Znojmo vyzve na úvod bojů o play-off Innsbruck

Naši soupeři
PO 21. 1. 2013
<em>Znojmo</em> - Základní část letošního ročníku EBEL je již minulostí, znojemské zápolení o zbylá dvě místa v play-off teprve začíná. Orli vstupují do nadstavbové části s příjemným bonusem čtyř bodů, v následujících týdnech je však čeká hned deset zápasů, které rozhodnou o osudu celé sezóny. První krok k vysněné účasti ve vyřazovacích bojích se Jihomoravané pokusí udělat již v úterý 22. ledna, kdy na domácím ledě přivítají Innsbruck. Utkání na zimním stadionu ve Znojmě startuje v 19:15. </b>
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Pod vedením kanadského trenéra Daniela Nauda se letošní nováček Erste Bank Eishockey ligy již v úvodu sezóny usadil na chvostu soutěžní tabulky, kde také zůstal až do posledních kol. Během čtyřiceti čtyř utkání získali Žraloci pouze devatenáct bodů, tedy o čtyřicet dva méně než lídr z Vídně. Na Orly pak ztratili celých třicet tři bodů.

Mužstvo se prezentuje nejhorší obranou (211 inkasovaných gólů) a zároveň nejméně produktivním útokem (94 vstřelených gólů). V minulých čtyřech zápasech přesto dokázal Innsbruck hned dvakrát vyhrát. Nejdříve zdolal chorvatský Záhřeb 3:2, vyšlápl si i na Klagenfurt 3:2, poté ale na domácím ledě ledě podlehl Grazu 2:5 a v neděli nestačil na Znojmo 1:5.

Bodování týmu vévodí trojice zámořských hráčů Francis Lemieux (15 + 20), Michael Bartlett (12 + 20) a Aaron Fox (13 + 13). Nejproduktivnějším bekem Žraloků po základní části se stal Jonathan Insana (5 + 11). Se svými sto devadesáti centimetry, sto kilogramy a zarostlou tváří zaujme také francouzský obránce Antonin Manavian, jehož před sezónou zkoušela i Sparta Praha.

Po nedělním utkání ve Znojmě odjeli hokejisté Innsbrucku do rakouského St. Pöltenu, kde se připravují na úterní odvetný duel na jihu Moravy. „Musíme hrát především kompaktně v obraně, nechybovat a snažit se co nejdéle udržet čisté konto, pak soupeř určitě znervózní. Naše šance v průběhu zápasu přijde,“ zní z tábora rakouského celku. Ten se musí i nadále obejít bez útočníka Andrease Hanschitze.

Z kabiny Orlů

Nedělní domácí střetnutí s Innsbruckem bylo generálkou na úterní bitvu, která je již prvním kolem nadstavbové části EBEL. Orli nastoupili do zápasu, jenž už nemohl nijak zamíchat pořadím obou mužstev, bez ostřílených útočníků Marka Urama, Petera Puchera, Jiřího Berouna a obránce Kyla Whartona, ti sledovali snažení svých spoluhráčů jen z tribuny. V sestavě se tak objevila hned trojice znojemských juniorů Jiří Tichý, Michal Telesz a Jan Müller. Právě Telesz a Müller v utkání skórovali, góly pak přidali ještě Jan Šeda, Lubomír Štach a Kim Strömberg.

foto
Druhý nejproduktivnější hráč Orlů Kim Strömberg

Znojemský trenér Martin Stloukal vítězství 5:1 nepřeceňoval, přesto získal několik cenných indicií, které by měly Orlům pomoci k zisku dvou důležitých úterních bodů. „V jejich hře se objevilo trochu to, co by proti nám měli hrát i v úterý, tedy silný defenzivní systém ve středním pásmu. Díky nasazení juniorů jsme ušetřili nějaké síly, v úterý bychom zase měli spustit ten náš stroj s napadáním a velkým tlakem. Když nebudeme vylučovaní, měli bychom zápas zvládnout," věří kouč.

Nejproduktivnějším Orlem po základní části se stal s velkým náskokem útočník Richard Jarůšek (22 + 19), jenž je zároveň nejpilnějším střelcem týmu. S odstupem deseti bodů se na druhém místě usídlil Kim Strömberg (17 + 14). Nejvíce bodů mezi obránci nasbíral Lubomír Štach (3 + 17). Jeden z nejvytíženějších gólmanů ligy Ondřej Kacetl si drží úspěšnost zákroků na 91,7%, Filip Landsman se momentálně ustálil na čísle 91,5%.

Vzájemné zápasy

6. kolo: Znojmo - Innsbruck 5:3
16. kolo: Innsbruck - Znojmo 6:5sn
30. kolo: Innsbruck - Znojmo 1:2
44. kolo: Znojmo – Innsbruck 5:1

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Dremelj Igor #2, Viktor Trilar #4
Čároví: Balazs Kovac #86, Attila Nagy #91

Sestavy z posledního utkání

ORLI ZNOJMO : Landsman - Henry, Pláněk, Stehlík, Štach, Kulmala, Sova, Tichý, Bořuta - Lattner, Šeda, Havlík - Rožník, Bartoš, Beránek - Komínek, Fiala, Jarůšek - Telesz, Strömberg, Müller.

HC TWK Innsbruck “Die Haie“: Machreich (od 31. Tragust) - Pittl, Insana, Switzer, Manavian, Pedevilla, Stern, Lindner - Schennach, Bartlett, Höller - Echtler, Lemieux, Mössmer - Hörtnagl, Fox, McGregor - Steiner, Steinacher.

Další zápasy 1. kola nadstavby

EC Red Bull Salzburg - Dornbirner EC
SAPA Fehérvár AV19 - HDD Telemach Olimpija Ljubljana
Moser Medical Graz99ers - EHC LIWEST Black Wings Linz
AC-KAC - UPC Vienna Capitals
EC VSV - KHL Medveščak Zagreb

NEWSLETTER