Zaostřeno na loňskou sezónu 1/2: Liga mistrů, pomalý rozjezd a trenérská výměna

Statistická smršť
PÁ 31. 3. 2017
Sezóna 2016/2017 je sice pro Orly již nějaký ten den minulostí, pojďme si však ve dvoudílném seriálu připomenout její největší události. První část reflektuje přípravu, Ligu mistrů a základní část EBEL.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Znojmo postihla po úspěšné sezóně vlna odchodů. Tým opustilo více než deset hráčů: Lubomír Štach s Ondrejem Šedivým zamířili do rakouského Innsbrucku, Colton Yellow Horn do Plzně, Martin Podešva s Antonínem Bořutou do Zlína, Ondřej Fiala do Prostějova, Martin Bača do Hradce Králové, gólman Jan Lukáš do Mladé Boleslavi...

Opačným směrem putoval z mistrovského Liberce brankář Marek Schwarz, z české extraligy pak dále Dalibor Řezníček, Michal Vodný a Tomáš Plíhal, mladíci Marek Györi a Patrik Kadeřávek, Kanaďané Sean McMonagle a Adam Hughesman, polský útočník Patryk Wronka, z francouzské ligy Petr Kalus a Kevin Bruijsten. Realizační tým doplnil asistent Jiří Žůrek. Kompletní změny v kádru naleznete zde.

Předkrm v podobě Ligy mistrů

Výsledky v Lize mistrů

  • Znojmo - Mnichov 3:4
  • Fribourg - Znojmo 5:2
  • Znojmo - Fribourg 1:3
  • Mnichov - Znojmo 7:0

Pro Orly začala sezóna velmi netradičně. Díky loňskému úspěchu v EBEL se totiž kvalifikovali do prestižní hokejové Ligy mistrů. Koncem prázdnin se tak střeli s německým Mnichovem i švýcarským Fribourgem v čele s Romanem Červenkou. Ani v jednom utkání ze čtyř sice nevyhráli, avšak v Evropě zanechali díky svým výkonům proti předním týmům starého kontinentu velmi dobrý dojem. Vědět o sobě dal především obránce Libor Šulák, který čtyřikrát skóroval.

Kromě CHL sehráli Jihomoravané i pět přípravných zápasů proti extraligovým celkům. Poradili si s Litvínovem a Zlínem, naopak nestačili na Vítkovice, v odvetě na Zlín a v Brně prohráli 1:4 s Kometou, kterou táhly hvězdy jako Martin Erat, Marek Kvapil, Ondřej Němec a další.

Nevydařený vstup do ligy

Francouzský reprezentant Teddy Da Costa posílil Orly koncem září

Ostrý start soutěže byl na programu v pátek 16. září, kdy přijel do Znojma k repríze loňského finále Salzburg. Domácí svedli s úřadujícím mistrem vyrovnaný boj, po šedesáti minutách však padli poměrem 2:5. Na první body čekali svěřenci trenérů Jiřího Režnara a Jiřího Žůrka až do čtvrtého kola, kdy na domácím ledě prohráli po samostatných nájezdech s italským Bolzanem. Následovala však další porážka s Vídní a tým se tak topil na spodních patrech ligové tabulky. Vedení klubu reagovalo na neuspokojivé výsledky změnami v kádru. Ten opustili Petr Kalus a nizozemský reprezentant Kavin Bruijsten. Opačným směrem putoval Francouz Teddy Da Costa.

"Postihlo nás to, co většinu ostatních týmů po předchozím úspěchu. Sezónu jsme nezačali dobře, v kombinaci s účastí v Lize mistrů se s tím vším vyrovnáváme hůř," poznamenal tehdy sportovní manažer Rostislav Dočekal.

Říjen ve znamení výher

Colton Yellow Horn získal v sezóně 2015/2016 cenu za nejužitečnějšího hráče EBEL

S úsvitem nového měsíce se však začalo blýskat na lepší časy. Orli vyhráli devět z jedenácti říjnových zápasů a stoupali do horní poloviny tabulky. Vše začalo fotbalovou výhrou 1:0 v Grazu, následovala porce pěti zápasů v pouhých osmi dnech, z níž Jihomoravané vyválčili osm bodů. Velkou událostí na konci října byl návrat kanadského útočníka Coltona Yellow Horna z Plzně.

V listopadu si mohly týmy na chvíli oddychnout, neboť následovala reprezentační přestávka. Kolotoč zápasů se znovu roztočil 11. listopadu v Bolzanu, kde Znojmo zvítězilo 3:2 a stejným výsledkem pak zdolalo i Lublaň. Do konce měsíce se odehrálo ještě šest duelů, z nichž Orli vyhráli pouze jeden. Už zde se však musel realizační tým vypořádat s velkou marodkou. Zranění byli Roman Tomas, Patrik Novák, Jiří Beroun i Teddy Da Costa.

K těm přibyl na začátku prosince také Tomáš Plíhal a klub tak musel opět reagovat. Z extraligového Zlína se vrátil útočník Martin Podešva. Ten se hned ve svém prvním zápase po návratu uvedl dvěma kanadskými body a Orli i díky nim slavili výhru 3:2 v derby s Vídní. Znojmo bylo na dobré cestě a série výher se zastavila až před Vánoci.

Trenérská rošáda na Vánoce

Dvě prohry s Fehérvárem, neúspěchy s Grazem, Salzburgem a Linzem je však znovu odsoudily k propadu tabulkou z poctivě vybojované TOP 6. Ve druhé půlce prosince došlo i k dalšímu pohybu v kádru. Dalibora Řezníčka nahradil Antonín Bořuta. Jubileum oslavil 26. prosince Peter Pucher, neboť vsítil svůj dvoustý gól.

O dva dny později v Lublani strávilo na znojemské střídačce svůj poslední zápas trenérské duo Jiří Režnar – Jiří Žůrek. Vedení klubu reagovalo na neuspokojivé výkony, kouče odvolalo a přivedlo bývalého českého reprezentanta Romana Šimíčka, jenž doposud působil jako trenér na Slovensku, ve Vítkovicích či v Třinci.

Roman Šimíček se stal v prosinci novým trenérem Orlů

Šimíček to neměl na úvod jednoduché, neboť jej hned druhý den po příchodu čekalo utkání v Salzburgu. Jeho svěřenci prohráli 2:4 a úspěšní nebyli ani na Nový rok v Linzi. První výhru si tak nový trenér připsal až 3. ledna doma proti Villachu. Na začátku ledna opustil jihomoravský klub po dvou a půl sezónách útočník Roman Tomas.

Boj o přímý postup do vyřazovacích bojů šel do finiše. Pro Orly však kvůli čtyřem prohrám v řadě vyzněl nepříznivě. V posledním utkání základní části sice vyhráli po prodloužení ve Vídni, avšak mezi nejlepších šest týmů se neprobojovali a čekal je tak souboj o poslední dvě vstupenky do play off ve spodní polovině tabulky.

NEWSLETTER