Ohlédnutí za sezónou juniorů

Juniorský hokej
ÚT 23. 3. 2004
Z n o j m o - Před sezónou měl ve Znojmě juniorský tým kádr, který mohl bez větších problémů pomýšlet na nejvyšší příčky prvoligové juniorské soutěže. V dobře rozehrané sezóně ale udělal přes tyto plány škrt nečekaný odchod nejlepších hráčů, včetně brankáře Adamce. I přes citelné oslabení dotáhl mančaft sezónu do úspěšného konce a skončil na velmi pěkném čtvrtém místě. „Kluci, kteří zde zůstali, si zaslouží velkou pochvalu, že neodešli od té práce,“ chválí v rozhovoru trenér znojemské juniorky <b>Miloš Holaň</b>, který bude i v příští sezóně vést tento tým.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Jak vidíte uplynulou sezónu, ve které jste premiérově stanul na trenérské lavičce znojemských juniorů?
Když to vezmu podle postavení v tabulce, skončili jsme na čtvrtém místě a podařilo se nám uhrát čtyřicet čtyři bodů z padesáti čtyř zápasů. To je, si myslím, dobrý výsledek. Oproti loňsku je to nárůst o sedm bodů, což je taky pozitivní. A s tím, co se nám přihodilo během sezóny, kdy z kádru, který mohl bojovat o postup do extraligy, odešlo sedm klíčových hráčů, je to opravdu velice dobrý výsledek. Kluci, kteří zde zůstali, si zaslouží velkou pochvalu, že neodešli od té práce. Přiznám se, že po tom odchodu klíčových hráčů jsem měl sto chutí s tím praštit taky. Přišel jsem sem proto, abychom se porvali o nejvyšší příčky a najednou se to všechno ztratilo. Ale řekli jsme si s tím zbytkem, že tu sezónu dojedem tak i tak. Vystřídalo se tady spoustu hráčů, spousta alternativ na každém postu i na brankářském. Hledali jsme to nejoptimálnější složení, ale nakonec jsme se přiklonili k tomu, že budeme využívat pouze domácí hráče, což je taky, vzhledem k příští sezóně, pozitivní věc.

Proč hráči odešli?
Byla to i naše chyba, kdy jsme je neměli pohlídané smlouvou. Je to pro nás ponaučení do příští sezóny, aby se to již nestalo. Dalším důvodem bylo, že jsme neměli šanci zařadit hráče na tréninky „A“ mužstva ani v letní přípravě, ani na tréninky na ledě. Myslím si, že tohle ty kluky odradilo natolik, že šli zkusit štěstí do jiných mužstev, do vyšší soutěže.

Měli na to, aby mohli s „A“ týmem trénovat?
Z těch sedmi na to všichni neměli, ale jsem stoprocentně přesvědčen, že určitě tři hráči na to měli s áčkem trénovat. Samozřejmě pak už je to otázka štěstí a dalšího výběru trenéra, ale tihle tři kluci určitě splňovali požadavky, aby tam mohli trénovat. Protože jak jsem viděl v ostatních mančaftech, jako je třeba Jihlava, Olomouc, tak ti kluci chodili trénovat do ČP ligy a dokázali pak v zápasech rozhodovat v klíčových okamžicích. Trénovat ve vyšších kategoriích je úplně něco jiného. Nám se podařilo s asistentem sehnat klukům, než odešli, angažmá ve Velké Bíteši, v druhé národní lize, což je taky jiný hokej než ten juniorský. Kluci se tam oťukávali a někteří splnili očekávání, ale někteří se do toho nemohli až tak dostat. Je to prostě obrovský skok. Ale pokud si to kluci nezkusí, tak pak ta práce s mládeží přijde vniveč, protože ti kluci nemají kam jít.

Nebylo by pro ně lepší, kdyby tady „A“ tým hrál první ligu?
To ne, jde o to, aby čuchli k „A“ týmu, ať už je to tady nebo kdekoliv jinde. Pokud nebudou tuhle šanci cítit, tak pro ně ta juniorská soutěž ztrácí význam.

Máte už nějaké plány do budoucna?
Už jsem podepsal smlouvu u juniorů i na příští rok. Budeme se snažit složit mančaft trochu jinak, ale využijeme samozřejmě hlavně domácí hráče. Vše se odvíjí od financí a také záleží na tom, jaká bude spolupráce s „A“ týmem. Reálné cíle bych na příští sezónu viděl, abychom se pohybovali v horních částech tabulky. Není tady gólman, který tu byl loni, a který byl na extraligové úrovni. Nejsou tady hráči, kteří by to dokázali dotáhnout na postup a nejsou tady ani kluci, co jsou věkem poslední rok v juniorech a mohli by hrát na výjimku. Plány bych tedy nijak příliš nespecifikoval. Teď mi jde o to, udělat kvalitní letní přípravu, jaká byla loni, a od toho se budeme odrážet.

NEWSLETTER