1. liga - so 9. 1. 2010
38. kolo
Chrudim
1:5
0:2, 0:0, 1:3
Znojmo
1/3
2/3

Znojmo veze ze zavátého východu Čech všechny body

<em>Chrudim</em> - Zdá se, že Orli dávají pomalu zapomenout na špatnou formu ve venkovních utkáních, která je provází téměř celou letošní sezónu. Zlepšení potvrdili v zasněžené Chrudimi, kde po první třetině drželi dvoubrankové vedení, a přestože se domácí na začátku poslední části dostali na dostřel, povedený závěr Znojma jim vzal naději na úspěch. Dva góly včetně vítězné trefy si připsal Václav Meidl, prosadili se také Tomáš Hradecký, do prázdné brány Jiří Beroun a v poslední vteřině Tomáš Protivný, který tak skóroval už ve třetím zápase v řadě.

Domácí vlétli do utkání sympaticky. Kombinační hra jako by dávala zapomenout na předešlá upracovaná utkání. Přihrávky na jeden dotek, dobrý pohyb a překvapivě řešené herní situace bohužel Chrudim nepřetavila ve vedoucí branku a nechala hosty nadechnout se ke kontru. Hned ve svém úvodním střídání se dobře předvedli Král s Valkem, kteří ukázali, že v Děčíně se jim po právu daří a vědí jeden o druhém, jako by byli dvojčata.

Na konci čtvrté minuty se mohl radovat Havlík, ale nedokázal usměrnit kotouč za ležícího Růžičku. Boční tyč zachránila domácí, ale bylo to první varování. O minutu později přišlo druhé, ale Růžička dobře reagoval na Svobodou tečovanou střelu a vykopl ji v poslední chvíli betonem.

Na konci desáté minuty to s emocemi poněkud přehnal Drtina, který za mohutné nesouhlasy s ofsajdem inkasoval osobní desetiminutový trest, a od tohoto okamžiku se na hokejky domácích znovu plíživě přikradla nervozita, která se ještě prohloubila s brankou Znojma, kterou ve dvanácté minutě vsítil Tomáš Hradecký, když se rychlou kličkou dostal před Růžičku a překonal ho mezi betony – 1:0.

Hosté byli rázem při chuti a Růžička se měl co ohánět. Hned o minutu později dvěma skvělými zákroky překazil další gólové choutky Svobodovi. Na straně druhé mohl vyrovnat Valko, který sjížděl z křídla před Horčičku, ten si ale mezírku mezi betony pohlídal.

Závěr třetiny ovlivnil likvidační a zbytečný zákrok Bláhy na Staňka, který s obličejem od krve musel do šaten. Tomáš Bláha s pěti minutami a trestem ve hře ho sousedními vrátky následoval. Znojemští si trpělivě připravovali v přesilové hře chvíli k úderu a byl to Meidl, který v čase 18:49 potrestal Bláhův faul. Když vázla kombinace po vrcholech přesilovkového lichoběžníku, vybrusli na kruhy a chladnokrevně prostřelil domácího gólmana – 2:0.

Druhá třetina začala pokračováním přesilové hry hostí, další branku z ní ovšem nevytěžili. V dalším průběhu utkání byla k vidění snaha Chrudimě po zkorigování výsledku, ale veškerá lehkost z úvodu utkání byla ta tam. Křečovitá snaha nutně přinášela chyby, na které Znojemští reagovali rychlými výpady. Martin Růžička si rozhodně na nedostatek aktivity stěžovat nemohl. Největší šanci měl Petr Štrach, jehož střela nadělala domácímu gólmanovi velké problémy a jen se štěstím ji dokázal vytěsnit nad svoji klec.

Konec třetiny se nesl ve znamení hry, ve které se útoky přelévaly ze strany na stranu. Ani úporná snaha domácích, ani nebezpečné protiútoky hostí však nenašly recept na pozorně chytající gólmany.

