Skloní se Býci ze Salzburgu před Orly i počtvrté?

Naši soupeři
ČT 17. 1. 2013
<em>Znojmo</em> - Do konce základní části Erste Bank Eishockey ligy zbývají jen dvě kola, která jsou na programu v následujících dnech. Před nedělním domácím duelem čeká na Orly páteční cesta do Salzburgu. Místní Býci již museli zapudit myšlenky na účast v TOP 6, vyhlásili však útok na sedmé místo, které momentálně obsadili právě znojemští hokejisté. Orlí bitva o další body a naději na stále ještě možný přímý postup do play-off startuje v pátek v 19:15.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Předloňský šampion a loňský čtvrtfinalista Erste Bank Eishockey ligy nepodává v právě probíhající sezóně takové výsledky, jaké by mohli mnozí očekávat. Již je jisté, že Salzburg bude v nadstavbové části bojovat o zbylá dvě místa do play-off, k umístění mezi nejlepší šesticí po základní části nepomohlo Býkům ani angažmá borců z NHL.

Z posledních čtyř zápasů si Salzburg odnesl dvě vítězství a dvakrát prohrál. Nejprve na domácím ledě rozstřílel Innsbruck 9:0, poté přišly dvě těsné porážky ve Villachu a Linzi. Úterní duel na ledě slovinské Lublaně skončil výhrou Rakušanů v poměru 5:1. Red Bull se tak opět vrací na domácí kluziště po třech kláních na hřišti soupeře, nutno dodat, že poslední porážka před vlastními diváky se vztahuje k 23. listopadu (2:6 se Záhřebem).

Nejproduktivnější čtveřice týmu má své kořeny za mořem. Nejlépe si vede Justin Di Benedetto (17 + 23), za ním se seřadili Ryan Duncan (14 + 21) – jeden z nejmenších hráčů ligy, Steven Regier (11 + 19) a Justin Keller (12 + 17). Nejpilnějším sběračem bodů mezi obránci je subtilní Dominique Heinrich (8 + 13).

Velmi ožehavé téma je v Salzburgu otázka gólmanů. Kanaďan Alex Auld ani zdaleka nenaplnil očekávání, která do něj klub vložil. Již na konci října tak vedení do svých řad povolalo brankáře ruského Novosibirsku Bernda Brücklera. Ten se však brzy zranil, a tak se překvapivě často mezi brankovými tyčemi objevoval mladíček Luka Gračnar. Momentálně dostává nejvíce příležitostí Brückler, záda mu kryje Gračnar.

„Naším cílem je jednoznačně vítězství a body, které nám mohou pomoci přiblížit se 7. místu,“ zní z kabiny momentálně osmého Salzburgu, který na sedmé Znojmo ztrácí tři body.

Z kabiny Orlů

Po úterním duelu ve Villachu se znojemské šance na přímý postup do play-off snížily na minimum. Pokud Orli ještě chtějí pomýšlet na umístění v TOP 6, musí ve zbývajících dvou zápasech zvítězit a doufat, že šestý Linz, jenž má před Znojmem náskok tří bodů, závěr základní části nezvládne. Při rovnosti bodů u obou týmů by pak postupovali Jihomoravané, pro které vyznívají lépe vzájemná utkání.

foto
Peter Pucher

V již zmiňovaném klání s rakouskými Orly si svěřenci trenérského tandemu Martin Stloukal a Petr Kučírek dlouho vedli velmi nadějně. V první třetině dokonce díky skvěle sehraným přesilovkám vedli 2:1. Poté se ale rozstříleli i domácí borci, kteří si v dramatickém závěrečném dějství pohlídali jednobrankové vedení a v samotné koncovce ještě dvakrát udeřili, zvítězili tak 7:4. Góly Znojma zaznamenali Adam Havlík, Peter Pucher, Jan Lattner a Burke Henry.

Páteční utkání v Salzburgu je soubojem sedmého a osmého týmu Erste Bank Eishockey ligy. „Je pravda, že naděje na šestku už není velká, ale se Salzburgem budeme hrát ve druhé šestce o postup, takže my musíme ukázat soupeři, že jsme nad ním. Zápas je neméně důležitý, ať už hrajeme o první šestku nebo ne,“ prohlásil znojemský kouč Martin Stloukal.

V čele bodování Orlů je i nadále mladý útočník Richard Jarůšek (22 + 19). Nejproduktivnějším bekem je Lubomír Štach (2 + 16). Gólmanská dvojice ve složení Ondřej Kacetl (91,4%) a Filip Landsman (91,1%) patří v hodnocení ligových brankářů dle úspěšnosti zákroků do druhé desítky, konkrétně na 14. a 17. místo. O tom, který z maskovaných mužů se postaví do brankoviště v Salzburgu, se trenéři dosud nerozhodli, stejná situace je také v případě složení jednotlivých formací.

Vzájemné zápasy

1. kolo: Salzburg – Znojmo 1:3
14. kolo: Znojmo – Salzburg 5:4p
27. kolo: Znojmo – Salzburg 4:3p

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Thomas Berneker #17, Michael Graber #7
Čároví: David Nothegger #71, Florian Widmann #85

Sestavy z posledního utkání

EC Red Bull Salzburg: Brückler – Davison, Trattnig, Heinrich, Mühlstein, Glenn, Pallestrang, Welser, Lynch – Regier, Schremp, Komarek – Duncan, Kristler, Obrist – Raffl, Brucker, Di Benedetto – Puschnik, Cullen, Latusa.

ORLI ZNOJMO : Kacetl - Wharton, Pláněk, Henry, Štach, Stehlík, Kulmala, Bořuta, Sova - Strömberg, Fiala, Jarůšek - Rožník, Bartoš, Beránek - Lattner, Šeda, Havlík - Beroun, Pucher, Uram.

Další zápasy 43. kola

HDD Telemach Olimpija Ljubljana - EHC LIWEST Black Wings Linz
HC TWK Innsbruck “Die Haie“ - Moser Medical Graz99ers
UPC Vienna Capitals - AC-KAC
SAPA Fehérvár AV19 - Dornbirner EC
KHL Medveščak Zagreb - EC VSV

NEWSLETTER