Jednou nohou v blázinci

Dění v hokejovém světě
ST 27. 3. 2002
Dost bylo hodnocení sezóny se zaměřením na hráče, manažery, trenéry a bezejmenné stánkaře. Náš server přináší ve světové premiéře obecný průzkum hokejové sezóny z pohledu toho nejdůležitějšího, tedy fanouška. Vždyť kolikrát jsme se setkali s větou, že <i>hokej se hraje pro lidi</i>?
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Každoročně počátkem jara se podstatné části mužské populace našeho národa radikálně změní způsob života. Blíží se totiž vyvrcholení hokejové sezóny, play – off. Co vše obnáší příprava na závěrečné boje o český hokejový trůn, lze rozdělit do dvou kvalitativně i kvantitativně odlišných oblastí. Ta první se týká hokejových klubů, počínaje majiteli a manažery, přes trenéry a hráče, až po maséry, kustody, ledaře, pořadatele, stánkaře a mnoho dalších bezejmenných. To je ovšem věc natolik známá a všemi médii zevrubně přetřásaná, že zde není šance přispět něčím novým.

Druhá oblast přípravy na vyřazovací boje se týká většího množství lidí. Přestože je do nekonečna opakována věta: "Play-off hrajeme pro diváky", náročností a úskalím přípravy spolutvůrců její atmosféry se ještě po hříchu nikdo seriozně nezabýval! Až speciální tým odborníků, převážně psychologů, se uvolil toto složité téma probádat. Zde jsou první závěry.

Fáze přípravy by se daly rozdělit do čtyř etap:

1.Dlouhodobá fáze - začíná už v létě. Po čtyřměsíčním půstu hltá fanoušek kusé novinové zprávy a "zaručené" informace o rejích manažerů, přetahování posil a jejich začlenění do týmu. Převážně se tak děje u občerstvovacích stánků koupališť a vodních nádrží. Zde poprvé do děje zasahuje rušivý vliv persony, zvané manželka (pro zjednodušení ji budeme nazývat "M"). Při nervózním pokukování na hodinky v den přípravných zápasů musí fanoušek strpět poznámky o chabém duševním zdraví a gesta, končící významným poklepáváním na čelo. Ne nevýznamnou roli také hraje první finanční zátěž v podobě čerstvě nabité permanentky, která se v peněžence posouvá na čestné místo. Nervozita a očekávání končí v polovině září. Jisté komplikace může ještě M způsobit nesmyslnými požadavky na věnování se rodině během Vinobraní, čemuž rozumný fanoušek pod psychickým nátlakem, ustoupí. Pak již nic nestojí v cestě klidnému prožívání extraligových bojů.

2. Přípravná fáze – začíná reprepauzou kvůli pivu z Baltiky a končí začátkem března. Fanoušek již touto dobou pro družstvo vybírá vhodného soupeře pro play off, studuje statistiky vzájemných zápasů a kontroluje stav volných financí, protože si je vědom náročnosti série. Nezbytným krokem bývá inventura zásob tekutého ovoce v tajném koutku sklepa. Většinou bývají na hranici, při které v aute svítí oranžová kontrolka signalizující nutnost dotankování! Na scénu opět vstupuje M. Velmi těžko chápe nutnost výjezdu na cizí stadion, jelikož je tam přece všechno naprosto stejné – led, mantinely, řev, pivo. Jen příchod domů je uvolněnější a hlavně pozdější. Doprovází to často komentáři o rodině, dětech a nezřídka i své osamocenosti. Na celkem logický návrh na společnou návštěvu příštího zápasu nepochopitelně nepřistoupí! Tu začne fanoušek nekonečnou anabázi sbírání kladných bodů v rodinném hodnocení. Jako smyslů zbavený šmejdí po bytě s vysavačem, myje několikrát denně nádobí, vynáší pravidelně odpadky a bez odmlouvání svoluje k nedělní procházce v supermarketu. Bláhově se domnívá, že je připraven na vrchol sezóny a nic nezanedbal.

3. Vrcholná fáze - Blíží se play off!!! Začínají se objevovat pozoruhodné výsledky utkání, občas ani nelze na některé vsadit! Zřetelně se oddělují "záchranáři" od "plejofáků". Adrenalin a spotřeba uklidňujících preparátů stoupá, železné zásoby ve sklepě se dále tenčí. Fanoušek je po každém zápase nucen stále častěji, důkladněji a tím i déle s ostatními experty probírat připravenost týmu, marodku, formu a jiné nezbytné detaily. Kladné body pracně střádané dlouhou dobu mizí v nenávratnu. Ta největší zátěž má ale teprve přijít. Začíná shánění vstupenek a dopravního prostředku na úvodní zápasy na hřišti soupeře. Množí se pozdní návraty způsobené ztrátou orientace ve tmě. Domácí bodování se ocitá v mínusových hodnotách. Sledování všech zmínek o milovaném týmu v novinách, televizi i internetu zabírá všechen volný i pracovní čas. Stres a vyčerpání vrcholí! Množí se poznámky typu: "Proboha, ať už je konec!" Vizáž je změněna k nepoznání. Skráně jsou porostlé několikadenním strništěm, pod očima vaky, krvavý pohled připomíná uprchlého chovance psychiatrické léčebny. M nekomunikuje, děti fanouškovi vykají!

4. Je dohráno! Orloseum osiřelo! M opatrně začíná komunikovat, děti opuští strach z bledé osoby bezcílně se potulující po bytě. Vše se pomalu vrací do normálu. Před fanouškem jsou dlouhé čtyři měsíce, než tento náročný program začne znovu! Kéž už by byl opět srpen!

za tým odborníků
GaZ
NEWSLETTER