Od čtyřicáté první minuty opět Chrudim zvýšila svoji aktivitu. Trenéři zamíchali sestavou a výsledek změn ve složení formací brzy přinesl kýžený výsledek. Ve čtyřicáté čtvrté minutě přihrál z rohu Radil na hůl Blažka, který bez rozmýšlení přízemní střelou k tyči prostřelil Horčičku – 1:2.

Chrudim ucítila šanci a znovu a znovu se pokoušela překonat hráz ve znojemské brance – Luboše Horčičku. Jedna šance stíhala druhou, ale skóre se neměnilo. Hosté se nadechli až při vyloučení Martince, který zatáhl za záchrannou brzdu při průniku Svobody. Oslabení sice Chrudim přestála, pak ale chyboval Toužimský, který v tísni vyhodil kotouč pouze na hůl Hořavy. Ostrá rána Růžičkovi vypadla a přesto, že dokázal ještě pohotově reagovat na dorážku, napodruhé ho překonal svou druhou brankou v zápase Václav Meidl – 1:3.

Z této rány se již domácí nevzpamatovali a přesto, že se ještě snažili něco vymyslet při závěrečné power –play, zápas se jim otočit nepodařilo. Na 1:4 zvýšil do prázdné branky Jiří Beroun a na konečných 1:5 upravil v sólovém úniku vteřinu před koncem střelou po ledu Tomáš Protivný.

Chrudim ztratila osmé utkání v řadě, naopak Orli ze Znojma přidali další důležité body a poskočili na šestou příčku. Zásluhou vítězství nad Olomoucí se na rozdíl čtyř bodů na Chrudim dotáhl Šumperk, díky remíze ve Vrchlabí zvýšili náskok na Chrudim už na pět bodů Berounští Medvědi.

Ohlasy trenérů

Jiří Seidl (Chrudim): Poslední zápasy jsou jak přes kopírák. Hodně jsme změnili systém a sestavu, začátek jako v každém utkání trochu vypadal, hráči plnili naše pokyny. Po nějakých chybách a faulech se mužstvo dostane do deprese a hlavně po inkasované brance si mužstvo přestane věřit. I když jsme tam měli nějaká přečíslení, vázla opět koncovka. Každá neproměněná šance tým sráží a ještě k tomu ubývají psychické síly. Vše se sčítá a dopadá tak, jak dopadá. Nemůžeme začít zmatkovat, i když situace už je opravdu kritická. Pořád máme před sebou ještě osm zápasů v základní části a pořád se s tím dá ještě něco dělat.

Jan Neliba (Znojmo): Věděli jsme, že Chrudim bude bojovat o možnost dostat se do play-off a počítali jsme s tím, že to bude těžké utkání a i tak k tomu přistoupili. Hráli jsme zodpovědně a kromě některých pasáží jsme byli lepším mužstvem.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
81 Václav Meidl 2 0 0 2 1 0
30 Jiří Beroun 1 0 0 1 2 0
22 Tomáš Hradecký 1 2 0 3 2 0
23 Tomáš Protivný 1 0 0 1 1 0
85 Roman Barták 0 0 0 0 0 0
10 Jiří David 0 1 0 1 1 0
88 Adam Havlík 0 1 0 1 1 0
44 Petr Hořava 0 1 0 1 1 0
56 Zdeněk Kubica 0 2 0 2 1 0
4 Marian Morava 0 0 0 0 1 0
32 Aleš Padělek 0 0 0 0 0 0
71 Přemysl Sedlák 0 0 0 0 1 0
19 Aleš Staněk 0 0 0 0 0 0
61 Jakub Svoboda 0 0 0 0 0 0
26 Lubomír Štach 0 1 0 1 1 0
28 Petr Štrach 0 1 0 1 1 0
72 Tomáš Vyletelka 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Luboš Horčička 60 43 1 42 97.7 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER