Spolupráce s Orly je vždy profesionální, říká po fyzických testech lékař Martin Komzák

Rozhovory
ČT 10. 5. 2018
Na úvod suché letní přípravy absolvovali hokejisté A-týmu tradiční testy v Ambulanci sportovní medicíny a tělovýchovného lékařství u MUDr. Martina Komzáka, Ph.D. a MUDr. Ivan Dojčára. „Po dvou měsících zjistíme, jak tělo hráče na přípravu zareagovalo," vysvětluje Martin Komzák.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Máte za sebou tři dny testů s hokejisty Orlů. Jak dopadly?
Jednalo se o standardní zátěžové vyšetření, jehož cílem je prověřit celkový fyzický stav a tělesnou zdatnost sportovce. Je pozitivní, že žádné zásadní nálezy nebo problémy jsme nezjistili. Orli jsou profesionálové, spolupráce s nimi je vždy bezproblémová a na vysoké úrovni. Hráči jsou ochotní a snaží se.

Vladimír Oščádal při testech

Můžete popsat, jak takové testy probíhají?
Zjišťujeme, zda celý kardiovaskulární aparát sportovce funguje bez problémů. Zaměřujeme se na srdce a plíce. Díky tomu jsme schopni předcházet případným zdravotním komplikacím. Pokud bychom zjistili nějaký problém nebo patologický nález, dále bychom situaci řešili a poslali daného člověka na další vyšetření. To se ale příliš často neděje. Důležité je vyšetřit fyzickou zdatnost sportovce a jaká je následně jeho reakce po absolvování přípravy.

Co musí hráč u vás v ordinaci absolvovat?
Konkrétně to funguje například tak, že nám tady v ordinaci sedí na speciálním kole, kde mu postupně přidáváme zátěž. Sledujeme, jak spotřebovávají kyslík a kdy dochází k zakyselení organismu laktátem. Tím zjišťujeme anaerobní prah člověka. Obecně se dá říct, že čím je tento práh výš, tím je sportovec zdatnější. Po dvou měsících, když porovnáme výsledky před a po přípravě, jsme schopni ve spolupráci s trenéry naordinovat, jak se může dále zlepšovat.

Chodíte pak během sezóny na zápasy Orlů?
Kolega Ivan Dojčár je velký fanoušek, ten má permanentku a chodí na každý zápas. Já se často přidávám, když to čas a rodina dovolí.

Neříkáte si někdy, tenhle hráč už plete nohama, je na tom asi fyzicky hůř? Taková drobná profesní deformace?
Přesně tak to je (smích). Ale ono to především souvisí s tím, že s trenéry a realizačním týmem komunikujeme celou sezónu. Není to tak, že bychom v létě odevzdali výsledky a pak se rok neviděli. Na průběžné komunikaci si hodně zakládáme a myslím, že je pro obě strany důležitá.

NEWSLETTER