O prodloužení vítězné série proti Vídni

Naši soupeři
SO 12. 1. 2013
<em>Znojmo</em> - Do konce první fáze Erste Bank ligy zbývá již jen něco málo přes týden a bitva o první šestku hoří naplno. Orlům patří momentálně sedmá pozice, potřebují tedy bodovat. Ke splnění tohoto cíle se pokusí v neděli poprvé v letošní sezóně porazit lídra soutěže UPC Vienna Capitals. Atraktivní duel začíná v neděli v 17:30 ve Znojmě!
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Přebudovaný kádr vídeňských Capitals letos válí. Za skvělými výsledky a průběžným prvním místem tabulky je třeba hledat především zlepšení v defenzivě. Zatímco loni děravá obrana s nejistým brankářem Divisem pouštěla gól za gólem, letos se Vídeň pod vedením švédského kouče Tommyho Samuelssona pyšní nejlepší obranou v lize. Té vládne rakousko-kanadské brankářské duo Fabian Weinhandl - Matt Zaba. Úspěšnost zákroků obou gólmanů momentálně přesahuje 92 procent.

foto
⇒  Nejproduktivnější hráč Capitals Benoit Gratton

O tom, že obránci mohou být nebezpeční také dopředu, přesvědčuje fanoušky zřejmě nejlepší obranné duo v lize André Lakos - Jamie Fraser, kteří ve 40 kolech nasbírali dohromady neuvěřitelných 60 kanadských bodů. Před nimi navíc kolem vídeňské ikony Benoita Grattona (12 + 27) operují nebezpečná křídla Francois Fortier (14 + 22) a Josh Soares (15 + 21).

Capitals aktuálně dvakrát v řadě prohráli, proti Znojmu však drží dlouhodobě aktivní bilanci. "Je to tým, který může každého porazit," upozorňuje útočník Capitals Daniel Woger. "Velmi dobře bruslí, hrají ve velkém tempu. Musíme být od první minuty připraveni a podat stoprocentní výkon."

Z kabiny Orlů

Svěřenci Martina Stloukala před sebou mají nelehký úkol. Ačkoliv se jim v pátečním zápase proti maďarskému Fehérváru podařilo zvítězit 2:1 a přivézt dva cenné body, na postup do elitní šestky to nestačilo. Orli se v tabulce nachází na sedmém místě a konec základní části je v dohledu.

Znojmu se v letošní sezóně proti Vídni příliš nedaří. Ze tří vzájemných soubojů si Orli vybojovali pouze jeden bod. První zápas na domácím ledě Jihomoravané dotáhli až do prodloužení, kde nakonec ale rakouskému soupeři podlehli 3:4. Vídeň dvakrát zvítězila i před zraky svých domácích fanoušků a Orlům nadělila porážky 3:1 a poté i 3:2.

foto
⇒  V brance Znojma začne tentokrát Filip Landsman

"Několikrát jsme s nimi těsně prohráli. Víme, o co jde. Budeme hrát náš zažitý systém a stát se může všechno. Malou výhodou by pro nás mohlo být, že Vídeň má play-off už prakticky jisté," řekl trenér Martin Stloukal.

Titul nejproduktivnějšího hráče Znojma stále drží útočník Richard Jarůšek, který vsítil celkem dvacet jedna branek a připsal si osmnáct asistencí. Spolu s Kimem Strömbergem (16+11) a Janem Šedou (11+11) tvoří trojici lídrů v klubové produktivitě. Ani v obraně ale není o góly nouze. Lubomír Štach má na svém kontě dvě branky a na dalších patnácti se podílel.

Znojemský celek v zápasech spoléhá i na svého nejlepšího brankáře Ondřeje Kacetla, který chrání orlí svatyni s 91,7% úspěšností. Dvojici gólmanů doplňuje Filip Landsman, který je mezi třemi tyčemi bezchybný na 91,4%.

Vzájemné zápasy

12. kolo: Znojmo - Vídeň 3:4p
15. kolo: Vídeň - Znojmo 3:1
31. kolo: Vídeň - Znojmo 3:2

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Ulrich Erd #12, Gerald Podlesnik #24
Čároví: Oskar Johnston #84, Andreas Siegl #74

Sestavy z posledního utkání

ORLI ZNOJMO: Kacetl – Henry, Pláněk, Bořuta, Štach, Wharton, Stehlík, Sova, Kulmala – Strömberg, Fiala, Jarůšek – Rožník, Bartoš, Beránek – Komínek, Šeda, Havlík – Beroun, Pucher, Uram.

UPC Vienna Capitals: Zaba – Bjornlie, Lakos, Fraser, Klimbacher, Veideman, Schweda, Peter, – Fortier, Gratton, Rotter – Draschkowitz, Pinter, Woger – Olsson, Soares, Schiechl – Keller, Blatny, Schlacher.

Další zápasy 41. kola

KHL Medvescak Zagreb – HC TWK Innsbruck "Die Haie"
Moser Medical Graz99ers – SAPA Fehérvár AV19
Dornbirner Eishockey Club – HDD Telemach Olimpija Ljubljana
EHC LIWEST Black Wings Linz - EC Red Bull Salzburg
EC VSV- EC-KAC

NEWSLETTER