EBEL - ne 8. 3. 2015
ČF2
Klagenfurt
5:6p
2:2, 1:2, 2:1 - 0:1
Znojmo
1/3
2/3

Góly, emoce, vítězství! Orli v infarktovém duelu vyrovnali sérii

Úchvatná bitva! Jedenáct gólů! Rekordně dlouhý zápas Orlů v EBEL! Znojemští hokejisté pekelně zabrnkali na nervy svých fanoušků a v přetahované na ledě Klagenfurtu se pořádně jiskřilo. Až prodloužení, čas 87:24 a přesná trefa Ondreje Šedivého rozhodly o výhře Znojma a srovnání čtvrtfinálové sady na 1:1.

Stejně jako v prvním čtvrtfinálovém utkání se i tentokrát vedení ujali rakouští hokejisté. Již v čase 1:55 potrestal znojemskou liknavost v defenzívě Luke Pither a dopravil volně se povalující kotouč do Nechvátalovy brány. Orlům se ale podařilo brzy vyrovnat. Nejdříve ještě Tuokkola vystavil stopku pokusu Lattnera, těsně před polovinou třetiny už ale poslal Adam Havlík kotouč k pravé tyčce, kam už natahující se finský maskovaný muž nemohl dosáhnout. Hra i nadále nabízela šance na obou stranách, postupně se začaly čím dál častěji objevovat i menší šarvátky. Navíc s tresty nešetřili ani sudí, a to převážně na straně Znojma.

Čeští hráči se tak dostali hned dvakrát do nepříjemné situace, kdy se museli bránit přesilovce soupeře v poměru pět na tři. Klagenfurt dokázal využít až jednu z klasických početních výhod, při níž se po přesné teči mezi Nechvátalovy betony prosadil Jean Francois Jacques. Ani tentokrát se však domácí neradovali z náskoku příliš dlouho. Rychlou odpověď vzal na svá bedra Radek Číp a z brejku zamířil pod břevno.

Do prostředního dějství vlétli Orli gólově zásluhou kapitána Jiřího Berouna, jenž se probil do samostatného úniku, nezaváhal a poprvé svému týmu vystřelil vedení v sérii. Ale brankové hody na rakouském zimním stadionu nebraly konce. O další rychlé vyrovnání se postaral Thomas Hundertpfund. Ten si našel cestičku za znojemskou defenzívu a zavěsil pod břevno.

Po celkově šestém gólu nastal více jak desetiminutový půst, který však byl i nadále vyplněn kvalitní hokejovou podívanou. Oba týmy si vyzkoušely přesilovou hru, stále byly k vidění i solidní střelecké příležitosti. Až 36. minuta přinesla další změnu skóre. Početní výhodu Orlů tentokrát využil David Bartoš, jenž zůstal neobsazen v mezikruží a trefil horní růžek Tuokkolovy klece.

Na startu třetí třetiny se domácí brzy dočkali vyrovnání. Johannes Reichel se napřáhl na modré čáře a puk doplachtil mezi Nechvátalovými betony až do sítě. Hra nervů a přetahovaná o výsledek tak mohla pokračovat. Své šance zahazovali střelci na obou stranách barikády – Fialovu bombu vytěsnil z prostoru tří tyči Tuokkola lapačkou, Nechvátal zase napravoval špatnou rozehrávku artistickým skokem do brankoviště, kudy si to už po Setzingerově ráně mašíroval puk.

Nechvátal podržel své mužstvo i tváří v tvář Manueli Geierovi. Ve vyostřené a emocemi nabité atmosféře tak vyrovnaný duel vrcholil. Čas 52:18 ale přinesl důležitý moment, na jehož konci stál Ondřej Fiala a jeho bekhendová klička směřující k tyčce. Zbývající minuty se ale pro Orly vlekly a domácí vydolovali poslední zbytky sil. Svůj nápor pak opět přeměnili v trefu, která znamenala skóre 5:5. Jejím autorem se stal po znojemské nedůslednosti v obranném pásmu Jean-Francois Jacques.

Zápas se tedy přehoupl až do prodloužení. V jeho úvodu ještě Orli dohrávali zbytek početní výhody. Ta však přišla vniveč a neujala se ani Štachova slibně vypadající rána z vrcholu kruhu. Nechvátal měl zase plné ruce práce se Setzingerovou střelou a následným pokusem Kocha. Tu největší možnost rozhodnout ale spálil Radek Číp, jenž neproměnil trestné střílení! O chvíli později ještě Podešva nastřelil tyčku klagenfurtské svatyně.

Obrovské šance ale dokázali zazdít i domácí, konkrétně Jacques mohl hattrickem ukrást vítězství pro KAC, Rakušané nevyužili ani početní výhodu pět na tři a na ledě byly k vidění další a další gólové příležitosti. Když však nepřišlo rozuzlení ani při dalším znojemském vyloučení, odcházelo se po prvním dvacetiminutovém prodloužení do šaten stále za nezměněného skóre 5:5.

Druhé prodloužení přineslo další přesilovku pět na tři, tentokrát ale pro Jihomoravany. Ti s ní ale naložili naprosto stejně jakou soupeř. Únavy ale přibývalo a začaly se čím dál častěji objevovat chyby. Na časomíře svítila čísla 87:24 a osudový zlom v utkání přineslo znojemské přečíslení tři na dva, které proměnil Ondrej Šedivý. Stav série 1:1.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (Znojmo): Byl to typický zápas play-off, velmi dramatický. Oba týmy nevyužily přesilovky pět na tři a na konci prodloužení už se soustředily na to, aby neudělaly chybu. Je škoda, že jsme neudrželi vedení, ale stalo se, zápas dospěl do prodloužení, avšak to jsme díky obětavosti a velké píli hráčů úspěšně zvládli a vezeme domů vítězství. Většinu zápasu jsme hráli na čtyři pětky, v prodloužení nasadili Martina Baču, věřím tomu, že budeme mít více sil, než soupeř.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
10 David Bartoš 1 1 0 2 0 0
30 Jiří Beroun 1 0 0 1 1 0
12 Radek Číp 1 1 0 2 1 0
67 Ondřej Fiala 1 0 0 1 2 0
88 Adam Havlík 1 1 0 2 0 2
64 Ondrej Šedivý 1 2 0 3 0 0
55 Martin Bača 0 0 0 0 0 2
15 Antonín Bořuta 0 1 0 1 1 4
6 Radek Havel 0 0 0 0 -2 2
5 Jiří Klimíček 0 0 0 0 0 0
89 Jan Lattner 0 2 0 2 1 4
91 Martin Nemčík 0 1 0 1 2 2
22 Patrik Novák 0 0 0 0 1 0
50 Richard Pavlikovský 0 0 0 0 1 0
20 Martin Podešva 0 0 0 0 -2 4
11 Branislav Rehuš 0 0 0 0 -2 0
9 Aleš Sova 0 1 0 1 0 0
51 Jan Šeda 0 1 0 1 1 0
26 Lubomír Štach 0 1 0 1 -3 0
19 Roman Tomas 0 0 0 0 -2 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
7 Patrik Nechvátal 87 45 5 40 88.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER