10 nejvýznamnějších momentů sezóny 2002-2003

Aktuální zprávy
NE 20. 7. 2003
Z n o j m o - Již brzy se Znojemští orli vrátí na led, aby zahájili přípravu na nadcházející sezónu. Vraťme se však ještě k té uplynulé a zavzpomínejme na deset nejvýznamnějších nebo za zmínku stojících momentů, které přinesla.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

1. Nečekaný odchod
První významnou událostí sezóny 2002-2003, avšak v negativním slova smyslu, bylo nečekané ukončení smlouvy s brankářem Oldřichem Svobodou po dvou odehraných zápasech. Vedení klubu se k záležitosti vyjádřilo s tím, že chtělo Svobodovi umožnit hrát v jiném týmu i vzhledem k tomu, že gólman chtěl opustit Znojmo už v létě. V dresu Orlů odchytal Oldřich celkem 133 zápasů. Nové angažmá si našel v ruském Molotu Perm, kde dokončil sezónu, a v novém ročníku extraligy bude nastupovat za tým Liberce.

2. Premiéra s nulou
Ve 4. kole extraligy se zrodilo skvělé vítězství Orlů nad týmem Českých Budějovic v poměru 4:0. Velkou zásluhu na něm měl především výborný výkon brankáře Martina Altrichtera, který si v zápase odbyl obnovenou extraligovou premiéru pod novým zaměstnavatelem. Za stavu 2:0 se v poslední třetině blýskl hlavně proti dvěma šancím Filipa Turka a uhájil tak svůj shut-out. Výhru také podtrhl dvěma góly Marek Vorel.

3. Nečekaný příchod
Po odchodu O. Svobody se spekulovalo o tom, kdo bude brankářskou jedničkou. Poprat se o tento post měli Martin Altrichter a Petr Svoboda, mladší bratr Oldřicha. Vedení však věc vyřešilo šalamounsky, když angažovalo zkušeného Jaroslava Kameše, který předtím působil v Avantgardu Omsk. Nejprve se po zranění rozehrával, ale brzy dostal od trenérů šanci i v zápase a vytvořil tandem spolu s Altrichterem.



4. Drama v závěru

Dalším zápasem, který všem jistě zůstane dlouho v paměti, bylo střetnutí se Spartou na domácím ledě. Až do 52. minuty měli Orli nad soupeřem jasnou převahu, což potvrzoval i ukazatel skóre, na kterém svítil stav 5:1 hlavně díky dvougólovým střelcům Barusovi a Petrovi Kumstátovi. Sparťané však předvedli neuvěřitelný obrat, když během pěti minut srovnali skóre na 5:5! Hrdinou zápasu se nakonec stal obránce Václav Benák, který v 58. minutě nakonec přece jenom zajistil domácím výhru bombou od modré.

5. Rozhodla poslední třetina
V zápase 21. kola rozklovali Orli na svém ledě Bílé tygry z Liberce 8:3, avšak tento výsledek se nerodil lehce. Po druhé třetině byl totiž vyrovnaný stav 3:3 a hosté měli herně mírně navrch. V několika předchozích zápasech však prokázali, že jejich slabinou je poslední třetina, což se potvrdilo i tentokrát. Falta inkasoval do konce zápasu ještě pětkrát, zatímco Kameš už ani jednou. Mužstvo se semklo, výborně hráli především Toman (2+1), Uram (2+1), Plášek (1+2), Pucher (0+3), Soudek (0+3), ale i další hráči a kolektivní výkon nakonec přinesl 3 body.

6. Další nečekaný odchod
Další nečekaný odchod ze znojemského kádru měl na svědomí Marián Cisár, bývalý hráč týmu NHL Nashville Predators, který přišel před sezónou do Znojma coby největší posila. Zranění mu však nedovolilo několik zápasů hrát, posléze se jen stěží dostával do tempa a jeho výkony příliš neodpovídaly představám trenérů. Cisár předčasně ukončil smlouvu, protože si připadal nevytížený a spor s trenérem Hořavou i podmínky v klubu velice nepěkně rozmazával v různých médiích. Sezónu nakonec dohrál ve Finsku.

7. Skvělý výkon mladíků
Také Jaroslav Kameš si připsal zápas s čistým kontem, a to ve 26. kole při vítězství Znojma nad Třincem 3:0. Vynikajícím způsobem zde zahrála třetí formace ve složení Erat - Ludvík - Petr Kumstát, přičemž posledně jmenovaný zaznamenal hned dvě branky. Tento kousek se mu podařil už podruhé v sezóně (poprvé to bylo v zápase se Spartou – viz výše).

8. Opět poslední třetina
Hned v následujícím 27. kole si Orli opět hodně zastříleli, tentokrát proti Karlovým Varům. Avšak podobně jako v zápase s Libercem se ani tentokrát vítězství nerodilo snadno. Znojemští nejprve vedli, přesto odcházeli Energetici po druhé třetině do šatny s jednogólovým náskokem. V posledním dějství však Orli na soupeře doslova vlítli a zejména Ludvík s Uramem se každý dvěma góly postarali o vítězství. Pozadu nezůstal ani další dvoubrankový střelec Erat, který udělal za zápasem s konečným výsledkem 8:4 definitivní tečku.

9. Hladké vítězství
Vůbec nejvyšší vítězství sezóny zaznamenali Znojemští proti bezkonkurenčně nejslabšímu týmu soutěže HC Havířovu Panthers. Bylo to v 50. kole na domácím stadiónu, kdy Orli rozsápali Pantery 8:0. Po 1. třetině vedli 5:0 a o vítězi nebylo pochyb. Už téměř tradičně se dvěma góly prosadil Erat a Marek Uram vsítil svou 20. branku v sezóně. Vychytanou nulu si tentokrát nepřipsal žádný gólman, neboť se v brance vystřídali Altrichter se Slávikem.

10. Srovnaná série
Poslední pozoruhodnou událostí sezóny bylo srovnání stavu série 1. kola play-off na 2:2 proti favorizovaným Pardubicím. Orli toho dosáhli ve 4. čtvrtfinálovém zápase domácím vítězstvím 4:1, přičemž k čistému kontu chyběly Altrichterovi čtyři minuty. Kromě něj se zaskvěl také první útok Pucher - Haman - Uram a především jeho dlouhovlasý křídelník, který si připsal tři kanadské body za branku a dvě asistence. Škoda jen, že se Orlům později nepodařilo převrátit stav série ve svůj prospěch, nicméně celkově by se sezóna dala zhodnotit jako úspěšná.

NEWSLETTER