15 - Slávistická smršť

Statistická smršť
ČT 5. 12. 2002
Z n o j m o - Do Znojma v pátek přijede nejobávanější soupeř letošního ročníku extraligy - Slavia je zatím na soupeřových kluzištích nejlepším týmem! Jak dopadne setkání hravého a produktivního útoku Orlů s betonovou defenzívou Slavie, v čele se stavbyvedoucím Málkem? Skóruje Jan Snopek i potřetí proti svému bývalému klubu? Čtěte smršť! <hr> <b>Proč jít na hokej?</b><br> <li>Naváží Orli na svou domácí vítěznou sérii? <li>Představí se doma posily Hodek a Beroun? <li>Přijede nejlepší brankář soutěže. Uspěje ve Znojmě? <li>Naváže útok mladíků na svá báječná představení z minulého týdne?
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Znojmo - Slavia

Bilance
1999-002000-012001-02
1.2. SLA-ZNO 3-2
7.12. ZNO-SLA 1-1
22.10. SLA-ZNO 1-4
12.9. ZNO-SLA 1-3
6.3. ZNO-SLA 2-1p
19.1. SLA-ZNO 3-2
24.11. ZNO-SLA 2-1
13.10. SLA-ZNO 4-4
5.2. SLA-ZNO 4-2
28.12.ZNO-SLA 5-3
2.10. SLA-ZNO 2-3
28.9. ZNO-SLA 4-3


2002-03
20.9.2002 ZNO-SLA 2:2 Plášek, Snopek - Ujčík, Beránek
25.10.2002 SLA-ZNO 5:3 Hruška 2, Beránek, Jaroš, Kučera - Vorel, Snopek, Pucher


Bilance: 21 9-3-9 50-53, nejvyšší výhrou je výsledek 6:0 ve prospěch Slavie z 15. března 2001.

Kromě utkání v základní části se Slavia a Znojmo utkaly v sezóně 2000-01 v prvním kole play-off, ve kterém zvítězila Slavia 4-3 na zápasy. Celková bilance soupeřů je tedy velmi vyrovnaná, Slavia je lepší jen o tři branky.

Aktuální tendence
Slavia Praha těží ze své defenzívy a zatím se v tabulce usídlila na druhé příčce. V posledním kole doma porazila České Budějovice 1:0 po prodloužení, ovšem venku je nejlepším týmem ligy.

Znojmo porážkou v Plzni ukončilo svou sérii pěti výher v řadě, přesto ale na domácím ledě zůstává neporaženo již osm zápasů.

Lídři kanadského bodování:
Znojmo
1  Uram     23 (11+12)
2  Pucher   22 (5+17) 
3  Vorel    17 (10+7)
4  Erat     15 (7+8)  
5  Ludvík   15 (6+9)
Slavia
1  Duda     23 (8+15)
2  Hruška   17 (9+8)
3  Sup      15 (8+7)
4  Krátoška 15 (8+7)
5  Beránek  14 (6+8)
Pravděpodobné sestavy
Znojmo: Altrichter - Soudek, Havíř, Benák, Pavel Kumstát, Snopek, Toman - Uram, Haman, Pucher - Barus, Plášek, Plch - Petr Kumstát, Erat, Ludvík

Slavia: Málek - Kadlec, Hejda, Novák, Kučera, Kolařík, Posmyk - Duda, Beránek, Sup - Hruška, Krátoška, Antoš - Sailer, Fadrný, Tomica - Jaroš, Klepiš, Dlouhý. Absence
Na straně domácích bude chyběl Marek Vorel a dlouhodoběji zraněný Milan Procházka, Slavia by měla postrádat pouze útočníka Milana Kopeckého, který se zotavuje po zranění ramenních vazů.

Představení soupeře
Slavia do letošního ročníku ligy vstoupila bezbarvě a nevýrazně a po první čtvrtině byla až na devátém místě tabulky. Po bezbrankové remíze doma s Vítkovicemi se vedení rozhodlo udělat rázný krok a přišla výměna Ujčíka za Dudu a Krátošku z Plzně. Tento impuls Slavii dokonale nastartoval a přes vítězství 9:0 v Liberci a vůbec první bodový zisk na ledě Třince v této sezóně se Pražané rozjeli k parádní jízdě. Jejím výsledkem byla jedenáctizápasová šňůra bez porážky, kterou zakončila až prohra 2:3 v prodloužení v Českých Budějovicích.

Jedinou kaňkou na dosavadním vystupování Slavie, nepočítáme-li upachtěné vítězství nad Havířovem 5:4 v prodloužení, je nízká gólová produktivita. Slavia v sezóně čtyřikrát nevstřelila ani branku a pětkrát se trefila pouze jednou, přesto se drží na druhém místě. Svědčí to o jediném - "sešívaní" mají v brance klenot. Roman Málek udržel letos již sedmkrát čisté konto a atakuje rekord tři velikánů českého brankoviště: Romana Čechmánka, Martina Pruska a Dušana Salfického, kteří shodně udrželi nulu osmkrát během jedné sezóny.

Série ukončena v Plzni
Orli nedokázali díky těsné porážce v Plzni navázat na pět výher v řadě a nepřekonali tak rekord klubu. V dosavadní historii extraligových bojů mají Orli nejdelší sérii výher o délce šesti zápasů, dosáhli jí hned dvakrát. Poprvé to bylo mezi 13. a 27. únorem 2001 a šest výher v řadě uhráli Orli také v průběhu prosince stejného roku. Současná série osmi vítězství na domácím ledě je ovšem již klubovým rekordem, doposud bylo nejlepším výsledkem šest po sobě jdoucích domácích vítězství a to v lednu a v prosinci 2000. Rekordem české extraligy je 13 vítězných domácích zápasů základní čísti sezóny 1999-2000 v podání pražské Sparty, která ji ještě prodloužila v play-off.

