Chceme mládeži umožnit kvalitní přípravu a dát šanci hrát hokej, hovoří Miroslav Vybíral

Rozhovory
ČT 12. 1. 2017
Novým sportovním manažerem a metodikem mládeže byl před nedávnem výkonným výborem spolku HC Znojemští orli – mládež jmenován Miroslav Vybíral. O jeho plánech a vizích se můžete dočíst v rozhovoru.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Před časem jste byl jmenován sportovním manažerem a metodikem mládeže. Co vůbec taková funkce obnáší?
Je to zastřešení pro všechny mládežnické kategorie. Řeší veškeré problémy sportovní problematiky a snaží se sjednotit všechny týmy, aby na sebe měly návaznost. Je do toho zahrnuta i funkce metodika, což je velmi důležité. Hráči a trenéři musí vědět, na čem pracovat. Po jednotlivých kategoriích se musí zvyšovat obtížnost a je potřeba, aby to všichni dodržovali. Pokud to budou všichni dělat a mít stejný cíl, tak to bude fungovat, budeme se zlepšovat a budeme konkurenceschopní.

S jakou vizí jste se ucházel o tento post?
Je strašně důležité zkvalitnit tréninky a dát jim náplň. Máme málo tréninků, což je spojeno s tím, že nám chybí druhá ledová plocha. Mezery jsou však i v přípravě na suchu, na čemž musíme s trenéry zapracovat, abychom umožnili hráčům co nejkvalitnější přípravu a aby měli šanci hrát hokej.

Často se hovoří o vybudování mládežnické akademie ve Znojmě. Jaký k tomu máte přístup vy?
Samozřejmě to je jedním z našich společných cílů. Momentálně to ale není na pořadu dne. Představuje to střednědobý až dlouhodobý cíl. Některá z pravidel, která zavádíme už teď do oběhu mezi trenéry a hráče, jsou standardem v akademiích. Nicméně to je běh na dlouhou trať. Je to až krokem číslo pět, před sebou totiž máme daleko důležitější věci. K této problematice dospějeme až časem.

Zazněly hlasy, že by klub chtěl docílit toho, aby mladší dorost a postupně i starší dorost s juniorkou hráli českou extraligu. Je to stále aktuální téma?
Byla by to asi nejlepší varianta, nicméně máme možností připraveno více. Záležet to bude také na tom, jak se vyvine rozdělení českých soutěží. My máme mladší dorost v české nižší lize, starší dorost letos není vůbec a junioři hrají v Rakousku. Svaz přemýšlí o tom, že by starší dorost obsahoval tři ročníky. My jej ale musíme nejprve znovu vybudovat. Máme sedm svých hráčů, ale budeme muset udělat skauting na doplnění, abychom mužstvo mohli znovu postavit. Rozjednali jsme také spolupráci s Břeclaví.

Jaké jsou ve Znojmě vůbec podmínky pro mládež?
Myslím si, že jsou velmi dobré. Zásadní problém je druhá ledová plocha, která doufám bude v dohledné době k dispozici. Určitou spoluprací s okolními kluby a dobrým náborem můžeme dosáhnout skvělých výsledků.

Znojemský odchovanec David Bartoš je momentálně nejproduktivnějším hráčem A-týmu

Je moderním trendem, aby hráči neměli dobré výsledky jenom na ledě, ale také ve škole. Dbáte na to, aby mladí hokejisté nepropadali a nechodili za školu?
V tuto chvíli nemáme žádnou sportovní třídu, chceme ale tuto tradici zavést zpátky. Díky dobrému náboru, který už tady pár let funguje, máme ve čtvrté třídě už dostatek hráčů a chtěli bychom na následující školní rok oslovit budoucí páťáky a jejich rodiče s tím, že by vstoupili na Základní školu Pražská a vybudovat znovu sportovní třídu. Nesmíme v koloběhu kvalitního náboru ustát a musíme na tom pořád pracovat. Co se týče těch starších - samozřejmě dbáme na to, aby chodili do školy, aby to nebyli jenom hokejisté, ale i lidé, kteří budou schopni se zapojit do normálního života v případě, že se jim nepovede kariéra v hokeji.

Chceme nastartovat projekt sportovních tříd a díky tomu větší spolupráci se základními školami, kam dochází naši hráči. Díky sportovním třídám by se nám otevřela možnost trénovat v nestandartních časech a touto cestou zvýšit objem tréninkových jednotek v jednotlivých kategoriích. V minulosti u nás ve Znojmě taková věc již fungovala a vzešli nám z ní naši odchovanci a aktuální hráči A-týmu Jan Lattner, David Bartoš, Jakub Stehlík a Marek Špaček. Společnou řeč jsme našli s vedením ZŠ Pražská, které nám během osobního jednání vyšlo vstříc ohledně našich potřeb v rámci toho projektu. Znovuobnovení sportovních tříd je dalším krokem, kterým navazujeme na projekt Školička bruslení pro mateřské školy. Toto je nedílnou součástí cesty, kterou chceme jít: kvalitní studijní a sportovní podmínky.

Mimo jiné jste také hlavním koučem juniorů. Jak se vám letos daří?
Jsme na hraně play-off a snažíme se do něj probojovat. Máme ale hodně mladý tým. Polovina kádru by měla hrát za starší dorost. Každé utkání je pro nás bojem o všechno. Neustále motivujeme kluky k tomu, aby pracovali. Máme několik hráčů, kteří okusili 2. ligu v Jindřichově Hradci a v Moravských Budějovicích, se kterými se budeme snažit prohloubit spolupráci. Důležité je, aby si hráči uvědomili, že musí pracovat každý trénink, aby se mohli posouvat dál. Jenom tvrdou prací v každém tréninku lze dosáhnout konkurenceschopnost.

Přechod z juniorského hokeje do A-týmu je pro většinu hráčů nesmírně obtížný. Máte nějakou představu, jak jim to usnadnit, aby se jich co nejvíce dostalo do seniorského mužstva?
V poslední reprezentační pauze chodili dva hráči trénovat s dospělými, brankář Gerža trénuje s A-týmem celou sezónu. Spolupráce existuje, trenéři se chodí koukat na naše zápasy. V této sezóně jsme dosáhli o něco většího vývoje - jak jsem říkal, čtyři hráči odehráli více než deset utkání ve 2. lize, což je na jejich hře znát. S prezidentem klubu panem Oherou, který zastřešuje A-tým, jsme se před sezónou bavili, že by bylo dobré vybudovat svoji farmu. Tomu nahrává i nově vzniklá Alpská liga, která je pod EBEL. Není to asi otázkou příští sezóny, ale myšlenka tady je a má podporu. Důležité je uchopit ji a zrealizovat, protože je potřeba, aby za pár let hrálo několik odchovanců v dospělé kategorii.

Chystáte v nejbližší době nějakou náborovou akci?
Ve spolupráci s Českým svazem ledního hokeje chystáme akci Pojď hrát hokej. Konat se bude ve středu 25. ledna na našem zimním stadionu. Představuje novou formu náboru a je to pro nás velmi důležité. Oslovíme všechny mateřské školky a všechny první třídy ve znojemském okrese. Je to velká pomoc od svazu, obrovská akce a my jsme rádi, že jsme dostali možnost ji u nás uskutečnit. Těšíme se, že se přijde podívat co největší počet dětí a budou s námi hrát hokej.

NEWSLETTER