Richard Jarůšek: Zápas rozhodly naše chyby

Rozhovory
PO 14. 1. 2013
<em>Znojmo</em> - Do nedělního utkání proti UPC Vienna Capitals vstupovali znojemští hokejisté s vidinou zisku dvou bodů, které by jim dopomohly k šesté příčce v tabulce EBEL a zajistily přímý postup do vyřazovacích bojů. Tato vize se ale nenaplnila a Orli i nadále zůstávají sedmí. Jednu z hlavních příčin neúspěchu spatřuje nejproduktivnější hráč Jihomoravanů, Richard Jarůšek, také ve velkém počtu oslabení, která rozhodčí českému týmu naordinovali. „Dolů nás srážel každý faul, který rozhodčí viděli a nařídili potom oslabení,“ kroutí hlavou.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Jak byste zápas s Vídní zhodnotil?
Věděli jsme, co Vídeň hraje a do zápasu jsme tedy šli s určitými věcmi a pokyny, které by na ně měly platit. Ale ať už jde o fauly, góly v přesilovkách nebo naše chyby, dostali jsme čtyři góly a prohráli…

Mluvil jste o tom, že jste věděli, s čím do Znojma Vídeň přijede. Co tedy hrála?
Mají dobrý systém. Jejich přesilové hry jsou velmi nebezpečné. To bude nejspíš také důvod, proč jsou v tabulce první. Snažili jsme se hodně bruslit a ubruslit je, ale bohužel to kvůli naším chybám nevyšlo.

Jste střelcem jediné znojemské branky v tomto utkání po docela neobvyklé situaci, jak to celé vzniklo?
Byl jsem už dlouho na ledě a chtěl jít střídat, ale viděl jsem, že je tam hráč s pukem, a tak jsem mu chtěl znepříjemnit rozehrávku. Pokoušel jsem se mu nadzvednout hokejku a vzít mu kotouč, což se mi potom podařilo. Puk se odrazil na moji hůl a já jel sám na bránu. Věděl jsem, co udělám. Chtěl jsem se trefit pod ruku, a to se mi povedlo.

foto
⇒ Richard Jarůšek nasbíral během jednačtyřiceti zápasů stejný počet kanadských bodů

Z pohledu diváka se zdálo, že hráči Capitals jsou hodně silní, vyhrávali osobní souboje u mantinelů… Jak jste to viděl vy?
Toho jsem si nevšiml. Určitě nějaké souboje vyhráli, ovšem myslím si, že i nám se podařilo vyhrát, takže to bude vyrovnané.

Kdy vám došlo, že dnes už skóre neotočíte?
Já nevím… Snad při každé přesilovce, kterou rozhodčí nařídili a my šli do oslabení, v němž jsme dostali gól… Nebo branka na 3:1, když se puk zastavil ve vodě, to bylo nejspíš zlomové.

Zmínil jsi rozhodčí, jaký je váš názor na ně?
Nemůžeme se k tomu vyjadřovat. Každý nejspíš vidí, co rozhodčí pískají…

Postup mezi šest nejlepších týmů ligy se Znojmu zkomplikoval. Zbývají tři zápasy a nejspíš budete muset zvítězit venku…
Nejdřív hrajeme ve Villachu, tam odjíždíme vlastně už o den dřív v pondělí. S nimi musíme vyhrát bezpodmínečně. Uděláme pro to všechno, jedeme na maximum, musíme zamakat. Teď je potřeba bodovat a vyhrávat každý zápas, abychom šesté místo urvali.

NEWSLETTER