Procházku s Vorlem nahrazují Beroun a Hodek
Otřes mozku Milana Procházky, jehož léčení si vyžádá ještě nejméně 14 dní naprostého klidu, a zdravotní potíže Marka Vorla, přiměly vedení Orlů poohlédnout se po krátkodobé náhradě. V zápase v Plzni nastoupil na část zápasů třebíčský útočník Jiří Beroun (letos 4g, 6a), jenž si již znojemský dres vyzkoušel během letního Tipsportu Cupu. Střídavý start byl vyřízen také pro útočníka Žďáru nad Sázavou Daniela Hodka, který je odchovancem Dukly Jihlava, se kterou sehrál dvě sezóny v extralize, včetně baráže se Znojemskými Orly. Letos ve 23 zápasech vstřelil 12 branek a na 8 přihrál.

Karlovarská přestřelka zatím rekordní
Nedělní zápas Znojmo - Karlovy Vary (8:4) přinesl zatím nejvíce branek z celého dosavadního průběhu extraligy. Znojmo mělo prsty i v předchozím rekordním zápise, jimž byl domácí duel s Libercem (8:3). Naopak dnešní soupeř, Slavia Praha, již třikrát v této sezóně hrál bez branek a třikrát s pouze jedinou brankou v utkání.

Příští hokej poslední předvánoční
Příští domácí zápas proti Vítkovicím je poslední domácím utkáním před vánočními svátky, příště se na znojemském zimním stadionu sejdeme až 27.12., kdy bude soupeřem Orlů Litvínov.

Slavia jde za svým cílem
Před sezónou Vladimír Růžička vyhlásil: "Naším cílem je play-off, hrát dobrý hokej a vyhrávat. Když se bude vyhrávat, vyhrajeme i ligu!" Zatímco v úvodu sezóny se jemu a jeho svěřencům tato slova naplňovat nedařilo, s přibývajícími koly se Slavia sunula výše a výše a nyní má už před sebou pouze Pardubice. Zvolila k tomu odlišnou cestu než její sousedi v tabulce Pardubice či Třinec a klade dokonalý důraz na defenzívu. Roman Málek kromě již zmíněných nul má také vynikající průměr 1.45 branky na zápas a úspěšnost zásahů nad 95 procent.

Slavia čile obchoduje
Vladimír Růžička, trenér a generální manažer v jedné osobě, bohatě využívá zkušenosti, které nabyl při svém působení v NHL. Právě on se letos stará o největší přestupové bomby ligy, i když dle názorů některých expertů by těchto změn mohlo být v jistém okamžiku až moc.

Slavia nejdříve jen tak na rozcvičení uvolnila obránce Horáčka do Liberce a po měsíci do Vsetína, útočník Míka zase pomáhal Havířovu. Opravdový blesk přišel ale až se stěhováním kanonýra Viktora Ujčíka do Plzně, kdy opačným směrem putovali Radek Duda a Aleš Krátoška. Zatímco Duda po dobrém začátku ve Slavii spíše sedí na trestné lavici (je nejtrestanějším hráčem ligy), nenápadný Krátoška trpělivě sbírá branky a dělí se o post druhého nejlepšího střelce Slavie. Další změna přišla nedávno, Slavia zatoužila po Petru Sailerovi, vyhozeném z Budějovic, a neváhala obětovat bojovníka Josefa Štrauba, kterému se na jih Čech moc nechtělo. Návdavkem Slavia přihodila ještě útočníka Míku.

Hráči v dresu soupeře
Z týmů dnešních soupeřů oblékal dres protivníka pouze Jan Snopek, v minulosti hrál za Slavii i současný kouč Orlů Miloslav Hořava. Jan Snopek skóroval v obou letošním zápasech proti svému bývalému klubu.


Hvězdy soupeře

Roman Málek
O brankářské jedničce v Edenu nikdo nepochybuje, z Romana Málka roste velký brankář. Jeho neuvěřitelná pohyblivost dělá útočníkům soupeře problémy, pověstné jsou jeho zásahy lapačkou. Otázkou je, zda by si tak dobře vedl i za propustnější obranou, než je ta slávistická.
Největší zbraň: Malá postava, ale velmi mrštná postava, která je vždy na správném místě. Smrtící lapačka.

František Kučera
Hráč, jež sehrál více než 500 zápasů v NHL nemůže mezi hvězdami chybět. Olympijský vítěz a mistr světa nezačal sezónu po návratu ze zámoří podle představ, ale v současné době je již obrannou jedničkou Slavie a má velký podíl na současném umístění pražského celku.
Největší zbraň: Zkušenosti, z nich pramenící přehled a poziční hra. Stále je velmi dobrý v přesilovkách.

Radek Duda
Dravý křídelní útočník s nálepkou enfant terrible českého hokeje prožívá v současné chvíli mírný ústup ze svého bombastického vstupu do sezóny. Často doplácí na svou pověst a rozhodčí jeho zákroky posuzují přísněji. Stále ale představuje pro soupeřovu branku velké nebezpečí.
Největší zbraň: Umí jak sehrát líbivou kombinaci, tak se prosadit individuálně díky bruslařským schopnostem. Střelec.

Michal Sup
Příští rok třicetiletý forvard je tajnou zbraní Slavie. Ačkoli má v popisu práce více bránění než střílení branek, letos se před brankou soupeře náramně daří a oblíbenec fanoušků v Edenu zažívá své druhé hokejové jaro.
Největší zbraň: Pohyb okolo brankoviště, velmi platný při hře dozadu.
NEWSLETTER