Orli proti Ďáblům: Srovnají vzájemné skóre vítězných duelů?

Naši soupeři
ČT 10. 1. 2013
<em>Znojmo</em> - Základní část pomalu ale jistě spěje ke svému konci, každý z týmů se snaží urvat co největší počet bodů, a zajistit si tak místo ve vyřazovacích bojích. Orli ze Znojma vyjíždí za mohutné podpory svých skalních příznivců k dalším bojům na horký led k maďarským Ďáblům, kde bude úvodní buly vhozeno v pátek v 19:15 hodin. Jak dopadne souboj mezi sedmým a devátým celkem tabulky?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Představení soupeře

Ďáblové do nového roku nevkročili zrovna šťastně, ve třech zápasech se jim podařilo bodovat jen jedenkrát a v ligové tabulce jsou momentálně na deváté příčce. Na Znojmo, svého pátečního soupeře, tedy ztrácí pouhé tři body. Hned prvního ledna vyjeli fehervárští hokejisté na led bodově nejúspěšnějšího celku soutěže, Vídně, kde po vyrovnaném úvodu získali domácí převahu a Maďaři prohráli 2:4. Stejně dopadlo i měření sil s Černými křídly z Lince, v tomto utkání sice Sapa dvacet minut před závěrečnou sirénou vedla 2:0, ale domácí stačili vyrovnat a během posledních dvou minut skóre utkání otočit ve svůj prospěch, 2:4. Jediný případ, kdy se svěřenci trenéra Neliby mohli radovat, byl duel se Salzburgem, ve kterém zvítězili 4:1.

foto
Jan Neliba své svěřence na Čechy poctivě připravoval

Fehérvár se spoléhá především na Adama Munroa (CAN), který je s úspěšností 92,5% pátým nejlepším gólmanem EBEL. Tento zkušený Kanaďan tvoří dvojici s místním mladíčkem Bencem Balizsem, jehož čísla jsou téměř stejná. O nejvyšší příčku v klubové produktivitě se s čtyřiatřiceti kanadskými body dělí útočníci Istvan Sofron (HUN /18 + 16), ten je zároveň nejlepším kanonýrem Maďarů, a Balazs Ladanyi (HUN/ 8 + 26). Trojici nejúspěšnějších uzavírá Frank Banham (CAN), který zaznamenal 15 gólů a 13 asistencí.

Duel mezi Orly ze Znojma a maďarskými Ďábly mohli hokejoví příznivci v současné sezóně navštívit již třikrát, poprvé 14. září. Sapa přicestovala na jih Moravy a po dvou třetinách, v nichž každý z týmů vstřelil po jedné brance, ovládla třemi přesnými zásahy poslední dvacetiminutovku a připsala si plný počet bodů, 5:3. Druhý vzájemný mač byl na programu v listopadu, opět na českém ledě. Tentokrát se červenočerným dařilo lépe, v prostředním dějství si zajistili dvoubrankové vedení a to si do konce zápasu ohlídali, 3:1. Naposledy tito soupeři zkřížili hokejky o několik dnů později. Stloukalovi svěřenci odcestovali do Maďarska, odkud se vrátili s výpraskem, 2:6.

Z kabiny Orlů

Orlům sice skok do nového roku také nevyšel zrovna podle představ, ale přesto můžou být spokojení. V novoročním duelu se Záhřebem, na který dorazilo přes tři tisíce fanoušků, neudrželi hubený náskok a soupeři podlehli na nájezdy, 1:2 sn. Od té doby znovu bodují naplno. V Grazu se takřka opakoval novoroční vývoj zápasu, ale tentokrát měl šťastný konec pro Znojmo. Rozhodující nájezd padl z hole opustivší posily Jihomoravanů z NHL, Bryana Bickella, 2:1 sn. Naposledy se Orli představili opět před zraky svých lačných fanoušků a po dramatické druhé třetině zdolali Buldoky 4:2. Tři body si v utkání připsal Jarůšek (Zdravíme tatínka Richarda Jarůška :-), pozn. red.), dva Strömberg a Šeda.

foto
Jan Lattner do pátečního utkání nezasáhne

Do Maďarska ale odjíždí tým poměrně oslaben. Trenéra Stloukala trápí jak zranění hráčů, tak také útočící chřipka. „Ve středu při tréninku se zranil Honza Lattner, má natažené vazy v koleni, bude chybět zhruba tři týdny. Martina Podešvu čeká kontrola u lékaře teprve příští týden, prasklá čéška je vážné zranění, považuji to pro něj za konec sezóny. Peter Pucher si natáhl jeden z břišních svalů, má trochu problémy, ale hrát chce. Ondra Fiala je na antibiotikách, ve čtvrtek s námi ale také trénoval. Kromě toho téměř všichni pokašláváme, i já, to také není úplně nejlepší…“ vypočítává Stloukal marodku. „Připravený je Petr Beránek, který v pátek nastoupí, stejně tak i Luboš Štach. Obrana je kompletní, “ nachází alespoň nějaké pozitivum, „do brány se postaví Ondra Kacetl.“

„Zápas je pro nás důležitý, když uděláme dva body, tak nás Fehérvár už prakticky nemůže doskočit,“ ví Stloukal. Stejné vize má ale i soupeř. „Češi mají čtyři silné lajny a hráče, kteří v důležitých situacích umí rozhodnout. Nesmíme jim dát moc příležitostí. Znojmo je zranitelné především v obraně. Musíme hrát disciplinovaně a dobře v našem obranném pásmu, potom máme šanci na výhru,“ ví asistent trenéra Lajos Enekes.

Vzájemné zápasy

9. kolo: Znojmo - Fehérvár 3:5
21. kolo: Znojmo - Fehérvár 3:1
28. kolo: Fehérvár - Znojmo 6:2

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Aleš Fajdiga #5, Luka Kamsek
Čároví: Gehsler, Andreas Hütter #73

Sestavy z posledního utkání

ORLI ZNOJMO: Landsman – Henry, Pláněk, Wharton, Bořuta, Sova, Kulmala, Stehlík – Strömberg, Fiala, Jarůšek – Lattner, Bartoš, Havlík – Komínek, Pucher, Uram – Rožník, Šeda, Müller.

Sapa Fehérvár AV19: Munro - Sille, Orbán, Pratt, Hetényi, Horváth, Pozsgai, Varga, Hajós - Magosi, Bailey, Benk - Metcalfe, Johansson, Banham - Sofron, Vas, Ladányi -Kovács, Sikorcin, Mihály.

Další zápasy 40. kola

HC TWK Innsbruck "Die Haie" - EHC LIWEST Black Wings Linz
EC VSV – EC Red Bull Salzburg
HDD Telemach Olimpija Ljubljana – UPC Vienna Capitals
Dornbirner Eishockey Club – EC-KAC
KHL Medvescak Zagreb – Moser Medical Graz99ers

NEWSLETTER