká ve všech aspektech hry. Dokáže tvrdě zakončovat, přesně přihrávat či důrazně forčekovat, velmi platný je také na oslabení. Ústřední postava vítkovického útoku podává již několik sezón výborné výkony, na kterých trenéři Vítkovic staví.
Největší zbraň: Důraz v okolí brankoviště, ale také velký přehled a předvídavost ve hře.

Leszek Laszkiewicz
Nenápadný polský reprezentant je tajnou zbraní Vítkovic. V dosavadním průběhu extraligy vstřelil již osm branek, ovšem hned čtyři z nich rozhodovaly o zisku bodů. Rozhodl také poslední vzájemný duel dnešních soupeřů.
Největší zbraň: Dobrá kombinace a tah na branku. Je velmi dobrý také na vhazování.
NEWSLETTER